fbpx
PorodicaUređenje doma

Aparat za tople sendviče: Kako odabrati aparat za tople sendviče? Koji je najbolji? Da li vam treba?

Prilikom opremanja doma razmišljamo o svakom dinaru, pa se pitamo da li je aparat za tople sendviče nešto što nam uopšte treba? Da li ćemo ga i koliko koristiti? Da li je bolje kupiti aparat za tople sendviče ili električni gril? Koji je najbolji? Koliko para odvojiti u ove svrhe? Da li ćemo u njemu spremati samo nezdravu hranu? Pokušaćemo da vam malo pojasnimo i, samim tim, možda i pomognemo u izboru.

kako odabrati aparat za tople sendvice
Photo by breakermaximus

Kako odabrati aparat za tople sendviče?

Aparat za sendviče je veoma koristan dodatak. Prvo, ne samo da ćete u njemu moći da pravite sendviče (koji ne moraju nužno biti nezdravi), već ćete moći da ga koristite i za prirpemu drugih jela. Ovaj tip aparata je kompaktan i možete ga uklopiti u dizajn svoje kuhinje. Isto tako, možete ga uvek i odložiti negde, gde se ne vidi, ako vam tako odgovara.

Vrste aparata za tople sendviče

Aparat za tople sendviče ili gril?

Običan mali gril aparat za sendviče je i jedna od jeftinijih opcija. Odličan je za male prostore i završiće vam posao pravljenja jednostavnih sendviča. Možete ga koristiti umesto roštilja ima dve talasaste ploče koje se preklapaju i sendvič će biti ispečen jednako sa obe strane i imaće linijice grila.

Pored malog, postoji i gotovo isti, ali veći električni gril koji može da služi i za pravo pečenje svega što biste inače pekli na roštilju. U zavisnosti od toga koliko imate mesta i kakve su vaše potrebe, te koliki vam je budžet, birajte šta vam odgovara.

U ovom tipu aparata ne postoji ograničenje vrste i veličine hleba, pa to dodatno olakšava stvar. Možete ga koristiti i za pečenje kobasica, ćevapa ili grilovanje pečuraka i tikvica, na primer.

Aparat sa četiri trougla za sendviče

Ovo je jeftina verzija ovog uređaja i često se sreće u domaćinstvima. Aparat je mali i može se koristiti upravo samo za pravljenje toplih sendviča. Sastoji se iz ploča koje su u obliku 4 mala trougla. Za razliku od klasičnog, rebrastog aparata, ovaj ima ivicu koja zatvara sendvič, tako da sadržaj ne može da iscuri. Jednostavni su za upotrebu i možda najbolja opcija, ako će ih i deca koristiti dok su sama kod kuće. Najčešće se treba koristiti četvrtasti tost hleb, pa je i izbor jela nekada ograničen.

Modernije ploče za kuvanje imaju mogućnost da kupite gril dodatak. Odnosno ploču za spemanje grila na šporetu. Na ovakvim pločama možete da pravite i tople sendviče, s tim da će biti potrebno da ih fizički špatulom pritisnete sa jedne strane i pazite kako ga okrećete da se ne bi rasuo tokom pečenja.

Na šta treba obratiti pažnju kada birate aparat za sendviče?

 • Veličina aparata – U zavisnosti od toga koliki aparat kupite, zavisi koje i kolike sendviče ćete moći da pravite. Ako nemate običaj da pravite velike sendviče, nemojte ni kupovati veliki aparat. Sa druge strane, veći aparat je i skuplji, a zauzima i više mesta, pa i to treba uzeti u obzir.
 • Materijal – Obratite pađnju na to od kakvog je materijala aparat i da li se ploče skidaju. Skidanje ploča će biti jednostavnija opcija za čišćenje, a kvalitetan materijal je svakako bolaj i dugotrajnija opcija.
 • Drške aparata – Na ovo malo ljudi obrati pažnju, a pokazalo se da plastične drške i plastična zakačka koja zaključava aparat neuporedivo kraće traju. Vremenom često pucaju od pregrevanja, pa onda morate aparat da pridržavate rukom. Čelične ručke su daleko izdržljivije, ali su ovi uređaji i skuplji.
 • Podešavanje temperature – ovu opciju ređe imaju aparati i nije standardna. Napredni uređaji imaju opciju da podešavate hrskavost i različita podešavanja i signalizaciju.
 • Snaga uređaja – da bi toster brzo grejao i štedeo vam vreme, treba da ima najmanje 700-750 vati snage.

Koliko košta aparat za tople sendviče?

Cene ovog aparata su baš šarolike. Najniža cena je oko 20 evra (2.350 dinara) na akciji za jednostavan manji model, pa do oko 90 evra za veći gril toster. Postoje i veliki gril tosteri koji dostižu cenu od oko 380 evra ( 44.000 dinara) imaju mnoštvo podešavanja, ali su i dovoljno veliki da vam drugi roštilj nije potreban.

sendvic aparat
Image by Thomas from Pixabay

Kako se koristi aparat za tople sendviče?

 1. KORAK: Izvadite uređaj iz kutije i očistite ga, prebrišite obavezno detaljno pre prve upotrebe ili ako je duže stajao.
 2. KORAK: Uključite ga u struju da se greje. Kada isključite aparat, prvo ga ostavite da se ohladi, a prilikom odlaganja povedite računa da kabl nije presavijen nezgodno, kako brzo ne bi došlo do njegovog oštećenja.
 3. KORAK: Kada se uređaj ugreje ubacite sendvič na donju ploču i preklopite ga. SAVET: Stavite preko ploča papir za pečenje, kako ne biste morali da čistite uređaj posle upotrebe. Podesite temperaturu prema uputstvu ili proverite da li je dovoljno zagrejan. Neki modeli imaju i više opcija podešavanja.
 4. KORAK: Kada izvadite sendvič i završite sa upotrebom, uređaj isključite iz struje i sačekajte da se ohladi pre čišćenja i odlaganja.

Šta je važno da zapamtite?

 • Uređaj uvek isključite iz struje pre čišćenja.
 • Nemojte koristiti žicu i abrazivna sredstva da ne biste oštetili površinu ploča. Dovoljno je da koristite grublju stranu sunđera i deterdžent za sudove.
 • Izbegavajte prepunjavanje sendviča ili koristite papir za pečenje kako ne bi previše fila iscurelo i zapeklo se na pločama. Ovo ne bi trebalo da ošteti uređaj, već će vama otežati čišćenje.
aparat za tople sendvice
Photo by Asnim Ansari on Unsplash

Šta kažu iskusni kuvari: koja je tajna dobrog toplog sendviča iz aparata?

 1. Koristite adekvatan hleb – Nije svaki hleb dobar izbor za određenu vrstu sendviča. Ako u previše mek hleb sipate sos, dobićete „sunđer“ umesto mekog, ali hrskavog sendviča. Držite se pravila da što je sos za hleb vlažniji, to hleb treba da bude gušći i tvrđi. Možete koristiti i tortilju umesto hleba.
 2. Premažite hleb sa obe strane, jer će namaz dati vlažnost sendviču. Malo senfa će dati fantastičan ukus i nije štetan kao recimo, majonez, koji je priznajemo omiljen, ali ne bi trebalo da često posežemo za njim. Kao namaz možete koristiti maslac, krem sir, kajmak, pavlaku, mileram, kečap, salsa sos, pesto, čatni ili „barbekju“ sos.
 3. Ako želite hrskavost sendviča, izbegavajte da dodajete pre ubacivanja u aparat za tople sendviče sastojke poput paradajza, krastavaca i zelene salate. Oni su potpuno vodeni, a ako duže budu stajali – uvenuće. Bolje stavite kolutove paprike ili listiće bejbi spanaća. A ove sastojke dodajte nakon što sendvič izvadite iz aparata.

Objavljen: 27. oktobra 2023. godine, ažuriran: 10. januara 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button