Sutlijaš je jedna od omiljenih užina ili desert svih generacija. Može se praviti na više načina, a mi ćemo vam predstaviti recept za klasičan, uobičajen kod nas, ali i tursku verziju.
1 šolja pirinča kratkog zrna (izbegavajte pirinač kratkog zrna ili integralni, birajte onaj koji se lakše i brže raskuva, kao što je kočanski, na primer)
2 šolje vode
4 šolje mleka
kašičica maslaca, kokosovog ili maslinovog ulja
1 vanilin šećer
8 kašika šećera
prstohvat soli
po želji dodatak cimeta, kakaoa, suvog grožđa…
Kako se pravi sutlijaš?
Operite pirinač i očistite ga, ako je potrebno. Nakon toga ga sipajte u šerpu sa vodom i dodajte maslac ili ulje i so. Kuvajte na srednjoj temperaturi i povremeno mešajte da se pirinač ne zalepi za šerpu. Kada pokupi skoro svu vodu, dodajte mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok pirinač ne bude gotov, a onda sipajte u posude i dodajte po želji cimet ili nešto drugo. Možete dodati kašiku slatkog od kupina ili, na primer, kašičicu kakao i malo mrvljene mente.
Turski sutlijaš
Sastojci:
6 šolja vode
3 šolje mleka
2 šolje pirinča
1 puding od vanile
15 kašika šećera
1 vanilin šećer
kašičica kokosovog ulja ili maslaca
dodaci poput cimeta po želji…
Kako se pravi turski sutlijaš?
U veću šerpu stavite pirinač i prelijte vodom, dodajte ulje ili maslac. Mešajte povremeno na umerenoj temperaturi, da ne zagori, dok se pirinač ne skuva. Puding zamutite sa malo mleka u šolji. ostatak mleka sipajte uz šećer u šerpu sa pirinčem. Dodajte i vanilin šećer. Kada mleko skoro provri dodajte razmućen puding i mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Sipajte u mokre posudice i ukrasite sa malo cimeta ili suvog grožđa po želji.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Priprema za trudnoću ne znači samo odustajanje od kontracepcije i čekanje pozitivnog testa. To je period kada je važno da se brinete o svom zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom, i da svom telu obezbedite najbolje uslove za začeće i zdravu trudnoću.
Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Dijabetes predstavlja sve češći izazov za reproduktivno zdravlje muškaraca i to ne samo zbog poznatih komplikacija kao što su erektilna disfunkcija ili neuropatija, već i zato što promenjeni metabolizam glukoze može uticati na kvalitet sperme, hormonsku ravnotežu i plodnost. U tekstu ćemo istražiti na koji način dugoročno povišen nivo šećera utiče na muški reproduktivni sistem, koje su mogućnosti prevencije i na šta bi parovi koji planiraju potomstvo trebalo da obrate pažnju.
Prirodni afrodizijaci privlače pažnju mnogih kako zbog dugogodišnje tradicije u narodnoj medicini, tako i zbog želje da poboljšamo intimni život bez upotrebe lekova. Ali pitanja ostaju: šta od toga zaista ima efekta i šta nam moderna nauka kaže o namirnicama i biljkama koje se reklamiraju kao „prirodni stimulansi želje“? U ovom tekstu razmotrićemo koje supstance imaju naučne baze, koje ostaju na razini tvrdnji iz folklora, ali i na šta treba obratiti pažnju prilikom primene.
Mnoge žene se u ovom periodu okreću vitaminima i suplementima kako bi ublažile neprijatne simptome i očuvale zdravlje. Ipak, važno je znati koji vitamini mogu imati ulogu i kada ih je bezbedno koristiti.
Posna ishrana ne mora biti jednolična ili nutritivno siromašna. Naprotiv, ako se planira pažljivo, može doneti brojne koristi organizmu. Ograničavanje unosa masti i prerađenih namirnica, uz povećan unos povrća, mahunarki i integralnih žitarica, pomaže regulaciji probave i nivoa šećera u krvi. Tokom posta mnogi primete da im se poboljša kvalitet sna i da imaju više energije, jer telo dobija lakše svarljive obroke i prirodne izvore minerala i vlakana.
Paradajz čorba je jelo koje možete napraviti za par minuta u najjednostavnijoj izvedbi, a možete praviti i nešto zahtevniju varijantu. Ono što je sigurno - svako može da je napravi i prijaće vam.
Veoma često imamo priliku da čujemo "jede mi se nešto slatko" te u to ime evo i spiska 30 ideja za desert koje možete pripremiti. Podeljene su u kategorije: deserti, kolači, keks i torte.