Spanać: Kako da napravite običan spanać za ručak?

Foto: MrsPetkovic
Spanać je jedna od najnevoljenijih namirnica. Čini se da ljudi samo kuvanu boraniju manje vole. Mada i za boraniju smo našli recept koji često čak i deca vole: boranija u rerni sa belim mesom. No, da se vratimo klasičnom spanaću i njegovoj pripremi.
U ovom tekstu:

Foto: MrsPetkovic
Sastojci – spanać recept:
- 500 g spanaća
- 2-3 čena belog luka
- 1/2 male pavlake
- mala šoljica mleka
- kašika brašna
- ulje
- so
- biber

Kako se pravi spanać sa mlekom?
Prvo očistite spanać koji ste kupili, bilo da je mlad ili onaj nešto stariji. Svaki list operite pod vodom i sve oštećene delove uklonite (same krajeve peteljki itd). Očišćen spanać stavite u posoljenu ključalu vodu na 2-3 minuta. Nakon toga ga procedite dobro i iseckajte ga na dasci na sitne kockice kao da seckate peršun.
U šepru sipajte ulje da prekrije dno, ne previše i dodajte kašiku brašna da krene da žuti, ne sme da izgori na jakoj temperaturi. Dodajte ovu sitno seckanu smesu i propržite samo minut najviše. Sve radite na temperaturi koja nije previše jaka. Čim vidite da počinje da se lepi, dodajte mleko i pavlaku, a zatim i sitno sekcani beli luk. Zatim stavite soli i bibera po ukusu.
Najveći posao kod pripreme je zapravo pranje i čišćenje, ali ukus svežeg i struktura su ubedljivo najbolji. Sam proces pripreme je svega par minuta. Zato možete kupiti odmah veću količinu, za dve pripreme i sve oprati, obariti i iseckati, a zatim odložiti u kesu i zamrznuti.
Imaćete kada vam bude potrebno ručak spreman za 5 minuta, a sasvim svež. Ako imate odloženo u zamrzivaču, samo ćete krenuti od postupka sa uljem i brašnom, unutra ubaciti spanać iz zamrzivača i završiti jelo do kraja.
*Važna napomena: Ovo jelo ne treba grejati i zamrzavati u ovom obliku, već samo pre dodavanja mleka. Količina od pola kilograma je dovoljna za 4 osobe, ako uz to jedu još nešto ili za 2 osobe kao pun obrok, ta to imajte u vidu prilikom pripreme. Za 2 osobe ako uz to jedu meso, jaja ili nešto treće, biće dovoljno da pripremite pola navedene količine iz recepta.
