Kukuruzni naćosi

Ako želite da napravite zdrave grickalice koje će biti prilog uz predjelo ili da imate uz sos kada gosti dođu, onda su kukuruzni naćosi pravi izbor za vas. Neki iz zovu i krekeri, možete ih čak seći i kao pločice. Kako god vama više odgovara.
U ovom tekstu:

Šta je potrebno da za kukuruzne krekere – naćose?
- 130 g brašna za palentu
- 50 g oljuštenog sirovog suncokreta
- 30 g lanenog semena
- 30 g susama
- 50 ml maslinovog ulja
- 250 ml ključale vode
- morska so za posipanje
Kako se prave domaći kukuruzni naćosi?
Zagrejte rernu na 150 stepeni, kad počnete da pripremate naćose. U jednoj posudi sjedinite sve suve sastojke, zatim im dodajte ulje, pa ključalu vodu. Pomešajte da dobijete palentu. Na list papira stavite smesu i još jedan list papira za pečenje preko, kako bi mogli da lepo rastanjite smesu a da se ne lepi. Prstima ili oklagijom rastanjite najviše što možete celu smesu. Postoji i opcija da razvlačite smesu silikonskom varjačom bez papira preko. Probajte kako je vama najlakše.


Skinite gornji sloj papira, posolite, isecite pre nego ubacite u rernu i pecite 30 minuta na 150 stepeni. Smesa je dovoljna za skoro 2 pleha od rerne. Ako više volite da kukuruzni naćosi imaju rustični oblik, možete i da ih ostavite u komadu, a onda lomite u nepravilne oblike nakon pečenja.
Možete ih praviti uz Salsa sos za naćose i tortilje

Objavljen: 17. oktobar 2023. godine, ažuriran: 10. decembar 2024. Photo privatna arhiva @mrspetkovic
Objavljen: 9. april 2021. godine, ažuriran: 17. oktobra 2023. godine