Domaći rum kasato neodoljivo ukusom podseća na kupovni. Verzija je posna i ima margarin, a ako želite zdraviju i mrsnu svakako pre birajte maslac. Inače ga možete praviti u običnoj posudi, meni je su se obični silikonski kalupi pokazali odličnim za sve vrste sitnih kolača, a ne oduzimaju previše vremena, pa praktikujem da pravim u njima. Silikonske kalupe možete kupiti u bilo kojoj kineskoj prodavnici po ceni oko 100-200 dinara za komad u koji staje 15-ak komada. Izgledaju kao kalupi za led.
Što se bezbednosti silikona tiče, on je problematičan na visokim temperaturama, a ovako ne postoji manje ili više kvalitetan i neće uticati na vaše kolače.
Rum kasato
Sastojci za domaći rum kasato:
300 grama očišćenog krompira
100 grama čokolade
100 grama margarina
300 grama mlevenog keksa
150 grama šećera u prahu
1 kašika kakaoa
4-5 kašika ruma
Glazura:
120 grama čokolade
2 kašike ulja
Kako se pravi domaći rum kasato?
Izmerite nešto više od 300 grama krompira, oljuštite ga i operite. Skuvajte ga u slanoj vodi, kao za pire, iseckanog na kockice. Kada je krompir kuvan, potpuno ga ocedite, pa ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i iseckan margarin, sve će se polako topiti, a onda dobro izgnječite gnječilicom dok ne dobijete pire bez grudvica.
Nakon toga dodajte mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum i sve pomešajte. Obložite manji pleh dimenzija 30 x 20 papirom za pečenje i tu rasporedite smesu da bude glatka. Ostavite u frižideru dok prirpemite glazuru. Istopite čokoladu, pa prelijte kolač i kada se prohladi čokolada, držite u frižideru najmanje 2-3 sata pre nego što ga isečete na štanglice 4×2 centimetra.
Ukoliko se odlučite za kalupe, prvo istopite čokoladu, pa u svaki kalup sipajte kašičicu čokolade, preko stavite smesu i onda oložite u frižider. Kada je ohlađeno, izvadite iz kalupa i imaćete prave male bombonjere. (Na slici imaju vlažne tragove jer su tek izvađeni iz frižidera!)
Ljudi rođeni 13. septembra su praktični, uporni i izuzetno posvećeni onome što rade. Njihova unutrašnja snaga i sposobnost da ostanu mirni u teškim situacijama čine ih pouzdanim osloncem za druge.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Starija deca bolje razumeju šta je depresija, ali se ne osećaju bolje čak ni kada razumeju šta je to. Naprotiv, neugodno im je i mogu da brinu da su drugačija od svojih vršnjaka.
Rođeni 12. septembra treba da vode računa o svom disajnom sistemu i nervima. Preporučuju im se aktivnosti poput vožnje bicikla, planinarenja, plivanja ili plesnih treninga. Za balans i mir mogu im koristiti hobiji poput slikanja, pisanja ili sviranja instrumenta.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).
Spremili smo vam nešto drugačiji spisak predloga gde biste mogli da odete za vikend ili, još bolje, produženi vikend. Beg iz grada je uvek dobar izbor, ako ste u mogućnosti.