Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni.
Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni. Zapravo i nije prevelika, jer se sve slično mese i slično prže. Piroške su najčešće punjene, dok su mekike razvučene i prazne, kao i uštipci, koji su uz to i mali, a krofne fino oblikovane.
Sastojci za piroške sa sirom i šunkom:
Sastojci za testo:
550 g brašna
1/2 kockice kvasca
1 jaje
250 ml mleka
50 ml vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Sastojci za punjenje:
2 kašike pavlake
3 kašike kečapa
1 manja kriška tvrdog sira, fete ili kačkavalja (izgnječena ili izrendana)
100 g šunke sjtno seckane ili rendane
po želji origano i drugi sastojci
Trebaće vam još i oko 5 do 6 decilitara ulja za prženje.
Kako se prave piroške?
Ugrejati mleko i vodu, da bude toplo, ali ne vruće. U to dodati šećer i kvasac, rastopiti ga, pa ostaviti par minuta. Za to vreme u vanglu sipati brašno i pomešati so sa njim. Dodati jaje i kvasac rastopljen u vodi i mleku. Sve je najbolje umutiti mikserom dok ne postane glatko i potpuno kompaktno. Ostaviti testo oko 20 minuta da naraste.
Nakon toga rastanjiti testo na pobrašnjavljenu ili neplepljivu podlogu u veći pravougaonik debljine oko pola centimetra. Seći pravougaonike po želji, ali vodite računa da može da stane punjenje u njih.
Što se tiče punjenja, treba pomešati sve sastojke i stavljati na sredinu svake piroške. Piroške dobro zatvoriti da se ne bi otvorile tokom punjenja. Najbolje je da dobro pritisnete krajeve, a onda dodatno urolate.
Od ovog materijala ćete dobiti 20 manjih ili 10 velikih piroški. Vodite računa o tome da ih pravite tako da vam stanu u sud u kome ćete ih pržiti. Ulje zagrejte dobro pre nego što prvu ubacite i okrećite ih kada vidite da se jedna strana zarumenela. Vadite ih na ubrus ili salvetu kako bi upilo višak masnoće.
Ljudi rođeni 19. avgusta odišu samopouzdanjem, magnetizmom i borbenošću. Oni su Lavovi s izraženom vizijom, često predodređeni da vode i inspirišu. Njihova energija nosi dozu kraljevske harizme, ali i ljudskosti koja ih čini pristupačnim.
Ova studije sugeriše da je optimalno vreme između dve trudnoće 18 meseci, s tim da je u redu raspon između jedne i dve godine. Lekari uglavnom preporučuju da to bude 18 do 24 meseca.
Ljudi rođeni 18. avgusta pripadaju horoskopskom znaku Lava, ali za razliku od tipičnog Lavovskog sjaja, kod njih dominira unutrašnja snaga, hrabrost i izražena osećajnost. Ove osobe su duboko emocionalne, ali istovremeno ponosne, principijelne i nepokolebljive.
Ova studije sugeriše da je optimalno vreme između dve trudnoće 18 meseci, s tim da je u redu raspon između jedne i dve godine. Lekari uglavnom preporučuju da to bude 18 do 24 meseca.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.