Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni. Zapravo i nije prevelika, jer se sve slično mese i slično prže. Piroške su najčešće punjene, dok su mekike razvučene i prazne, kao i uštipci, koji su uz to i mali, a krofne fino oblikovane.
Sastojci za piroške sa sirom i šunkom:
Sastojci za testo:
550 g brašna
1/2 kockice kvasca
1 jaje
250 ml mleka
50 ml vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Sastojci za punjenje:
2 kašike pavlake
3 kašike kečapa
1 manja kriška tvrdog sira, fete ili kačkavalja (izgnječena ili izrendana)
100 g šunke sjtno seckane ili rendane
po želji origano i drugi sastojci
Trebaće vam još i oko 5 do 6 decilitara ulja za prženje.
Kako se prave piroške?
Ugrejati mleko i vodu, da bude toplo, ali ne vruće. U to dodati šećer i kvasac, rastopiti ga, pa ostaviti par minuta. Za to vreme u vanglu sipati brašno i pomešati so sa njim. Dodati jaje i kvasac rastopljen u vodi i mleku. Sve je najbolje umutiti mikserom dok ne postane glatko i potpuno kompaktno. Ostaviti testo oko 20 minuta da naraste.
Nakon toga rastanjiti testo na pobrašnjavljenu ili neplepljivu podlogu u veći pravougaonik debljine oko pola centimetra. Seći pravougaonike po želji, ali vodite računa da može da stane punjenje u njih.
Što se tiče punjenja, treba pomešati sve sastojke i stavljati na sredinu svake piroške. Piroške dobro zatvoriti da se ne bi otvorile tokom punjenja. Najbolje je da dobro pritisnete krajeve, a onda dodatno urolate.
Od ovog materijala ćete dobiti 20 manjih ili 10 velikih piroški. Vodite računa o tome da ih pravite tako da vam stanu u sud u kome ćete ih pržiti. Ulje zagrejte dobro pre nego što prvu ubacite i okrećite ih kada vidite da se jedna strana zarumenela. Vadite ih na ubrus ili salvetu kako bi upilo višak masnoće.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.