Koliko dugo traje seks?
Neka istraživanja (*1) pokazuju da sama penetracija u proseku traje kraće nego što je ženama u monogamnim, „stabilnim“, heteroseksualnim vezama potrebno da dožive orgazam.
Kao što smo ranije i pisali, Nutrifree brašno i drugi bezglutenski proizvodi stigli su na naše tržište krajem prošle godine. U Srbiji je trenutno pored Mix per pane, bezglutenskog brašna, dostupno i preko 20 proizvoda pod brendom „Nutrifree“, proizvođača NT Food iz Italije.
Nutrifree brend dolazi iz Italije. Iako kompanija postoji od 1989. godine, proizvodnja bezglutenskog brašna u kompaniji NT Food je počela još od 2005. godine u malom gradiću Altopascio u Toskani. Najprodavaniji proizvod je bezglutenska mešavina brašna Mix per pane.
Mix per pane je registrovani dijetetski proizvod pod brojem 515-04-01155/2022-10 od 11.03.2022. godine u Ministarstvu zdravlja.
U ovom tekstu
Ova vrsta Nutrifree brašna je, kao i ostali proizvodi namenjena pre svega ljudima koji imaju dijagnozu celijakije, zatim osobama sa intolerancijom na gluten, ali i ljudima koji žele da se hrane sertifikovanom hranom bez glutena i alergena.
Mix per pane brašno je deklarisano bez glutena, bez genetski modifikovanih sastojaka, bez palminog ulja, bez jaja, mlečnih proteina i laktoze.
Mix per pane je uravnotežena mešavina kvalitetnih sastojaka za pripremu hleba bez glutena u nekoliko jednostavnih koraka. Potrebno je da samo dodate vodu, kvasac, ekstra devičansko maslinovo ulje i prstohvat dobre volje i hleb će biti spreman za uživanje za oko sat vremena. Ova mešavina brašna je pogodna za spemanje rukom ili pomoću pekarice za hleb. Na pakovanju se nalazi detaljno uputstvo za pripremu pomoću kog ćete moći da napravite svoj savršen hleb.
No, važno je napomenuti da ovo brašno nije namensko samo za hleb, već sa njime možete napraviti mnoštvo proizvoda od testa poput kiflica, buhtli i pitica. Pakovanje je 1 kilogram, a dostupno je i pakovanje od 15 kilograma.
Recept za zemičke bez glutena koji omogućava da mekana konzistencija hleba ostane takva nekoliko dana. Sastojci:
Pomešajte suvi kvasac sa brašnom Mix per Pane. Umutite vodu, so i ulje (mikserom ili ručno viljuškom). Dodajte brašno i mikserom ili ručno mešajte sve dok ne dobijete mekanu masu. Kašikom ili kesom za pecivo formirajte 8 zemički i stavite ih na malo podmazan pleh ili direktno u kalupe ili na pek papir posut sa malo brašna. Nakon 45 minuta premažite ih vodom i uljem i pospite susamom. Pecite 15 do 20 minuta na 200⁰C u prethodno zagrejanoj rerni.
Recept za štapiće sa bundevom koji mogu biti odlična užina. Sastojci:
U činiji promešajte kvasac sa brašnom, dodajte toplu vodu, pire od bundeve i počnite da mesite. Kada brašno upije svu vodu, dodajte ulje i nastavite sa obradom dok ne dobijete lepo mekano testo bez grudvica.
U testo stavite suvo grožđe i semenke bundeve u željenoj količini i kratko promešajte da se dobro rasporede. Špatulom sakupite testo na jednu grudvu i ostavite da odmara na toplom mestu oko 30 minuta. Nakon tog vremena i pomoću malo brašna formirajte 7-8 kuglica od kojih ćete napraviti štapiće dužine oko 40 centimetara, koje ćete presavijti na pola, pa uviti u spiralu.
Štapiće ostavite još 40-ak minuta pre nego što ih ubacite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite na 200° oko 20 minuta ili dok ne porumene.
Krofne su savršen desert, a možete ih praviti i za doručak ili užinu. Ovo je jednostavnija i manje masna verzija jer se spremaju u rerni. Sastojci:
Rastvorite 100 g Nutrifree Mix per pane brašna u 80 g vode. U šerpi rastopite puter sa 40 g vode, sipajte prethodno rastvoreno brašno u vodi i kuvajte dok se smesa ne stvrdne i skida sa ivica tiganja. Prebacite smešu u činiju i počnite da dodajete šećer, jaja i žumance. Preostalih 150 g brašna pomešajte sa ksantanom, praškom za pecivo i kvascem i počnite da dodajete u prethodnu smesu. Na kraju dodajte limunovu koricu. Mesite energično dok testo ne postane glatko i lepljivo. Ostavite da naraste pokriveno sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Na list papira za pečenje pospite malo brašna i okrenite dizano testo naopako i špatulom i malo brašna rastanjite do visine 2 do 2 i po centimetra. Izvadite krofne pomoću čaše ili kalupa. Premesite testo pa ponovite postupak. Napravite rupu od 1cm na sredini svake krofne.
Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje ili podmazan, premažite ih sa malo ulja i ostavite da stoje 30 minuta. Nakon toga krofne poređajte u lagano nauljenu tepsiju (prešavši prstom, samo malo podmažite) poklopite i ostavite da odstoje oko 30 minuta ih pecite na 160-170 ° oko 20-25 minuta. Po ukusu pospite šećerom ili prelijte sirupom.
Prodajna mreža se širi iz meseca u mesec, a trenutno ga možete kupiti u hipermarketu Mercator u Beogradu i Novom Sadu, zatim u svim Idea Organic radnjama, kao i u:
Pored MIX PER PANE mešavine bez glutena, postoje i druge vrste Nutrifree bezglutenskog brašna: MIX PER PANE INTEGRALE, Farina Multiuso, MIX PER PIZZA (mešavina za testo za picu), MIX PER PASTA FRESCA (mešavina brašna idealna za pravljenje sveže paste, njoka, taljatelja i rezanaca) i MIX PER DOLCI (brašno za kolače). Više o ovim vrstama brašna možete pročitati na sajtu Nutrifree Srbija.
Fotografije i recepti sa sajta NT Food.