Sutlijaš je jedna od omiljenih užina ili desert svih generacija. Može se praviti na više načina, a mi ćemo vam predstaviti recept za klasičan, uobičajen kod nas, ali i tursku verziju.
1 šolja pirinča kratkog zrna (izbegavajte pirinač kratkog zrna ili integralni, birajte onaj koji se lakše i brže raskuva, kao što je kočanski, na primer)
2 šolje vode
4 šolje mleka
kašičica maslaca, kokosovog ili maslinovog ulja
1 vanilin šećer
8 kašika šećera
prstohvat soli
po želji dodatak cimeta, kakaoa, suvog grožđa…
Kako se pravi sutlijaš?
Operite pirinač i očistite ga, ako je potrebno. Nakon toga ga sipajte u šerpu sa vodom i dodajte maslac ili ulje i so. Kuvajte na srednjoj temperaturi i povremeno mešajte da se pirinač ne zalepi za šerpu. Kada pokupi skoro svu vodu, dodajte mleko, šećer i vanilin šećer. Kuvajte dok pirinač ne bude gotov, a onda sipajte u posude i dodajte po želji cimet ili nešto drugo. Možete dodati kašiku slatkog od kupina ili, na primer, kašičicu kakao i malo mrvljene mente.
Turski sutlijaš
Sastojci:
6 šolja vode
3 šolje mleka
2 šolje pirinča
1 puding od vanile
15 kašika šećera
1 vanilin šećer
kašičica kokosovog ulja ili maslaca
dodaci poput cimeta po želji…
Kako se pravi turski sutlijaš?
U veću šerpu stavite pirinač i prelijte vodom, dodajte ulje ili maslac. Mešajte povremeno na umerenoj temperaturi, da ne zagori, dok se pirinač ne skuva. Puding zamutite sa malo mleka u šolji. ostatak mleka sipajte uz šećer u šerpu sa pirinčem. Dodajte i vanilin šećer. Kada mleko skoro provri dodajte razmućen puding i mešajte dok smesa ne postane kompaktna. Sipajte u mokre posudice i ukrasite sa malo cimeta ili suvog grožđa po želji.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.