fbpx
NegaStil Života

Serum za lice: Baš sve o serumima i kako da odaberete serum za lice za sebe?

Serum za lice, ne samo da je uveliko u upotrebi, nego se čini da je postao važniji u dnevnoj rutini od kreme za lice. Da li su serumi toliko efikasni i zašto vlada ovoliko interesovanje za njima? Kako se koriste i koji serum treba odabrati za svoju dnevnu rutinu?

Koji serumi za lice su najpopularniji?

Postoji mnoštvo popularnih seruma koji se koriste u dnevnoj rutini nege kože, a popularnost pojedinih seruma varira tokom vremena. Čini se da su jedno vreme svi samo pričali o hijaluronskoj kiselini, zatim o retinolu, a sada se sve češće priča o niacinamidu i vitaminu C. Međutim, svi oni su prilično popularni i široko korišteni. Važno je samo da odaberete šta je to što vama najviše odgovara. Neki od najpopularnijih su:

 • Vitamin C je popularan sastojak u serumima zbog svojih antioksidativnih svojstava i sposobnosti posvetljivanja tena. Serumi sa vitaminom C mogu pomoći u smanjenju hiperpigmentacije, ujednačavanju tena, podsticanju proizvodnje kolagena i zaštiti kože od slobodnih radikala. Izvor
 • Hijaluronska kiselina je popularan sastojak u serumu zbog svoje sposobnosti zadržavanja vlage. Serumi sa hijaluronskom kiselinom pružaju intenzivnu hidrataciju, pomažu u zadržavanju vlažnosti u koži i mogu poboljšati elastičnost i punoću kože.
 • Retinol je oblik vitamina A koji je popularan zbog svojih antiejdžing svojstava. Serumi s retinolom mogu pomoći u smanjenju bora, poboljšanju teksture kože, podticanju obnove ćelija kože, kao i povećanju kolagena. Važno je napomenuti da retinol može biti jak sastojak i može izazvati iritaciju kože, pa se preporučuje postupno ga uvoditi u rutinu i pažljivo slediti uputstva proizvođača.
 • Niacinamid je popularan sastojak u serumima zbog svojih različitih prednosti za kožu. Serumi s niacinamidom mogu pomoći u regulaciji proizvodnje sebuma, smanjenju crvenila, poboljšanju teksture kože i ujednačavanju tena. Niacinamid takođe ima umirujuća svojstva i može pomoći kod problema kao što su akne i rosacea (crvenilo kože).
 • Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u koži i igra ključnu ulogu u održavanju čvrstine, elastičnosti i mladolikog izgleda kože. S godinama, proizvodnja kolagena u koži opada, što može dovesti do gubitka čvrstoće i pojave bora. Korištenje kolagena u proizvodima za negu kože može pružiti hidrataciju, poboljšati elastičnost kože i smanjiti vidljivost bora.
 • Serumi s antioksidansima, poput vitamina E, zelenog čaja, resveratrola i ostalih, takođe su popularni. Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima. Ovi serumi mogu pomoći u očuvanju mladolikog izgleda kože i smanjenju štete uzrokovane vanjskim faktorima.
serum za lice
Photo by Denise Chan on Unsplash

Kako odabrati serum za lice od mnogobrojnih? Da li je bolje birati vitamin C, niacinamid ili nešto treće?

Kada je u pitanju odabir seruma za lice, važno je uzeti u obzir svoj tip kože, specifične potrebe kože i ciljeve koje želite da postignete. Držite se neke od ovih preporuka, kako bi napravili grub izbor šta je to za vas prioritet. Ne možete koristiti sve istovremeno, jer to nije ni dobro ni moguće, a sa druge strane uvek možete kombinovati serume različitih dana i u različito doba dana. Na primer, retinol se svakako uvodi postepeno, a između možete koristiti druge serume. Više o upotrebi retinola možete pročitati ovde: Retinoidi u nezi kože

Prilikom odabira seruma, pročitajte sastojke, obratite pažnju na koncentraciju aktivnih sastojaka i potražite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože. Uvek je dobro konsultovati se sa dermatologom ili kozmetičarem kako biste dobili lične preporuke koje odgovaraju vašim specifičnim potrebama.

Niacinamid ili retinol – koji serum odabrati?

Niacinamid i retinol su dva popularna sastojka koji se često koriste u kozmetičkim proizvodima za negu kože, ali imaju potpuno različite prednosti i funkcije, pa izbor između njih zavisi od ciljeva koje želite postići sa kožom.

Niacinamid je poznat kao vitamin B3 i ima brojne prednosti za kožu. Može pomoći u smanjenju vidljivosti pora, kontroli sebuma (ulja) na koži, smanjenju crvenila, poboljšanju teksture kože i izjednačavanju tena. Takođe je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima koja mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Retinol, sa druge strane, je oblik vitamina A koji se koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih antiejdžing svojstava. On može pomoći u smanjenju vidljivosti finih linija i bora, poboljšanju teksture kože, stimulaciji proizvodnje kolagena i povećanju obnove ćelija kože. Međutim, on je veoma zahtevan za uvođenje i korišćenje jer može da izazove iritacije kod nekih ljudi na koži.

Znači, ako se borite sa problemima poput akni, crvenila i neujednačenog tena, niacinamid može biti dobar izbor za vas. S druge strane, ako želite ciljano delovati na bore, fine linije i starenje kože, retinol je bolji izbor.

Kolagen ili retinol: Da li je kolagen bolji izbor od retinola?

Kolagen i retinol su dva različita sastojka koji imaju i različite koristi za kožu. Njihova upotreba zavisi od toga šta želite postići sa svojom kožom.

Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u koži i igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće, elastičnosti i mladolikog izgleda kože. S godinama, proizvodnja kolagena u koži opada, što može dovesti do gubitka čvrstoće i pojave bora. Korištenje kolagena u proizvodima za njegu kože može pružiti hidrataciju, poboljšati elastičnost kože i smanjiti vidljivost bora.

S druge strane, retinol je oblik vitamina A koji se često koristi u proizvodima za negu kože. Ima mnoge koristi koje smo već naveli. Kada je reč o upoređivanju ova dva proizvoda, da li ćete koristiti kolagen ili retinol, važno je napomenuti da su to različiti sastojci s različitim načinima delovanja. Kolagen se usresređuje na održavanje čvrstoće i elastičnosti kože, dok retinol ima širi spektar delovanja, uključujući podsticanje obnove ćelija i smanjenje bora.

Kolagen i retinol se često koriste zajedno u rutini njege kože kako bi se postigao najbolji rezultat. Kolagen može pružiti hidrataciju i održavanje čvrstoće kože, dok retinol može pomoći u podsticanju obnove ćelija i smanjenju bora.

Da li se retinol sme koristiti tokom letnjih meseci?

Kada je reč o korištenju retinola tokom letnih meseci, važno je razmotriti nekoliko faktora. Retinol može povećati osetljivost kože na sunce i može uzrokovati povećan rizik od opekotina od sunca i hiperpigmentacije. Stoga, mnogi dermatolozi preporučuju da se izbegava izlaganje jakom suncu tokom korištenja retinola. Kako je najbolje da koristite retinol leti i čega bi trebalo da se pridržavate:

 1. Koristite ga isključivo uveče (njega je i inače bolje koristiti u večernjoj rutini nege kože),
 2. Uvek koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) i nanosite ih na kožu svakodnevno, čak i kada ne idete na plažu i ne čini vam se da je jako sunce.
 3. Izbegavajte boravak na suncu tokom perioda kada je sunce najjače, nosite naočare za sunce i šešir, kao i odeću sa dugim rukavima.
 4. Kupite serum koji ima manji procenat retinola, odnosno onaj koji nije previše koncentrovan, kako biste izbegli iritaciju i fleke na licu izazvane sunčevim zracima.
 5. Ako primetite opekotine ili iritaciju, odmah prekinite sa korišćenjem retinola i posavetujte se o daljim koracima sa svojim dermatologom.
Vitamin C: Koja je svrha upotrebe vitamina C i da li se on sme koristiti tokom letnjih meseci?

Serum vitamina C je popularan proizvod u nezi kože koji ima mnoge koristi. Njegove glavne prednosti su:

 • Antioksidativna zaštita – Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima. On može pomoći u prevenciji oštećenja kože uzrokovanog sunčevim zracima i drugih štetnih faktorima okoline.
 • Posvetljuje ten – Ovaj serum može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije, tamnih mrlja i neujednačenog tena. Vitamin C deluje tako što inhibira enzime koji proizvode melanin, pigment koji daje boju koži.
 • Poboljšava teksturu kože: Redovna upotreba seruma vitamina C može pomoći u poboljšanju teksture kože, čineći je glatkom, svežom i blistavijom. Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, koji je ključan za čvrstoću i elastičnost kože.
 • Štiti od UV zraka: Iako vitamin C nije zamena za kremu za sunčanje, može pružiti određenu dodatnu zaštitu od UV zraka. Kombinacija seruma vitamina C i kreme za sunčanje može pomoći u smanjenju oštećenja uzrokovanih sunčevim zracima. 

Vitamin C se može koristiti tokom leta, ali sa određenom dozom opreza. Naime, ovaj vitamin povećava osetljivost kože na sunce, pa je važno da uvek koristite krema sa visokim zaštitnim faktorom. Preporučuje se da svakako koristite stabilniji oblik vitamina C u serumu, kao što su askorbil fosfat ili natrijum askorbil fosfat, koji su manje osetljivi na svetlost i imaju duži rok trajanja.

Ukoliko primetite iritaciju kože ili crvenilo, prestanite da ga upotrebljavate tokom leta i posavetujte se sa dermatologom da li je problem u godišnjem dobu ili vam taj serujm jednostavno ne odgovara.

Koje serume je najbolje koristiti ujutru?

Ujutro je dobro koristiti proizvode koji pružaju zaštitu od štetnih spoljašnjih faktora i pružaju hidrataciju kože. Najbolji izbor za jutro su: Vitamin C i Niaciamid. Retinol je bolje koristiti uveče, a hijaluronska kiselina se može koristiti i ujutru i uveče.

Važno je napomenuti da bez obzira na to koji serum koristite ujutro, uvek nanesite kvalitetni SPF proizvod na kožu kako biste je zaštitili od štetnih UV zraka. SPF je ključan za održavanje zdravlja kože i prevenciju preranog starenja, te sprečavanje hiperpigmentacije i drugih problema uzrokovanih sunčevim zracima.

Da li se serumi mogu kombinovati istovremeno?

Serumi se uglavnom mogu kombinovati istovremeno u rutini nege kože ili pak u različitim delovima dana. Međutim, važno je uzeti u obzir koncentraciju sastojaka u svakom serumu i osjetljivost vaše kože kako biste pravilno kombinovali proizvode.

Vitamin C i niacinamid se mogu sigurno koristiti zajedno, jer su kompatibilni i imaju sinergijske prednosti. Vitamin C pomaže u posvetljivanju tena i zaštiti od slobodnih radikala, dok niacinamid regulira lučenje sebuma i smanjuje crvenilo. Kombinacija ovih sastojaka može pružiti sveobuhvatnu negu kože.

Retinol, s druge strane, može biti malo složeniji za kombinovanje sa drugim sastojcima. Retinol može iritirati i povećati osetljivost kože, pa je važno pažljivo pristupiti kombinaciji s drugim proizvodima. Ako koristite retinol, možda će biti najbolje da ga koristite u večernjoj rutini i da izbegavate istovremeno korištenje drugih jakih sastojaka poput vitamina C ili kiselina.

Hijaluronska kiselina se može kombinovati s bilo kojim od navedenih seruma, jer pruža hidrataciju i ne smeta drugim sastojcima, kao ni oni njoj. Ona može biti korisna kao dodatak rutini za hidrataciju kože.

Važno je napomenuti da, bez obzira na kombinaciju seruma koje koristite, pažljivo osluškujte svoju kožu. Ako primetite bilo kakve znakove iritacije, crvenila ili neprijatnosti, prekinite korištenje ili smanjite učestalost primene određenih proizvoda.

najbolji serum za lice
Photo by Denise Chan on Unsplash

Da li su serumi efikasniji od kreme za lice?

Serumi i kreme za lice imaju različite funkcije i prednosti te se mogu koristiti zajedno kako bi se postigla optimalna njega kože. Serum imaju visok procenat aktivnih sastojaka koje koža brzo upija, a često je laganije teksture, nego kada su kreme za lice u pitanju. Oni ciljano deluju na određene kožne probleme i pružaju snažne specifične rezultate, zbog dobro koncentrovanih odabranih sastojaka.

Ne treba zapostaviti ni kreme za lice jer obično imaju bogatiju teksturu i sadrže kombinaciju aktivnih sastojaka, hidratantnih sastojaka, zaštitnih sastojaka i emolijenata. One pružaju dodatnu hidrataciju, formiraju barijeru na koži i mogu pružiti zaštitu od vanjskih faktora, kao što su UV zrake ili onečišćenje. Kreme za lice su također korisne za održavanje hidratacije i zaštite kože.

Da li je potrebno mazati kremu preko seruma?

Preko seruma se obično preporučuje nanošenje kreme ili hidratantne emulzije. Kreme su formulisane sa dodatnim sastojcima koji pružaju hidrataciju, zaštitu i zaštitni sloj na koži.

Kreme mogu imati različite funkcije, kao što su hidratacija, zaštita od sunca, ciljano delovanje na određene probleme kože ili pružanje dodatne hranjive podrške. One mogu imati i različite teksture, poput laganijih gel-krema ili bogatijih i hranjivijih krema. Korišćenje kreme nije neophodno, ali je korisno. Ona će zapečatiti serum i pomoći da se održi vlažnost kože. Uz to, krema štiti kožu od spoljnih faktora.  Važno je da odaberete adekvatnu kremu, prema svom tipu kože, kako biste postigli željene rezultate.

Da li je obavezna krema sa visokim zaštitnim faktorom preko seruma za lice?

Iako krema sa zaštitnim faktorom (SPF) nije obavezna preko seruma, preporučuje se korištenje zaštitnog faktora svakodnevno kako bi se koža zaštitila od štetnih UV zraka. UV zraci mogu uzrokovati oštećenja kože, stvaranje bora, hiperpigmentaciju i povećati rizik od razvoja raka kože. Bez obzira na to da li koristite serum s vitaminom C, niacinamidom, retinolom ili hijaluronskom kiselinom, važno je zaštititi kožu od sunčevih zraka.

Zaštita kože je nešto što se podrazumeva svih 365 dana godišnje, a tokom letnjih meseci i na planini je neophodna.

Najmanji SPF koji treba da upotrebljavate je 30, a idealno je 50. Kada koristite kremu sa zaštitnim faktorom, nanesite je ravnomerno na lice, vrat i druge izložene delove kože oko 15-30 minuta pre izlaganja suncu. Ponovno je nanesite svaka dva sata ili češće ako plivate ili se dosta znojite. Pročitajte više: 5 najvažnijih stvari o štetnom uticaju sunca

Važno je napomenuti da SPF krema ne štititi kožu od sunčevih zraka, već pomaže da se pojača uticaj seruma, posvetli ten, a samim tim i održi jedro i mlađe lice.

Ulja i serumi: Kako se kombinuju ulja u nezi lica sa serumima?

Kombinacija ulja i seruma u rutini nege lica može pružiti dodatnu hidrataciju, hranjive materije i blistavost kože, ali je važno da obratite pažnju na par detalja ako se kombinuju:

 1. NANESITE SERUM – On se obično nanose na čistu kožu pre korištenja ulja kako bi se kvalitetni sastojci nanetog brže apsorbovali. Sačekajte nakon toga nekoliko minuta da budete sigurni da je koža upila sve.
 2. NANESITE ULJE – Nakon što se serum upio, možete naneti ulje na kožu. Ulja pružaju dodatnu hidrataciju, prehrambene sastojke i emolijentne osobine kože. Možete koristiti ulja poput skvalana, arganovog ulja, ulja jojobe, ulja ruže ili drugih ulja koja odgovaraju vašem tipu kože. Nanesite nekoliko kapi ulja na dlanove, lagano zagrijte trljanjem dlanova i nježno pritisnite ulje na lice, izbjegavajući područje oko očiju.
 3. KOLIČINA ULJA – Važno je da koristite adekvatnu količinu ulja prema svojim potrebama. Suva koža obično zahteva više ulja, a masnija koju kap. Takođe je važno imati na umu da se ne koriste sva ulja svakodnevno, već samo povremeno.
U kojim godinama se koji serum za lice uvodi u negu?

Nema tačno određenog uzrasta u kojem je “obavezno” početi korišćenje. Upotreba seruma u rutini nege kože zavisi od individualnih potreba i ciljeva, kao i od njenog tipa kože. Oni imaju visoku koncentraciju aktivnih sastojaka i namenjeni su aktivnom delovanju. Neki mogu da umanje znakove starenja, poboljšaju teksturu kože, hidiriraju, posvetle ten ili spreče pojavu akni.

Kada su u pitanju tinejdžeri, njihova osnovna nega treba da uključuje čišćenje lica, hidrataciju i zaštitu od sunca. Ukoliko dermatolog ne preporuči dodatni tretman zbog akni, nije potrebno da koriste specifične proizvode. Pročitajte više: Bubuljice u pubertetu: Pubertet, bubuljice i kako ih rešiti

Da li je niacinamid dobar izbor za tinejdžere?

Niacinamid je sastojak koji je dobar za tinejdžere koji imaju problem sa akanama i upalu kože, ali i za smanjenje crvenila i regulaciju proizvodnje sebuma. On se obično dobro podnosi i retko izaziva iritacije, pa se zato i preporučuje tinejdžerima. Pre nego što počnete da koristite niacinamid, ipak se posavetujte sa dermatologom. Oni će vas posavetovati o dinamici upotrebe, kako da ga kombinujete i na šta treba obratiti pažnju.

Da li postoje mere opreza kod upotrebe seruma za lice? Na šta treba obratiti pažnju?

Kada koristite serume za negu kože, evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

 • Nanesite pravilnu količinu – većina seruma za lice dolazi s preporučenim doziranjem. Pratite uputstva proizvođača o količini koju treba koristiti. Obično je dovoljna mala količina da se ravnomerno rasporedi po celom licu. Pročitajte: Kako se koristi serum za lice: 4 najčešće greške koje pravite
 • Postupno uvodite nove serume – Kada počnete koristiti novi proizvod, preporučuje se postupno uvoditi proizvod u rutinu kako biste pratili reakciju kože. Počnite s manjom količinom i koristite ga nekoliko puta nedeljno. Ako primijetite bilo kakvu iritaciju, crvenilo ili neprijatnost, prekinite upotrebu i posavjetujte se s dermatologom. Posebno kada je retinol u pitanju, savetuje se upotreba prvo jednom nedeljno, pa svaki četvrti dan (ali i ovo zavisi od koncentracije retinola).
 • Proverite sastojke seruma koji kupujete– pre kupovine i korištenja, važno je proveriti sastav proizvoda kako biste bili svesni mogućih alergena ili sastojaka koji vam možda ne odgovaraju. Ako imate poznate alergijske reakcije na određene sastojke, izbegavajte proizvode koji ih sadrže.
 • Rok trajanja se može razlikovati od proizvoda do proizvoda. Proverite datum isteka proizvoda i nemojte koristiti one kojima je istekao rok.
Da li postoje neželjena dejstva?

Ovi proizvodi su generalno sigurni za upotrebu i ne bi trebalo da previše brinete. Ipak kod nekih ljudi se mogu javiti reakcije na određene sastojke i proizvode. Upotrebu seruma treba prekinuti ako se jave neki neželjeni efekti poput: alergijske reakcije, iritacije, suvoće ili perutanja kože i osetljivosti na sunce.

Imajte na umu da je svaka koža jedinstvena. Moguće je da vam neće odgovarati neki proizvod, iako niste alergični i iako je možda veoma kvalitetan. Zato je važno da probate više sastojaka i vrsta, kako bi našli ono što je dobitna kombinacija za vas i što pomaže da vaša koža izgleda bolje.

Literatura:

 1. PubMed: Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1606623/
 2. Practical Dermatology: Niacinamide: A Multi-functional Cosmeceutical Ingredient – https://practicaldermatology.com/articles/2022-may/niacinamide-a-multi-functional-cosmeceutical-ingredient
 3. PubMed: Vitamin C in dermatology – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/

Objavljen: 26. oktobra 2024. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button