fbpx
Nega

Kako se koristi serum za lice: 4 najčešće greške koje pravite

Poslednjih godina serum za lice je ušao na velika vrata i čini se da kreme polako prelaze u drugi plan. Ali, kako se koristi serum za lice i koje su to greške u korišćenju koje se često dešavaju. Kozmetičari se slažu u tome da je serum za lice jedna od najvažnijih stvari koju ne bi trebalo da preskačete na licu i da treba da bude deo svakodnevne nege.

Kako se koristi serum za lice?

U serumu se nalaze koncentrovani aktivni sastojci koji su jedan od koraka u dnevnoj rutini, ali uglavnom su skuplji od drugih sredstava poput micelarne vode ili gela za umivanje. Važno je da serum koristite na pravi način, kada već dajete novac za njega, a neke od saveta za bolju upotrebu dala je i Đina Mari, poznata kozmetičarka, koja ima svoju liniju proizvoda višeg cenovnog ranga.

Kako se koristi serum za lice

Greške koje su najčešće prave prilikom dnevne rutine i upotrebe seruma su:

1.      Ne upotrebljavate piling za lice

Piling je važan za uklanjanje mrtvih ćelija na površini kože i pomaže da ten bude ujednačen i svetliji, ali i da serum lakše prodire u dublje slojeve kože. Ne treba ni preterivati sa upotrebom pilinga, već je dovoljno da ga koristite dva do tri puta nedeljno.

Ranije su se koristili mehanički pilinzi za kožu, koji su imali sitne „mrvice“ koje su uklanjale sloj kože trljanjem. Sada se sve češće koriste blagi hemijski pilinzi koje nanosite u sklopu večernje rutine i ne deluju invanzivno na prvi pogled, ali i te kako rade svoj posao.

2.       Grešite prilikom redosleda kozmetičkih preparata

Proizvode treba pravilno koristiti u okviru svoje rutine. Krenite od sredstva za uklanjanje šminke, zatim sredstva za umivanje ili, ako je potrebno, pilinga za lice. Posle toga nanesite tonik pa serum na lice. Ova proces će osigurati da je ten spreman da primi aktivne sastojke iz seruma, tako da će prodreti duboko u bore. Sačekajte da dospe pod kožu i lepo upije, a onda 10 minuta kasnije nanesite i hidrantnu kremu.

Serum prodire u dublje slojeve kože od kreme, pa je njegov kvalitet donekle uvek važniji. Mada je bitno da sve što nanosite na lice bude odgovarajućeg kvaliteta.

3.       Serum se ne razmazuje po šakama

Često žene nanesu malo seruma na ruke, a zatim ga razumazuju po celom licu ili ga tapkaju da i rizikuju da potroše previše proizvoda koji će pre svega ostati na šakama. Serum se stavlja na vrhove prstiju i treba ga utisnuti u kožu i uvek nanositi kretanjem nagore, bez trljanja u svim smerovima. Ovo blago pritiskanje će pomoći da serum dublje prodre u kožu i sa upotrebom nešto manje proizvoda, postići će se bolji rezultati.

Nakon nanošenja seruma možete korisititi i kamen ili roler od žada, koji je veoma popularan i efikasan. Više možete pročitati ovde: Zašto je roler od žada tako popularan?

4.       Mešanje sastojaka koji su bespotrebni

Nije baš uvek tačno da je više i bolje. Sa negom kože je to posebno slučaj. Nema potrebe da korisite više vrsta seruma, posebno ne istovremeno, jer često kombinovanjem sastojci jednog mogu da ponište i izazovu iritaciju. To je recimo slučaj ako nanosite jedan preko drugog retinol i vitamin C. Ovo ne znači da ne možete da koristite jedan serum tokom jutarnje, a drugi u okviru večernje rutine. Bolje odaberite proizvod koji ima višestruke prednosti ili se raspitajte šta bi sa čime moglo da se kombinuje.

Važno je i da povedete računa o tome da neki proizvodi zahtevaju da se ne izlažete suncu neko vreme, pa proverite da li je moguće da ih kombinujete sa sredstvom za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom ili ne bi trebalo da ih uopšte koristite tokom letnjih meseci.

kako se koristi serum za lice
Kako se koristi serum za lice – Photo by Alesia Kozik

Objavljen: 2. maj 2022. godine, ažuriran: 21. april 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button