fbpx
Mojih 5 minuta

Dobro nam došla, 2021. godino!

Pre dva dana smo se pozdravili sa 2020. godinom. Nećemo se vraćati na ono što je definitivno obeleželilo prošlu, ne samo na našim prostorima već na čitavoj planeti. Želimo da svakome od vas poželimo da u 2021. živi daleko rasterećenije. Sa vama smo želele da podelimo utiske o protekloj, ali i neke planove za narednu godinu.  

O Demetri

Portal Demetra će ove godine proslaviti 10 godina postojanja. Pokrenule smo ga kao portal, ali i forum, na kome su se u tom momentu okupljale žene koje su bile majke ili želele da to postanu. Vremenom je forum prevaziđen i ugašen, delom smo ga preselili u grupu na Fejsbuku, a portal je nastavio da funkcioniše kao izvor informacija stotinama hiljada žena.

Danas je Demetra najsveobuhvatniji vodič za trudnice na srpskom jeziku. Najčitaniji članak na portalu: Računanje nedelja i meseci trudnoće ima 1.827.436 pregleda, od toga u 2020. godini – 157.780 pregleda. Kada pominjemo statistiku, treba imati u vidu da je od nastanka Demetre do danas u Srbiji rođeno oko 670.000 beba, te podatak o čitanosti mora da nas čini ponosnim.

Pored trudnoće, prethodnih godina, najčitanije su bile teme vezane za zatrudnjivanje, bebe i zdravlje.

Demetra tim

Tokom svih ovih godina, nije prošao dan da neko ne želi da zakaže pregled, upita da protumačimo rezultate, simptome ili pak zakaže laboratorijske pretrage. Iznova odgovaramo da smo mi samo portal, a ne ordinacija. Ljudi često misle da je Demetra makar pod okriljem neke fatrmaceutske kompanije, velike firme, ako već nije ordinacija.

Stoga smo prošle godine napravile promenu i predstavile osobe koje stoje iza portala – Demetra tim.

Demetra u 2020. godini

Iako smo iz poznatih razloga svi radili smanjenim kapacitetom uz brojna prilagođavanja i otežane okolnosti, prošle godine smo uspeli da ostvarimo rast čitanosti od 20,92% u odnosu na 2019. godinu.

Portal je imao 3.706.290 otvorenih stranica i 1.280.342 jedinstvene posete. Na portal je svakog meseca u proseku dolazilo 219.043 čitalaca.

statistika portala Demetra
Izvor: Google Analytics
Organic
Izvor: Google analytics

 Nove rubrike na Demetri

Već smo navele da je Demetra prevashodno bila poznata trudnicama i majkama sa bebama, iako od samog osnivanja obuhvata sve teme koje jednu ženu mogu da zanimaju: ginekologija, zdravlje, zatrudnjivanje, neplodnost, sve o deci, ali i domu, modi, nezi, pa čak i kuvanju. U proteklom periodu smo odlučili da više informacija naši čitaoci dobiju i o pubertetu, menopauzi i dijabetesu.

Kroz rubriku Priče iz porodilišta smo vam prethodnih godina predstavili porođaje kroz lična iskustva, a Zaposlena mama je rubrika zamišljena kao podrška mamama koje treba da se vrate na posao kroz iskustva žena različitih profila. U 2020. godini smo pokrenule i rubriku Preduzetnice u kojoj će kroz intervjue imati prilike da vide kako je to biti preduzetnica u Srbiji.

Demetrini kalendari

Naš KALENDAR TRUDNOĆE je do sada posetilo više od 707.000 žena. Sastoji se od 40 nedelja, a svaka od njih je detaljan prikaz stanja u trudnoći, promena kod trudnice i razvoja fetusa. Počeli smo sa objavljivanjem svake nedelje bebinog rasta tokom prve godine kroz KALENDAR RAZVOJA BEBE, a u 2021. godini na portalu Demetra ćete moći da čitate i mesečni razvoj dece do 8 godine kroz KALEDNDAR RAZVOJA DETETA.

portal demetra tim 2020 svi
Urednice portala Demetra sa decom

Organizacija dve mame

Ne računajući svakodevne konsultacije, koje se kod nas odvijaju bukvalno 365 dana godišnje, velike planove pravimo dva puta godišnje: pred novu godinu i pred 1. Septembar. Ove septembarske smo počele da pravimo kada su deca krenula u vrtić. U šali često kažemo za ono što isplaniramo: „Krećemo udarnički jedno tri dana, dok se prvo dete ne razboli!“ I zaista je još uvek tako.

Sa osmoro dece koliko ih imamo zajedno, uzrasta 10, 9, 8, 7, 6, 4, 3 i 2 godine, velika je verovatnoća da će neko dete biti bolesno, a nas dve biti primorane da uskačemo jedna drugoj u završavanju dnevnih obaveza.

Stoga smo odavno shvatile da su planovi samo okvir, da će biti veoma puno prilagođavanja, a da svaki trenutak koji se pojavi  kao redovno stanje moramo dati 200% sebe, da nadoknadimo, a u idealnim okolnostima i unapred uradimo zacrtano. Kada uspemo da idemo unapred, a to smo tek u 2020. godini počele da postižemo, funkcionišemo daleko rasterećenije.

Planovi za 2021. godinu

Ono što najviše cenite kod portala Demetra jesu tačne i precizne informacije, te razumljivi tekstovi iz oblasti zdravlja kao konekcija između struke i čitalaca. Mi se držimo isključivo smernica Svetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, zvaničnih informativnih medicinskih i naučnih portala i onoga što potvrđuju različita istraživanja.

Prošlo je vreme kada ste medijima morali da verujete na reč. Sada svaki čitalac ima pravo da zna izvor informacije odakle potiče neki zaključak. Smatramo da naši čitaoci moraju imati samo jasne i proverene informacije.

Svaki članak napisan na Demetri u 2020. godini je imao tačne izvore svake studije gde ona postoji. Do kraja 2021. godine će i stari tekstovi (preko 1200 iz stručnih oblasti) imati potpuno ažurirane studije iz prethodnih godina, koje će biti transparentno naglašene.

(Opet napominjemo da smo mi samo izvor informacija. Za bilo kakve zdravstvene smernice se morate obratiti svom lekaru, a čak i odgovori na pitanja koji dolaze od naših stručnih saradnika su saveti.)

Do sada nismo svoje čitaoce pokušavali da pridobijemo na osnovu senzacionalističkih naslova, a nastavićemo da se ne uplićemo ni u političke vode. Smatramo da toga ima previše i bez Demetre. To, pak, ne znači da nećemo pokušati da vas animiramo na druge načine. U 2021. možete očekivati i više „uradi sam“ projekata, kreativnih igara sa decom i drugih zabavnih tema, poput saveta za izlet i uređenje doma iz vizure urednica portala, ali i novih saradnika.

Kako smo prvi korak u istupanju u javnost kao autorke ovog portala već napravile i konačno se predstavile, a kako sada već možemo reći da imamo i bogato, mada uvek nedovoljno, iskustvo iz trudnoća i gajenja dece predškolskog uzrasta, rešile smo da neka iskustva sa vama počnemo da delimo u video formi. Već u januaru vas očekuje prvi video na ovu temu, a o svemu ćemo vas blagovremeno obaveštavati.

portal demetra tim 2020
Dve najmlađe nisu htele da se pridruže ekipi

 Uveli smo još jednu novinu. Od sada nas možete pratiti i biti u toku sa novim informacijama preko 

DEMETRA viber zajednica – klik da se pridružite!

Hvala vam što nas pratite i čitate! Ostanite uz portal Demetra!

Srećna Nova 2021. Godina!

Milena & Tamara

Urednički tim portala Demetra

portal demetra urednice
Tamara Petković i Milena Kostić

Fotografije: privatna arhiva

Reklame

Related Articles

Back to top button