fbpx
Ishrana

Mangulica – nova, a stara zdrava hrana

Zašto je zdravo meso mangulice?   

 

Ono što mangulicu izdvaja od ostalih rasa svinja je HDL, takozvani ”dobar” holesterol. On sprečava da se loš holesterol nagomilava na zidovima arterija.

 mangulica 1

Glavni proizvod u Srbiji u vreme Miloša Obrenovića bila je svinja rase ”šumadinka”. Dok je u Mađarskoj nastala bela mangulica, oplemenjivanjem ”šumadinke” u Srbiji, nastala je crna mangulica i smatra se autohtonom vrstom.

Tokom 19. veka, mangulica je bila veoma popularna, u to vreme je u velikom broju slata u klanice u Beču. Ova vrsta je gotovo izumrla u prethodnim decenijama zbog manje isplativosti u odnosu na domaće svinje koje se gaje u Srbiji.

Vuk Karadžić je dao ime mangulici. To ime znači – svinja sa dosta masti.

Najveći uzgoj mangulice u Srbiji je danas u prirodnom rezervatu Zasavica u Sremskoj Mitrovici.

 

Zašto je mangulica skuplja od domaće svinje?

Mangulica, za razliku od domaće svinje, tokom leta slobodno luta šumom i hrani se onim što nađe u prirodi. Zimi je uglavnom zatvorena i hrani se jabukama, kukuruzom i kuvanim krompirom. Ljudima je uglavnom problem da je uzgajaju, upravo zbog nemogućnosti da joj obezbede slobodno kretanje.

Domaća svinja prasi čak do 12 mladunaca sa već 6 ili 8 meseci, dok mangulica samo 4-6 komada i to tek kada navrši godinu dana. Ovo dovodi do daleko većih troškova.

Mangulice tek između 18 i 24 meseca starosti dostižu težinu od 100kg, dok plemenite sorte ovu težinu mogu dostići već  između 6 i 8 meseci.

 

mangulica 2

 

Meso mangulice

Zbog svoje manje isplativosti, meso mangulice je daleko skuplje od domaće svinjetine. Zbog svih troškova koje su veći, uzgoja koji duže traje i još uvek nedovoljne rasprostranjenosti njenog uzgoja.

Prerađevine od mangulice su veoma tražene, posebno mast, čvarci, pršuta, kulen i druge kobasice. 

Save

Reklame

Related Articles

Back to top button