Rođeni 8. novembra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter
Sve o rođenima 8. novembra - kakvi su, sa kim se slažu, sa kim ne
Deca i suši – Od koje godine deca smeju da jedu suši, koji oblik je za njih bezbedan i da li treba odlagati uvođenje sirove ribe u ishranu deteta?
U ovom tekstu
Suši je iz godine u godinu sve popularnija hrana u Srbiji, a tome svedoči i mnoštvo ponude različitih vrsta sušija. Kada su deca u pitanju, često je dilema koja je vrsta pravi izbor za njih i kada smeju da počnu da jedu suši.
Ako se koristi nemasna riba, povrće i avokado, suši može biti veoma zdrav i odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina. Međutim, ako se dodaju drugi morski plodovi, onda je važno obratiti pažnju na neka zdravstvena pitanja.
Idealno je da dete počne da jede suši od vegeterijanskih opcija kako biste bili sigurni da su svi sastojci bezbedni za njega. Sirova riba i sastojci mogu da nose određene bakterije i toksine koji su rizični za malu decu. Bez obzira što su infekcije retkost, nemojte davati deci suši, ako nisu primila vakcinu protiv hepatitisa A.
Iako je rizik od zaraze veoma mali, u Japanu, gde je suši veoma česta hrana, roditelji čekaju da deca napune 2 i po do 3 godine, da počnu da ga daju deci, a neki ga uvode čak i posle pete godine. (Izvor: iko-yo.net)
Suši sa sirovom ribom ne bi trebalo da jedu deca mlađa od 5 godina i to je opšte pravilo. Ovako mala deca nemaju razvijen imunitet i za njih potencijalno prisutne bakterije i paraziti mogu izazvati teži oblik trovanja. Kuvana riba je druga priča, posebno određene vrste koje bebi možete davati već u prvoj godini.
Vodite decu samo u proverene suši restorane
Bez obzira na uzrast deteta, idite samo u proverene suši restorane ili poručujte iz baš proverenih restorana sa dostavom. Isto važi i za odrasle. Vešt kuvar ne samo da će dobro pripremiti hranu, već će znati i da prepozna koja je riba dobrog kvaliteta, a insistiraće da se dobro skladišti i nabavlja bezbedna i proverena riba.
Postoje i opcije u ovim tipovima restorana sa kuvanom ribom i hranom koja ne podrazumeva da se jede sirova riba kao što su terijaki pirinač ili tempura od škampa. Vodite računa i ako detetu dajete morske alge. Neke od njih mogu sadržati visok nivo joda i esencijalnih nutritijenata koji nisu dobri za dete u ranom uzrastu i smeju se samo u ograničenoj količini konzumirati.

Riba je veoma zdrava. Sadrži mnoštvo minerala i vitamina, ali i omega 3 masnih kiselina. Ovo su zdrave masti koje ne možemo sami da proizvedemo, već su nam potrebne iz hrane. Naše telo ne funkcioniše kako treba, ako ne unosimo zdrave masti, posebno naše moždane funkcije.
Omega 3 je početna tačka proizvodnje hormona, uključujući i one koje imaju veze sa upalama, zdravljem srca i depresijom. Postoje studije koje pokazuju da Omega 3 masne kiseline imaju uticaja na pojavu demencije, ADHD-om, gubitkom pamćenja i drugim zdravstvenim stanjima.
Uglavnom je poželjno da trudnice ne jedu suši, odnosno da jedu onaj koji nema sirovu ribu.
Pročitajte i: Suši u trudnoći
Kada su u pitanju dojilje, njihov organizam ne može preneti eventualnu bakterijsku infekciju u mleko, te je beba bezbedna.
Ljudi rođeni 8. novembra poznati su po svojoj izuzetnoj unutrašnjoj snazi, istrajnosti i sposobnosti da se ponovo uzdignu i posle najtežih životnih izazova. U ovom tekstu 1 Rođeni 8. novembra – osobine ličnosti1.1 Astroprofil – rođeni 8. novembra1.2 8. novembar – ljubav1.3 Karijera – rođeni 8. novembra1.3.1 Zdravlje1.3.1.1 8. novembar – pozitivne osobine1.3.1.2 Rođeni 8.…
Muška plodnost je podjednako važna da bi došlo do začeća. Muškarci bi trebalo da obave određene preglede, a onda i da se pobrinu za usvajanje zdravih navika, kako bi sebi, a zatim i svom detetu omogućili dobar start i dobar kvalitet života. Zdravlje budućnih roditelja je bitno kako za samo začeće, te zdravlje bebe, tako…
Nikada do sada nisam pravila kolač sa limunom. Dešavalo se da limun bude jedan od sastojaka, ali nikada nešto što je dominantno i određuje glavni ukus kolača. Često sam na televiziji viđala da u Americi prave torte sa ukusom limuna, a i pre, sada već deceniju i po, gledala sam „Očajne domaćice“ i glavni adut…