fbpx
Stil ŽivotaUređenje doma

Vikend projekti uređenja doma

Ukoliko vam je dosadio prostor u kom živite i voleli biste da napravite neku malu promenu u enterijeru, postoje vikend projekti uređenja doma koji će osvežiti prostor, a neće vam oduzeti previše vremena. Nekada je dovoljno da dodate samo malo teksture, boje ili detalja i da vaš životni prostor izgleda potpuno drugačije. Šta biste mogli da promenite za par dana?

Vikend projekti uređenja doma

1.      Zamenite boju fugni između pločica u kupatilu

Ukoliko između pločica u kupatilu ili kuhinji imate fugne, možda su zgodne da im zamenite boju. Posebno ako imate pločice svetlih boja, možda će vam odgovarati da fugne jarkih boja. Sada u većini prodavnica sa kermamičkim pločicama imate boju za fugne u obliku flomastera koja se lako nanosi. Rezultat će biti fantastičan, posebno ako dodate i par detalja u toj boji na policu ili veš mašinu. Veća investicija jeste da zamenite dotrajale peškire u istoj boji, ali rezultat će na kraju biti magičan.

2.      Vikend projekti: zamena boje zida u sobi

Možete na jedan zid staviti tapete, okrečiti ga ili pak okrečiti celu prostoriju. U današnje vreme, sav potreban alat i kataloška boja po želji, dostupni su u svim bolje snabdevenim farbarama i prodavnicama tipa „uradi sam“. Ukoliko planirate tamniju boju zida, savetujemo da odmah kupite boju iz kataloga jer ćete se sa toniranjem samo uplesti u nešto što možda nećete uspeti da izvedete, a na kraju nećete uspeti ni da uštedite novac.

Farbanje stolarije u određenoj prosoriji, ako je pogodna za farbanje, takođe nije loš izbor. U poslednje vreme su dostupne i povoljne gips obologe, kojima možete u potpunosti izmeniti teksturu zidova.

Tapete su dobar izbor ako želite živopisnu promenu. Možete ih sami lepiti ukoliko nađete neke koje vam se dopadaju i kupite lepak za njih. Potrebni su vam jedna veća posuda u koju ćete razmutiti lepak i četka za nanošenje lepka na tapete i zid. Važno je pri postavljanju tapeta da nanesete sredstvo za lepljenje i na zid, a i na same tapete.

Možete kupiti i gotove fototapete koje ćete zalepiti na neki od zidova, a sve je popularnije i crtanje murala. Mural može da bude odličan vikend projekat uređenja doma, prilagodite ideju svojim mogućnostima i zabavite se oslikavanjem zida na vaš način i sa temom koja vam je bliska. Postoje i umetnici koji se rado upuštaju u uređenje unutrašnjih zidova po vašoj zamisli.

3.      Uramite slike za zid

Možda je vaš vikend projekat uređenja doma vezan za nove slike na zidu. Bilo da se radi o slikama koje godinama čekaju da budu uramljene, zanimljivim posterima koje ćete odštampati ili porodičnim fotografijama. Razmislite o tome šta biste želeli da krasi vaše zidove, a više o tome kako da napravite raspored možete pročitati ovde: Kako rasporediti slike na zidu?.

4.      Dekorativni detalji u drugoj boji

Ako ste u mogućnosti, možda ćete želeti da promenite i zavese, ali dovoljno će biti par jastučnica i jedna činija u drugoj boji i ceo prostor može izgledati drugačije. Na primer, dodavanje bordo i narandžaste u jesen, posebno u kombinaciji sa teget daće sofisticiran izgled vašem bež ili sivom enterijeru.

Ukoliko ste vešti sa šivenjem, možda ćete želeti da kupite materijal od kog ćete sašiti i nove zavese, ali i jastučnice. Uz njih možete da odaberete jednobojne jastučnice koje se slažu sa šivenim. Možete sašiti i raner za sto u istom dezenu. Nova saksija, par sveća ili vaza su nešto što uvek možete da promenite i prilagodite izgled prostorije svom senzibilitetu. U modu se vraća i retro porculan i kristal, a na buvljacima i internetu možete naći komade koji su pravo blago i asocijacija na domove naših baka nekada.

zavese

Nemojte bežati ni od reciklaže kada su projekti uređenja doma u pitanju. Sve što je kvalitetno uglavnom može da se ofarba farbom na vodenoj bazi, pripazite samo da dobro pripremite podlogu i odaberete boju. Tako ćete uz malo mašte, biti i ekološki osvešćeni, a projekat će vam biti posebno drag, jer je vaših ruku delo.

vikend projekti

Za šta god da se odlučite, vikend projekti ne treba da budu napor već prilika i da uživate i da osvežite svoj životni prostor. Pripremite sve što vam je potrebno, maksimalno iskoristite dnevnu svetlost da uklopite boje i obavite najveći deo posla.

Objavljen: 1. oktobar 2022. godine, ažuriran: 14. jul 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button