fbpx
Običaji i proslavePorodicaUređenje doma

8 ideja za ukrašavanje novogodišnje jelke kao iz magije

Ukrašavanje novogodišnje jelke je poseban ritual za većinu ljudi. Neki posebnu pažnju daju izboru ukrasa, boja i stila, dok drugi na jelku stavljaju ukrase koji za njih imaju posebnu, sentimentalnu vrednost i asociraju ih na dane detinjstva i neke drage ljude.

Ukrašavanje novogodišnje jelke

Iako nije metrima visoka i sa gomilom ukrasa, novogodišnja jelka može biti potpuno magična. Naš savet su uvek plastična jelka ili jelka sa busenom kako ne biste uništavali prirodu. Čak je najbolje da to bude plastična, ako nemate jasno uputstvo kako da jelku sa busenom spasete i zasadite nakon praznika. Plastične jelke nisu ekološki najbolji izbor, ali ako ćete ih koristiti dugi niz godinu, nisu ni tako loš izbor.

  1. Ukrašavanje male jelke

Praznični duh neće izostati ni ako okitite sasvim malu jelku u svom domu. Nema potrebe da se zatrpavate, ako nemate dovoljno mesta. Male jelke su sada čak i trend. Izgledaju slatko u na prozorskoj dasci ili u uglu spavaće sobe.

Ako ukrašavate malu jelku, podignite je da bi došla do izražaja. Na podu će se izgubiti, posebno ako je stavite u ugao. Niko je neće primećivati. Možete je staviti na neku kutiju ili stolčić.

jelka

Da biste poboljšali ugođaj, pored možete staviti neku fotelju sa udobnim ćebetom koja će dati efekat luksuza i udobnosti. Važno je da jelka bude u fokusu.

2. Postavite jelku na manje tradicionalno mesto

Nemojte se ustručavati da jelku postavite na mesto koje nije tako očekivano. Uglavnom svi gledaju da se ona nalazi u dnevnoj sobi, ali posebno ako je manja može izgledati bolje u hodniku, kuhinji ili pak spavaćoj sobi.

Predsoblje je uvek dobar izbor jer je to prvo mesto koje vidimo kada dođemo kući i otvorimo vrata. Sa druge strane, možda će vam više prijati da se uspavljujete pored jelke. Prirodna jelka sa busenom može divno da miriše u spavaćoj sobi.

  1. Odaberite idealno postolje za jelku

Ukrašavanje novogodišnje jelke podrazumeva i okruženje. Ukoliko želite da jelka dobije posebno lep izgled, postavite joj lepo postolje. To može biti velika pletena korpa, veća saksija ili nešto što bi sakrilo neprivlačne nogare. Ukoliko se grane jelke spuštaju gotovo do poda, a ona je veća i ispod će stajati pokloni, onda ne morate stavljati ništa.

Iznad jelke na kanapu možete okačiti grane sečenog ruzmarina, osušene kolutove pomorandže i štapiće cimeta. Ovo će domu dati i lep miris danima, osim što će izgledati veoma dekorativno.

4. Birajte jednostavno ukrašavanje novogodišnje jelke

Nema potrebe da preterujete sa ukrasima, posebno ako birate manju jelku. Ne želite da ona izgleda pretrpano. Minimalistički božićni dekor je predivan. Držite se one dekoracije koju volite bez potrebe da dodajete suvišne elemente. Možete recimo odabrati i iste kugle samo u 2 različite boje ili pak jednu boju kugli, ali u više različitih veličina. Ovo će stvoriti uravnotežen izgled. Dodajte samo lampice i koji prirodan ukras i izgledaće savršeno.

jelka 3
Ukrašavanje novogodišnje jelke

5. Nemojte zaboraviti lampice

Osvetljenje je veoma lep detalj na novogodišnjoj jelci. Poslednjih godina, pojavili su se i posebne žice sa led lampicama umesto klasičnog osvetljenja, pa bi možda mogli da probate ukrašavanje sa njima. Neki čak biraju i da samo jelku obmotaju sa mnoštvom lampica bez dodatnog ukrašavanja.

6. Dekoracija treba da bude srazmerna veličini jelke

Svi volimo malo da preteramo kada je ukrašavanje novogodišnje jelke u pitanju, ali slično je i sa ostalom dekoracijom. Jelka ne treba da bude preplavljena mnoštvom različitih stilova i boja. Ovo, pak, ne znači ni da treba da bude dosadno.

Male kuglice su odličan izbor za malu jelku, dok su velike rezervisane za velike jelke. Proporcija je važan element dekoracije kako bi se postigao maksimalan efekat ukrašavanja.

Dobro je da boje budu usklađene. Možete birati jednu boju ili paletu sličnih nijansi ukrasa. Nemojte preterivati sa neusklađenim bojama i komadima. Paleta u nežno roze i boji šampanjca izgleda neodoljivo, ali neki za ukrašavanje novogodišnje jelke ipak biraju tradicionalnu crvenu, posebno ako imaju decu koja se raduju šarenilu.

Ako ukrašavate jelku u jednoj boji, onda birajte različite teksture ukrasa i oblika. Probajte da jedna bude metalik, jedna mat, druga sjajna ili sa teksturom.

Izvor: Pinterest

7. Smeli kontrasti boja i ukrašavanje novogodišnje jelke

Najefektniji izbor jeste kontrast dve boje koji osigurava da se jelka ne čini prešarenom, a opet bude dovoljno efektna. Ove godine ćete možda birati ružičastu i zelenu koja će učiniti da prostor deluje kao u razigranoj bajci. Dodatak malo zlatne daće joj i glamur.

jelka 4

Ako želite tradicionalnije ukrašavanje, onda bi to mogle da budu zelena i crvena kao večni izbor boja koje asociraju na Deda Mraza i njegove pomoćnike. Ovom izboru boja najbolje će pristajati dekoracija u vidu dodatnih crvenih bobica i šišarki.

8.Neka ukrašavanje novogodišnje jelke ima lični pečat

Pričali smo o tome šta su saveti i šta bi mogli da uradite da novogodišnja jelka bude magična, ali pravu magiju će dodati nešto vaše lično. Detalj koji „liči“ na vas, a koji neće preplaviti jelku. Obzirom da jelka može da bude prilika da dom izgleda drugačije, ali i da bude produžetak vašeg izbora enterijera, birajte ono što će vama odgovarati.

Možda inače pravite neke „Uradi sam“ projekte, pa ćete i ovaj put biti kreativni i dodati ukrase koje ste lično napravili. Možda imate ukras iz detinjstva koji želite da se nađe tu. Maštajte, kombinujte i uživajte.

Pročitajte: Šta ako je dete saznalo istinu o Deda Mrazu

Objavljen: 9. decembar 2022. godine, ažuriran: 29. novembra 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button