fbpx
Običaji i proslave

Novogodišnja jelka: Kićenje jelke – radost cele porodice

Okićena novogodišnja jelka uvek predstavlja svojevrstan izazov i zabavu za celu porodicu. Potrudite se da svi uživate u tome. Deca će kačiti ukrase onako kako se to njima čini ispravno (za vas verovatno veoma kičasto) i nikako neće biti zadovoljni ako vaš izbor bude jelka sa jednom vrstom boja.
Odvojte dobar deo dana za ovu aktivnost jer će potrajati. A čak i ako je mala jelkica u pitanju, opet se potrudite da napravite ritual, pustite ih da seckaju papir i lepe pahulje na prozore, stavite na par mesta pahulje od pamučne vate ili pak ispecite medenjake kojima možete ukrašavati  i jelku.

Bez obzira koji Božić ili novu godinu slavite, da li verujete još uvek u Deda Mraza ili ne, nema razloga da se svi ne radujete predstojećim praznicima.

Kako okititi jelku na nesvakidašnji način?

kicenje jelke pahulja
Novogodišnja jelka i šišarke

Uvek lep i poželjan dodatak novogodišnje dekoracije, pa tako i same jelke su šišarke. Šišarke se odlično uklapaju, možete ih kombinovati sa crvenom, zelenom ili nekom drugom bojom, a možete ih i ukraastiti sa malo zlatne tečne boje.kicenje jelke andjeli

Anđeli i zvezde

Tradicionalni i starinski ukrasi sa anđelima su uvek aktuelni. Elegantne jelke sa malim gipsanim anđelima koji imaju mala krila i nezaobilaznom velikom zvezdom na vrhu su američka klasika. Obavezno su jelke u belim, zlatnim i srebrnim tonovima ukrašene skupim ukrasima koji se često generacijama čuvaju.

Jestivi ukrasi

Možete obradovati decu koja će Vas posećivati, tako što ćete na jelku staviti mnoštvo bombona koje će moći da sa nje skinu i pojedu.
Takođe, neki praktikuju da prave ukrase od medenjaka  koji se i kasnije mogu pojesti. Medenjake možete pakovati u providan celofan ili ukrasni papir i ukrastiti prah šećerom sa dodatom bojom.

”Uradi sam” ukrasi za jelku

Na internetu postoji bezbroj upustava kako da sami napravite novogodišnje ukrase za jelku od kanapa, žice ili dugmadi. Dovoljno je da pogledate par ideja na internetu, na primer na društvenoj mreži Pinterest i sigurno ćete naći nešto što umete lako i lepo da napravite.

kicenje jelke diy ukrasi

Novogodišnja jelka, a nije jelka! – Drvo od aluminijumske folije

Napravite drvo od aluminijumske folije. Osnova za drvo vam mogu biti suve grane, varjače i druga kuhinjska pomagala, plastične ili metalne šipke, šta vam se nađe pri ruci. Grane od folije ukrasite kuglama u jednoj ili dve boje, a presijavanje folije će napraviti dodatan efekat. Obavezan je efekat snega po vašem izboru (veštačke pahulje od papira, na primer) kako bi upotpunili utisak.

 

kicenje jelke ukrasi
Novogodišnji ukrasi u Poljskoj se tradicionalno prave u obliku slame kao simbol zahvalnosti za dobru žetvu i želju da se i sledeće godine dobro događa. Popularno je koristiti i jaja za dekoraciju kao zalog za budući prosperitet.

novogodisnja jelka

Save

Save

Reklame

Related Articles

Back to top button