fbpx
Stil ŽivotaUređenje doma

Enterijer u 2022. godini: Kakvo uređenje doma je u trendu?

Kakav je enterijer u 2022. godini, bez obzira da li je nešto preuređivano ili ne ne. Neki su nekim detaljem možda osvežili prostor, ali niko neće slepo pratiti samo jedan trend u svim detaljima.

Kada je uređenje doma u pitanju, Pinterest je uvek sjajan pomoćnik i izvor informacija. Predviđanje i ono što se pokazalo modernim, kada je enterijer u 2022. godini u pitanju smo sveli na najupečatljivije smernice.

Kakav je enterijer u 2022. godini u trendu?

Nameštaj od ratana

Već nekoliko godina je ratan veoma popularan u enterijerima. Bilo da se radi o detaljima poput poslužavnika ili fotelja iz Ikee. Prirodni materijali su definitivno popularni i pruće se u enterijer pre par godina vratilo na velika vrata, a kako stvari stoje, tu planira još dugo da ostane.

enterijer u 2022

Topli, zemljani tonovi i enterijer u 2022. godini

Čini nam se da siva konačno napušta svoje veoma upečatljivo mesto u enterijeru koje je imala prethodnih godina, a vraćaju nam se topli tonovi od bež do tamno smeđe boje. Braon će se odlično i veoma često kombinovati sa teget u enterijerima.

Takođe su na ceni i prirodni materijali: drvo, vuna, lan i ratan.

Mermer

Mermer je još jedan prirodan materijal koji je veoma popularan i u dnevnoj sobi, a ne samo u holovima, kuhinjama i kupatilima, kao što je to svojevremeno bio slučaj. Obzirom na cenu mermera i činjenicu da retko ko sebi može da priušti baš velike površine prekrivene ovim materijalom, kada su u pitanju klub stočići, možete pomoću njih da unesete dašak luksuza u svoj dom.

enterijer u 2022 7 scaled

Pruge

Pruge su na jastučnicama uvek poželjne, a sada možete kombinovati i više različitih prugastih materijala kombinujući posteljinu, dodatne jastuke, tepih u spavaćoj sobi.

enterijer u 2022 8

Kobalt i ručno rađena keramika

Jedan od najlepših trendova koji se poslednjih godina vraća na velika vrata jeste kvalitetan stari porculan, posebno plavi, sa detaljima kobala, kao i ručno rađena unikatna keramika. Nasuprot periodu koji je prethodio da su mahom svi domovi imali slične šolje i tanjire, neretko od arkopala, sada se u domove vraćaju rustični komadi sa posebnom vrednošću.

Ukoliko imate mogućnosti, ovo je idealna prilika da izvadite stari bakin servis za ručavanje ili pak nabavite polovan na buvljoj pijaci.

Letvice

Taman kada nam se čini da smo se potpuno oslobodili onih starih zidova prekrivenih lamperijom koja se uklapa, letvice su se vratile na velika vrata. Popularne su u formi imitiranja pregrada prostorija, ali i na kuhinjskim elementima.

Savetujemo vam da iz praktičnih razloga odolite trendu da letvicama razdvajate prostor, jer će vam se vrlo brzo smučiti usisavanje paučine i prašine između njih. Veoma lepo izgleda, ali u praksi u domu neće vas toliko radovati, ako budete morali svakih par dana da posvetite pažnju čišćenju.

enterijer u 2022 9

Žalfija zelena boja

Boja žalfije je nešto što će definitivno obeležiti i enterijer u 2022. godini. Tokom poslednje dve godine je veoma aktuelna, ali će i dalje tu ostati više nijajsi zelene, uključujući i maslinastu, ali ova nijansa žalfije se izdvojila kao jedna od vrlo atraktivnih. Posle mnogo godina kada su bili u modi natur, pa wenge (tamno braon) i na kraju beli tonovi dominanti, uželeli smo se da enterijer dobije boju, a onima koji nisu raspoloženi za jak kolorit koji se preporučivao tokom ove godine, boja žalfije je došla kao idealno osveženje.

enterijer u 2022 1

Photo by Elena Kloppenburg on Unsplash

Roze kupatila i kuhinje

Pored boje žalfije, roze kupatila su bila trend 2020. godine, posebno u kombinaciji sa bojama betona, koje su tada bile popularne. Ružičastu možete da „razigrate“ plavom i zelenom ili da je ublažite zemljanim tonovima zavisno od vaših afiniteta i biće pun pogodak kada je enterijer u 2022. godini u pitanju. (*2)

Dobra je ideja i da neki element u kuhinji, poput kuhinjskog ostrva napravite u roze boji. Time ćete kuhinji dati jednu veselu, a opet elegantnu notu.

enterijer u 2022 2

Photo by Harry Grout on Unsplash

Japandi

Još jedan od stilova koji poslednjih godina postaje sve popularniji je japandi. Japandi se razvio iz skladne zajednice skandinavskog stila i japanske kulture oblikovanja i dizajniranja unutrašnjih prostora. Dašak Japana dao je ovom stilu suptilniju i topliju notu u odnosu na severni, ponekad malo hladni i svedeni stil uređenja. (*1)

enterijer u 2022 3

Photo by Linh Le on Unsplash

Ekološka svest je promenila neke trendove

Osvešćenost o očuvanju planete i smanjenje bespotrebne upotrebe plastike dovele su i do promena kada je enterijer u pitanju. Može se reći da su ovo mnogi oberučke prihvatili jer im je i pomalo dosadilo da svi žive u sličnim enterijerima sa stvarima koje su već viđene. Dozvolili su sebi i da zadrže komade koji za njih imaju i emotivnu vrednost. Stoga sve više viđamo neke posebne komade, restauirane i reciklirane nakon nekoliko decenija i tako sačuvane od zaborava koji svakom prostoru daju jedan potpuno autentičan izgled.

Kućna kancelarija i teretana

Iako je u svetu posao od kuće prisutan već dugi niz godina, posebno kod žena sa malom decom, kod nas je ovaj način obavljanja posla uzeo maha tek sa početkom pandemije. Mnogi su uvideli da je ovaj ili kombinovani model poslovanja nešto što im leži, pa planiraju da tako nastave i u buduće. Stoga je najbolje da jedan kvadrat svog doma namene za prostor u kome će raditi i činiti enterijer u 2022. godini, ali i budućnosti.

I za decu je veoma važno da imaju utvrđeno mesto na kome će obično sedeti da uče, čak i ako je to u sklopu trpezarije. Postavite im jednu policu pored trpezarijskog stola, na kojoj će im stajati sav potreban pribor, da ne bi morali da svaki čas ustaju.

Kućne teretane su se u većim domovima takođe odlično pokazale, od kada imate mogućnost da preko Zoom ili neke druge aplikacije uživo pratite trening. Ranije to i nije bilo toliko popularno iz razloga što mnogi sa entuzijazmom treniraju par puta, a onda ih mrzi da se nateraju. Međutim, kada trener virtuelno može da bude prisutan i u kući, situacija se menja u korist odvajanja prostora za ovu namenu.

enterijer u 2022 4

Pandemija je definitivno unela neke promene u poimanje životnog prostora. Za više od 400% je porasla prodaja biljaka u saksiji tokom 2020. godine u odnosu na prethodni period.

Ljudi su poželeli da im životni prostor ima prizvuk prirode, pa su stoga počeli da teže prirodnim i toplim tonovima. Shvatili su neophodnost prostora u kom će moći da rade, ali i da vežbaju kod kuće, a počeli su i da više cene planetu i usponene dragih ljudi, te više i recikliraju i čuvaju stare komade koji će svakako činiti i enterijer u 2022. godini.

Pročitajte još:

Literatura – enterijer u 2022. godini:

1.    Gradnja: Japandi – https://www.gradnja.rs/japandi-sve-sto-treba-da-znate-o-popularnom-stilu-uredjenja-enterijera/

2.     Livingetc: Interior design in 2022 – https://www.livingetc.com/whats-news/the-biggest-interior-trends-195539

3.     Pinterest: https://www.pinterest.com

 Photo by Maksim Goncharenok, Monstera, Rachel Claire from Pexels

Objavljen: 18. januara 2022. godine, ažuriran: 17. novembra 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button