fbpx
ČišćenjeUređenje doma

Čišćenje kuće kao fizička aktivnosti

Verovali ili ne, ali ima i onih koji bi se pre birali čišćenje kuće nego išli u teretanu. Sa druge strane, ima onih koji odlazak na trening sebi ne mogu da priušte – što iz finansijskih razloga, što zato što nemaju vremena od obaveza. Čišćenje kuće je zapravo odlična fizička aktivnost koja vam može pomoći da izgledate odlično, a uz to će i dom blistati.

Koliko se kalorija sagori čišćenjem kuće?

Trošenje kalorija uvek zavisi od pola, starosti, visine i telesne težine, a samo sedenjem se svakog sata troši između 60 i 130 kalorija. Dovoljno je da umesto da sedite, stojite i već ćete trošiti između 100 i 200 kalorija savetuje Danijel Bubnis.

ciscenje 3

Čišćenje kuće i raspremanje obroka 

Verovatno svakodnevno utrošite pola sata na raspremanje sudova, pranje i sređivanje odeće. Ovo je sjajan trening jer se malo jačim intenzitetom troši  između  180 i 300 kalorija za to vreme.

Raspakivanje i preslaganje stvari troši minimum 105 kalorija na svakih 30 minuta aktivnosti. Ako nosite kutije i teže stvari, trošićete i do 300 kalorija na svakih pola sata.

Usisavanje kao fizička aktivnost

Usisavanjem  ćete za pola sata sagoreti između 99 i 166 kalorija. Ako uz kretanje uključite muziku, te se aktivnije budete kretali, možda i više. Košenje trave u istom periodu će vam sagoreti i do 200 kalorija. A skupljanje suvog lišća  ili čupanje korova u dvorištu je još jedna aktivnost koja će pomoći da istežete mišiće leđa, ali i utrošite 187 kalorija za pola sata.

Na sajtu “VeryWell Fit” savetuju da pri usisavanju ili brisanju podu svaki put kada gurnete usisivač ili mop iskoračite pun iskorak napred, a zatim vratite nogu kada vratite usisivač. Onda zamenite nogu pa ponovite postupak. Iskorak aktivira sve glavne mišiće nogu, a aktiviraju se i mišići stomaka pri pokušajima da držite ravnotežu.

Čišćenje kao fizička aktivnost: Čista posteljina

Ako menjate posteljinu na više kreveta, za 30 minuta ćete uspeti da sagorite između 187 i neverovatnih 300 kalorija. Uz to ćete raditi pre svega vežbe za ruke, stomak i struk.

Pranje automobila

Ako ste u mogućnosti da pranje automobila obavite kod kuće, preskočite perionicu i napunite kantu vodom i sapunicom. Temeljno pranje automobila će sagoreti između 135 i 200 kalorija za 30 minuta.

ciscenje 2

Trošenje kalorija tokom igranja sa decom

Porodična zabava je višestruko korisna. Ona je blagotovorna i za vaš um i za telo. Za samo 30 minuta igre sa decom potrošićete minimum 120 kalorija, a ako se igrate nekih fizički zahtevnijih igara, to može biti i preko 220 kalorija.

Šetnja kućnog ljubimca i kalorije

Brzim hodom tokom 30 minuta, potrošižete od 135 do 222 kalorije. Istu količinu kalorija ćete potrošiti i tokom petnaestominutnog trčanja. Zavisi od toga koji tempo i način šetnje odgovaraju vašem kućnom ljubimcu.

Važno je imati na umu da sve vreme morate da održavate određeni tempo, što ne znači da morate trčati dok sređujete, ali nemojte biti ni prespori. Važno je da vam srce malo brže radi, a kada primetite da za nijasnu teže dišete, znaćete da ste postigli odgovarajući tempo.

Probajte da u toku dana više stojite, idete stepenicama kada je to moguće, nekoliko stanica pešaka umesto autobusom ili se parkirajte malo dalje. Sva ova kretanja će pomoći kako u tome da se osećate bolje, tako i da održavate svoju mišićnu masu i brže trošite kalorije. 

Pročitajte još: Koje biljke najbolje čiste vazduh

Objavljen: 7. mart 2021. godine, ažuriran: 26. jun 2023. godine

ciscenje kuce kao fizicka aktivnost

Literatura:

čišćenje kuće
  1. DailyNews: Jobs that burn the most calories – https://www.nydailynews.com/jobs/jobs-burn-calories-article-1.1590307, januar 2014. godine
  2. VeryWell Fit: Calories Burned Cleaning House – https://www.verywellfit.com/how-to-burn-more-calories-cleaning-house-3495596, may 2020. godine
  3. Healthline: Do You Really Burn More Calories While Standing? – https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/calories-burned-standing, januar 2019. godine
  4. WebMD: Calories Burned by Household Chores – https://www.webmd.com/fitness-exercise/ss/slideshow-calories-burned-by-household-chores , oktobar 2019. godine
  5. The Sun: Can you guess which household chore burns the most calories? – https://www.thesun.co.uk/fabulous/3987966/can-you-guess-which-household-chore-burns-the-most-calories/, septembar 2017. godine
  6. The Washington Post: Calories burned in boring household chores can help fight stay-at-home weight gain – https://www.washingtonpost.com/health/calories-burned-in-boring-household-chores-can-help-fight-stay-at-home-weight-gain/2020/05/22/a7ddf47c-9b72-11ea-ad09-8da7ec214672_story.html

Image by Anastasia Gepp from Pixabay 

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button