fbpx
PorodicaUređenje doma

Enterijer u 2024: Dnevna soba u trendu sa ovih 10 ideja

Pričali smo o enterijerima u prošlim godinama i koliko se razlikuju u odnosu na prethodne godine, a šta nam donosi enterijer u 2024. godini i kako će izgledati dnevna soba u trendu ove godine. Čemu će se težiti? Da li postoji neki detalj koji možete da promenite i učinite je atraktivnijom? Šta ako ove godine tek opremate svoj prostor?

Enterijer u 2024. godini

Ono što prethodnih godina nismo imali prilike previše da viđamo u enterijeru – tamne zidove, metal i bojeni mermer, sada su „must have“ mnogih dizajnera za budućnost. Ono od čega smo se tokom prethodnih godina odvikli, a što je sada neizostavno su boje. I to prilično intenzivne i raznovrsne.

Preuređenje dnevne sobe je neuporedivo lakše nego kada pričamo o kupatilu ili kuhinji. Tačnije, potreban je daleko manji budžet. Dovoljno je nekada da zamenite jastuke, ubacite nov tepih ili promenite osvetljenje i imaćete potpuno nov izgled dnevnog boravka. Posebno možete promeniti izgled dnevne sobe, tako što ćete zameniti sto u dnevnoj sobi kao centralno mesto. Pročitajte: Sto u dnevnoj sobi: 5 saveta dizajnera da stočić za kafu uvek izgleda dobro

Dnevna soba u trendu sa ovih 10 ideja

1. Šareni plafoni – ovo je nešto što definitivno nismo imali prilike da vidimo godinama, ako ne i decenijama. Sada je poželjno da plafon bude šarenih boja, sa tapetama ili bar muralom. Zaboravite na spuštene plafone i led osvetljenje. Pravi efekat luksuza postići ćete muralom na plafonu. Oni čine da kompletna prostorija izgleda potpuno drugačije. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da uklopite šaru tepiha. Ova šara ne mora da bude jednolična, vrlo lepo se može uklopiti i neka atraktivna.

2. Unesite zabavu u dnevnu sobu – Pandemija je promenila pogled na svet, posebno kod nas, gde posao od kuće nije bio uobičajen. Danas znamo da možemo doći u situaciju da neko vreme duže provodimo u kući i da nije loše da dnevna soba bude mesto za zabavu. Razmislite o tome da dodate ljuljašku, sto za stoni fudbal (što da ne) ili neki komad nameštaja koji poziva na zabavu. Alternativno možete razmisliti o većem niskom stolu i mnoštvu jastuka koje ćete pobacati po podu i igrati različite društvene igre.

3. Boje dragulja za notu luksuza – Kada pričamo o tome šta dizajneri kažu kako će izgledati dnevna soba u 2024. godini, možemo očekivati dekoraciju u boji dragulja. Na primer, zavese u boji smaragdno zelene ili citrinsko žutoj. Neki savremeni enterijeri imaju neutralne boje, ali šaru dijamanta ili drugog dragog kamenja.

4. Ogledala kao dekoracija – Ogledala iz 80-ih ponovo su popularna kao deo dekoracije. Možete staviti ogledalo preko celog zida, ali tako da se sastoji iz kvadratića. Ogledala sa metalnim okvirom, okruglog i ovalnog oblika mogu se kombinovati i sa slikama ili vezom okačenim na zid. Ogledalo i vizuelno povećava prostor. Ideja za dnevnu sobu koja nije previše velika je upravo da na jedan zid ili deo zida dodate ogledalo i vizuelno povećate prostor. Pročitajte: Kako rasporediti slike na zidu?

Ideje za dnevnu sobu: Podovi od plute i izražene boje

5. Podovi od plute se vraćaju u modu – Na velika vrata se vraćaju i podovi od plute. Oni su bili veoma popularni tokom sedamdesetih godina, a onda su ih zamenili drugi vidovi prekrivanja poda. Sada se vraćaju u modu i predstavljaju idealan balans između udobnosti, komfora i ekološke osvešćenosti. Ova materijal dozvoljava drveću da napreduje, a završna obrada se vrši pomoću biljnih ulja, te dobijate finu estetiku i udobnost.

6. Jarke boje – Stolarija jarkih boja je nešto što ćemo viđati u narednom periodu, jer kao što smo rekli, boje su sada „must have“. Savet je da prvo odaberete paletu osnovnih boja koje ćete koristiti. Onu koja je najdominantija – za zidove i plafon, zatim boju garniture (kao najdominantnijeg komada) i boju za detalje. Ove tri boje će biti najzastupljenije, a sve ostalo mogu biti sitni detalji i dalje se uklapati u osnovu ideju.

Dnevna soba u trendu – photo: Unsplash

Dnevna soba u 2024. godini je zabavna, ali i spokojna

7. Kao što smo već spominjali, ljudi danas više vremena provode u svojoj dnevnoj sobi. To je centralno mesto doma i mesto okupljanja i druženja. Nekome će prijati da bude mesto zabave i dinamično, dok će drugi birati da im pruža mir. Ono što dizajneri navode jeste da se opet vraćamo održivosti i kvalitetu, pa tako prednost treba dati restauraciji starih komada ili kupovini jednostavnih komada od drveta koji mogu biti višenamenski.

8. Skladištenje stvari u dnevnoj sobi je često neophodno. Posebno ako živite u manjem stambenom prostoru. Stvar je ukusa da li ćete birati otvorene police ili zatvorene. Možete angažovati stolara ili sami kupiti gotove sisteme za odlaganje. Neki veći proizvođači, kao što je Ikea nude mogućnost kupovine komadnog nameštaja koji se kombinuje, a možete birati i dodatke kao što su pregrade i vratanca.

SAVET: Ako želite da sakrijete prostor za odlaganje, uvek možete birati jednostavan dizajn sa vratancima, ali bez bilo kakvih ručki za otvaranje. Ovakvi komadi u boji zidova, mogu biti gotovo neprimetni, a dosta toga možete da odložite.  

9. Rustični zidovi – Lamperija na zidovima je poznata svima koji su rođeni krajem prošlog veka. Nekada je ovo bio veoma popularan način ukrašavanja zidova, pored tradicionalnih tapeta i krečenja u različite boje. Ovaj put se oblaganje zidova drvetom vraća na velika vrata, psoebno u kombinaciji sa tapetama. Zidni paneli daju teksturu koja nije izražena kao kod tapeta ili murala na plafonu, a ispunjava dom toplinom koja često nedostaje u savremenom opremanju enterijera.

Photo by Spacejoy on Unsplash

10. Zelena oaza u domu – Malo šta može da nam prija, kao što je to zelenilo. Unesite dašak spoljašnosti i prirode u svoj dom. Zelenilo je prosto uvek moderno i dobrodošlo u svaki dom.

Saksije i žardinjere uklopite uz ostatak enterijera. Trenutno su veoma popularne keramičke saksije u intenzivnijim bojama, posebno maslinasta i boja cigle, kao i senf-žuta.

U enterijer je sjajno ako možete dodati i komade od punog drveta, koji uvek deluju prirodnije i daju domu izvesnu toplinu doma. Teksture prirodnih materijala i printovi prirode će domu dati dodatnu dozu topline.

Dnevna soba u trendu – renoviranje ili useljenje u nov dom?

Mimo toga koliki vam je budžet dostupan da dnevna soba bude u trendu po poslednjoj modi. Verovatno će zavisiti i to da li želite da renovirate postojeće stanje ili se useljavate u novu nekretninu.

dnevna soba u trendu
Dnevna soba u 2024: Photo by Spacejoy on Unsplash

Gradski šik je veoma popularan i sve češće se bira industrijski dizajn, ogoljeni čelik, bakar i matirana zlatna boja. Ipak, novogradnja ne znači da trebate rušiti i temeljno renovirati. Na primer, ako je u pitanju novogradnja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili bilo kom gradu, pre ćete samo birati boju zidova, dodati zelenilo, ali nećete na nove zidove stavljati lamperiju. Ne morate nužno pratiti sve korake koji su u trendu. Čar i jeste u tome da dnevna soba i ceo dom imaju vaš lični pečat i odgovaraju vašim potrebama.

Sa druge strane, ako je vaš izbor iznajmljivanje stanova u Beogradu ili bilo kom drugom gradu, moguće je da ćete biti ograničeni mogućnostima renoviranja, kao i budžetom. Možda tada možete razmotriti neke montažne obloge poput lamperije ili OBS tabli za zid koji vam se ne čini privlačnim.

*Tekst je nastao u saradnji sa 4zida.rs. Fotografije Unsplash i Pinterest

Objavljen: 17. oktobra 2023. godine, ažuriran: 20. oktobra 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button