fbpx
PorodicaUređenje doma

Sto u dnevnoj sobi: 5 saveta dizajnera da stočić za kafu uvek izgleda dobro

Sto u dnevnoj sobi je centralno mesto vaše dnevne sobe. Iako garnitura za sedenje prva „upada u oči“, kada se uđe u prostoriju, sto gledate sve vreme dok sedite. Važno je da li ćete imati gde da spustite čašu. Da li je sto dobro dekorisan ili izgleda haotično? Šta dizajneri enterijera savetuju?

Dobro dekorisan sto u dnevnoj sobi

Nekada je veoma izazovno dekorisati sto jer premalo detalja može da ga učini praznjikavim, a ne minimalističkim. Dok višak može da ga zatrpa i učini da izgleda haotično. Evo na šta treba da obratite pažnju kako bi ga dobro dekorisali:

1. Obratite pažnju na proporciju

Prvo razmislite kakav sto u dnevnoj sobi vam se uklapa. Koje će biti veličine, kog oblika i koje boje. Ne treba da bude ni preveliki, ali ni premali. Neki biraju ovalan oblik, ali najčešći su pravougaoni i okrugli, nešto ređe kockasti. Da li ćete uz zakrivljenu sofu birati okrugli ili ovalni, pitanje je celokupnog enterijera, ali i vašeg ukusa.

2. Da li je sto u dnevnoj sobi i trpezarijski sto ili samo stočić za kafu?

Važno je da li ovaj stočić služi i za obroke ili ćete u te svrhe koristiti drugi. Ako je samo stočić za kafu, razmislite o ideji dekora. Stočić koji je sam po sebi skulptura, treba da ima minumim dekoracije, dok jednostavni sto može imati složeniju i bogatiju dekoraciju.

U većim prostorima, ali i u trendu su dosta smeliji stolovi, dok su garniture svedenije. Razmislite o tome da možda kupite nešto bolje dizajniran sto, a onda će on govoriti sam za sebe, bez previše dekoracije.

3. Prva stvar koju možete da dodate na sto u dnevnoj sobi su knjige

Knjige kao dekoracija su odličan izbor za stilizovanje. Ovo ne znači da treba da kupite 3 modne knjige, kako to često danas u modernim prostorima možemo da vidimo. Uhvatite se u koštac sa slojevima i prvo osmislite knjige koje bi mogle dobro da se uklope u dekor. Osim knjiga, možete koristiti i neki atraktivan poslužavnik – pleteni, drveni ili stakleni. Zavisi koji vam se najbolje uklapa.

Podloga poput velike knjige ili poslužavnika je odlična za grupisanje dekoracije.

4. Neka svaki komad priča vašu priču

Dobra dekoracija u domu nikada neće izgledati toplo, ako to nije nešto što priča vašu priču. Nema tog dizajnera enterijera koji će dati lični pečat, ako sami to ne učinite. Vaša dekoracija ne treba da bude preslikana tuđa, već sa elementima koji za vas imaju neku vrednost.

Stilizujte sto u dnevnoj sobi detaljima i dekoracijom koja oslikava vas i vaš život. Kada se tek uselite i još uvek nemate ništa, stan će verovatno izgledati potpuno drugačije u odnosu na to kako će on izgledati nakon desetak godina. Stočić u dnevnoj sobi je idealno „platno za slikanje vaše priče“.

Pronalaženje knjige koja vam znači, suvenira koji ste doneli sa putovanja i njihovo uklapanje sa nasleđenom činijom od bake, činiće vaš sto unikatnim, a imaće i posebnu vrednost.

Photo by Spacejoy on Unsplash

5. Prikupite sve detalje koji se mogu naći tu

Kada planirate da dekorišete sto ne treba da se suzdržavate. Prosto prinesite sve iz doma što vam deluje da bi tu moglo da se nađe i probajte. Dodajte jedno po jedno, pomerajte, vraćajte, menjajte. Probajte različite postavke. Lični fundus sitnica je nekada od neprocenjive vrednosti.

Objavljen: 20. oktobar 2023. godine, ažuriran: 21. novembra 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button