fbpx
BrakPorodicaU poverenju

Zašto brak bez seksa nije dobra opcija?   

Emocionalno podržavajući brak gde su partneri pre svega prijatelji je dobro stvar. Međutim, brak bez seksa uglavnom ima svoje nedostatke. Ako u braku nedostaju strast, fizička privlačnost i seksualna aktivnost, mogu se pojaviti razni problemi.

Na bračnoj vezi mora da se radi u kontinuitetu, iako se brak menja tokom godina i prolazi kroz različite faze. Normalno je da postoji period u kome partneri nisu apsolutni prioritet jedno drugom, jer u jednom periodu novorođena deca diktiraju dnevni tempo. Ako se tome pridoda i posao, kao i brojni sadržaji koje svi konzumiraju u toku dana, najčešće je partnerstvo to koje trpi.

Sa jedne strane mora se uzeti u obzir da tokom osetljivog perioda trudnoće i nakon toga, dok je žena posvećena bebi i često ta koja doji i budi se noću, treba imati razumevanja da je nekada jednostavno preumorna za intimnost u braku.

Brak bez seksa

Sa druge strane, oba partnera mogu naići na poteškoće ako dođe do problema sa erekcijom kod muškarca, odnosno kod žena u menopauzi. Ali razumevanje i razgovor, te obostrano strpljenje i volja su ključ uspeha.

Da li je brak bez seksa zaista bez seksualnih odnosa?

Često se govori da u braku nema seksa i onda kada ga zapravo ima povremeno, ali oba partnera ostaju nezadovoljna. Ovo se upravo dešava kada se poimanje seksualnosti svodi samo na snošaj, a ne na privlačnost i sve što prethodni samom odnosu, odnosno posle njega. Ovakvim odnosom nije zadovoljan nijedan od partnera, te se ne ide u smeru rešavanja problema već naprotiv. Više: Koliko dugo traje seks?

Brak bez seksa i problemi koji se vremenom javljaju

Ogorčenost kod partnera

Kada jedan od partnera oseća da su njegove potrebe za fizičkom intimnošću uskraćene, to može izazvati ogorčenost i dodatno narušiti partnerski odnos.

Manje emocionalne intimnosti

Fizička intimnost je veoma važna kako bi parovi učvrstili svoju emocionalnu vezu. Bez fizičkih intimnosti i emocionalna veza je manje intenzivna.

Produbljivanje postojećih problema

Postoji mnogo uzroka koji mogu da uzrokuju nedostatak seksualne intimnosti među parovima. Razlog tome mogu da budu i zdravstveni problemi, sukob među partnerima, stres, nedostatak vremena koje će provesti zajedno i drugo. Međutim, ono što najviše ometa odnose zapravo jeste nedostatak intimnosti jer se tako ovi problemi mogu nastaviti i stvoriti rastuću napetost u vezi. Niko nije izgladio odnose i imao uspešan brak, a da nije postojalo fizičke i emocionalne intimnosti, čak i kada iz objektivnih razloga izostaje penetracija.

Osećaj odbačenosti

„Kada jedan od partnera oseća da je drugi nezainteresovan za fizičku intimnost, verovatno će se osećati odbačeno. To može da izazove i druge probleme mentalne i fizičke prirode kod partnera“, izjavila je Lesli Bejker Felps, psiholog.

Brak bez seksa

Neverstvo

Jedan od mnogih razloga zbog kojih partneri nalaze ljubavnicu ili ljubavnika je upravo to što je brak bez seksa. Nedostatak seksualnih odnosa u braku ne opravdava neverstvo, već bi bilo mudro da partneri preduprede ovaj problem ili se obrate bračnom savetniku kako da reše problem zbog nezadovoljenja svojih seksualnih potreba.

Loš uticaj na opšte zdravstveno stanje

Opšte je poznato da seksualni odnosi blagotvorno utiču na zdravlje ljudi. Ukoliko nema seksa, obično je i zdravlje tih ljudi narušenije. Seksualni odnosi smanjuju krvni pritisak, smanjuju rizik od srčanog udara, manji su bolovi, stres ublažen, a san bolji.

Pročitajte više:

Uzimajući u obzir koji sve nedostatci i poteškoće postoje kada je brak bez intimnih odnosa, važno je da vodite računa o svom seksualnom životu čak i ako vam se čini da je vaš brak mimo toga dobar. Ako nemate odnose ili ih imate previše retko, razgovarajte o ovom problemu. Obzirom da je osetljiva, pristupite joj pažljivo i razmotrite da li treba da se obratite i porodičnom savetniku.

brak bez seksa
Brak bez seksa

„Brak bez seksa može trajati ceo život, ako to dozvole partneri. Mnogi verovatno traju ceo život, jer parovi upadaju u zamku misleći da je „normalno“ da imaju brak bez seksualnih odnosa“ izjavio je Toni Robins. „Procena je da se broj parova koji nemaju odnose u braku kreće između 10 i 20%, a ako su jedan ili oba partnera nesrećni zbog toga, to nikada nije normalno. Važno je da ne treba da se pitate da li taj brak bez odnosa može da preživi, već da vam glavno pitanje bude: da li vi to želite?“

Objavljen: 13. jun 2022. godine, ažuriran: 10. avgusta 2023. godine

Photo by Olya Kobruseva, THIS IS ZUN

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button