Posni kolači: sipana pita sa jabukama

Verujte mi da sam bila ubeđena da sipana pita sa jabukama ne može da uspe kada sam ga prvi put pravila. Krenula sam potpuno skeptično, a ispalo je odlično. Ne znam zašto se nikada ne setim da ga pravim tokom godine, kao što se ne setim da vanilice pravim mimo novogodišnjih praznika.
U ovom tekstu:
Šta vam je potrebno da se napravi sipana pita sa jabukama?
Za ovaj kolač potrebni su vam sastojci koje ćemo podeliti u dve kategorije – suve i mokre.
Suvi sastojci su:
- 1 čaša brašna
- 1 čaša griza
- ½ čaše šećera
- ½ praška za pecivo
Mokri sastojci su:
- 500-750 g jabuka
- 1 vanilin šećer
- kašičica cimeta
- ½ čaše šećera
- 1/3 čaše ulja
- + 1 kašika ulja (za premaz)
Kako se pravi sipana pita od jabuka?
Pomešati sve suve sastojke i podeliti na tri dela. (Kada budete pravili 3-4 put, moći ćete direktno iz činije da sipate). Jabuke oljušite, izrendajte i pomešajte sa ostalim mokrim sastojcima. Mokre sastojke podelite na 2 dela. Ova mera je za manji preh (onaj kao manji đuveč). Stavite u pleh papir za pečenje ili fino podmažite uljem, zatim sipajte:
- deo suvih sastojaka,
- preko 1. deo mokrih sastojaka rasporedite,
- onda pospite 2. deo,
- pa 2. deo mokrih sastojaka i na kraju
- treći deo suvih sastojaka.
U šoljicu pomešajte kašiku ulja i 3 kašike vode, pa time polako pospite preko vrha kolača. Prvi put sam pogrešila jer ništa nisam posipala, a jabuke nisu dovoljno vlažne da dospeju do vrha, pa sam to u hodu radila. Ovako je mnogo bolje, kada se malo pokvasi preko.
Pecite 40 minuta na 180 stepeni.

* Napomena
Kolač je prilagođen za početnike.
U slučaju da ne pravite posnu verziju, možete ulje zameniti ispoljenim maslacem.
Nemojte celu količinu belog brašna menjati nekom drugom vrstom, posebno ne krupnije mlevenim poput heljdinog jer nećete dobiti kompaktnu strukturu kolača.
Više recepata možete naći na @demetra.portal
Objavljen: 6. mart 2021. godine, ažuriran: 30. jul 2024. godine
3 Comments