Originalna tzatziki salata: Kako se pravi grčka caciki salata?
Mnoštvo recepata na ovu temu, ali nekako retko koji uspe tako da bude prava grčka tzatziki salata. U čemu je tajna?
Sastojci:
- veći salatni krastavac ili dva manja (samo opran), obavezno sa KOROM
- mirođija (bolje sveža, ali može i sušena) oko pola veze
- 1 čaša grčkog jogurta
- 1 veći čen belog luka
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 kašičica sirćeta (alkoholno najbolje) ili 1/2 isceđenog limuna
- so po ukusu
Kako se pravi originalna tzatziki salata?
Sigurno ste više puta imali prilike da probate tzatziki salatu, ali često ste mogli da uvidite da nije to to. Šta je u pitanju. Obično se radi u jednoj od ove dve stvari:
- krastavac se ne ocedi nakon rendanja,
- ne koristi se grčki jogurt.
Pratite ove jednostavne korake i očas posla ćete napraviti originalnu tzatziki salatu. Dobra stvar je i što ne morate sve da pojedete odmah, jer ona može da ostane u frižideru. Tako da možete spremiti i veću količinu, da ne prljate sudove za svaki obrok.
Krastavac izrendajte sa sve korom, na stinije ili krupnije, kako želite. Ni slučajno ne ljuštite prethodno koru, jer će onda ostati premalo krastavca koji je potpuno voden. Izrendani krastavac istresite u gustu cediljku ili gazu ili tanju krpu, posolite i dobro iscedite vodu iz njega. Sitno iseckajte mirođiju, ako imate svežu. Pomešajte oba sa grčkim jogurtom. Dodajte i ulje, sirće ili isceđen limun, kao i sitno iseckan ili izgnječen čen belog luka. Sve pomešajte i po želji pospite malo maslinog ulja dodatno preko.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal