29.05.2024 10:55

Njoke sa prokeljom i prazilukom

Ovo je jedan veoma ukusan vegetarijanski recept za njoke sa prokeljom i dokaz da možemo veoma zdravo povrće, kao što je prokelj, napraviti na ukusan način.

Sastojci:

  • 500 grama njoka (možete kupiti gotove ili ih sami praviti)
  • 200 grama prokelja
  • 200 grama praziluka (oko pola većeg štapa)
  • 2 čena belog luka
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • 50 grama kačkavalja
  • po želji kašičica senfa, majoneza
  • kašičica mešavine začina za italijanska jela ili po pola kašičice bosiljka i origana
  • so po ukusu
  • malo maslinovog ulja

Kako se prave njoke sa prokeljom?

U veću šerpu sipajte vodu, dobro je posolite i sačekate da provri. Dodajte prokelj na oko 3 minuta, da samo malo prokuva. Zatim ga izvadite, te u ključalu vodu stavite njoke. Njih vadite i prebacujte pomoću rešetkaste kašike u tiganj kada krenu da isplivavaju na površinu.

U međuvremenu u dublji veći tiganj, koji ima poklopac, stavite malo maslinovog ulja. Dodajte zatim praziluk, te skuvan prokelj, pa noke. Sve pržite 2-3 minuta, odnosno dok ne krene da rumeni. Dodajte začine, pavlaku za kuvanje i ostavite poklopljeno još 2-3 minuta. Pospite istopljen kačkavalj, i poslužite.

Preko možete dodati malo usitnjenog indijskog oraha ili lešnika.

Foto: MrsPetkovic

Ovde možete pročitati i spisak: Ideje za večeru: 50 ideja za večeru

Objavljen: 18. maj 2024. godine