Mafini sa jabukama za 5 minuta
Svi volimo hranu koja se brzo priprema, a još ako je i ukusna – nema boljeg izbora. Mafini sa jabukama za 5 minuta su takav desert, a mogu poslužiti i kao školska užina za dete.
Sastojci:
- 1 očišćena jabuka isečena na sitnije kockice
- ¼ šoljice seckanih badema ili oraha
- ¾ šolje smeđeg šećera
- ½ kašičice cimeta
- 1 šolja belog ili integralnog brašna (neka integralnog bude kašika više ako samo njega stavljate jer je krupnije ili stavite pola pola)
- ½ praška za pecivo ili 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- ¼ šolje ulja (maslinovo ili koštica grožđa bolje od suncokretovog)
- 2 veća jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¾ šolje gustog jogurta ili kiselog mleka
Kako se prave mafini sa jabukama?
Zagrejte rernu na 200⁰C. Ova smesa je za 12 većih mafina. Premažite kalup ili stavite korpice u njega. Pomešajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu i so. Dodajte jogurt, zatim vanilu, sok, ulje, umućena jaja. Sve umešajte, a na kraju dodajte i seckane jabuke i blago promešajte.
Sipajte testo u kalupe, a onda preko pospite sekcanim ili celim orasima i kašikom šećera. Pecite 20 do 25 minuta na 200⁰C. Kada su mafini sa jabukama pečeni, ostavite ih 15 minuta da se ohlade. Onda prođite nožem okolo da se odlepe ili ih samo izdvadite ako su u korpicama. Služite kada se potpuno ohlade.
Više recepata možete naći u odeljku PORODIČNA TRPEZA, ali i na Instagram profilu magazina Demetra: @demetra.portal
Objavljen: 19. novembar 2022. godine, ažuriran: 23. avgusta 2024. godine