Nije da sam probala baš mnogo recepata kada su krofne u pitanju, ali ovaj se definitivno izdvaja, ako želite meke, a šuplje, nalik na one koje svi najviše volimo sa plaže. Rekla bih da je ovo najbolji recept za krofne, pržene u ulju. Postoji zdravija verzija, pečenih u rerni, sa puterom, ali nisu tako lepe kada se ohlade, već samo ako ih odmah jedete.
Šta vam je potrebno za krofne?
800 gr brasna
1 svež kvasac
400 ml mleka
puna kašika šećera
2 jajeta
kašičica soli
1 litar ulja
šećer u prahu za posipanje i
džem, krem ili čime želite i ako želite da ih napunite
Kako se prave krofne?
U toplo mleko stavite šećer, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Kada malo počne da narasta dodajte u vanglu u koju ste sipali brašno, so, 2 umućena jajeta i 50 ml ulja. Sve zajedno zamesite i prekrijte da odstoji oko 30 minuta.
Premesite, pa ostavite da stoji još 30 minuta.
Na pobrašnjavljenu podlogu razvijte testo na oko 1 centimetar debljine. Iz njega vadite krugove i ostavljajte ih da stoje na brašnu još oko pola sata prekriveno krpom.
U šerpu koja je niža a široka sipajte preostalih 950 mililitara ulja i uključite da se zagreje dobro. Ulje ne sme sve vreme da bude na najvišoj temperaturi, ali u početku je važno da se dobro zagreje. Krofne moraju da krenu da se prže kako iz ubacite, a ne da potonu. Krofne ubacujte tako što će strana koja je bila na podlozi biti gore, a ona koja je bila pod krpom i malo se osušila dole okrenuta ka ulju. Ovako se stavljaju da bi mogle potpuno da narastu dok se prže.
Kada ubacite krofnu u šerpu, stavite poklopac (idealno ako imate providan) i držite poklopljeno dok lepo ne narastu možda minut, pa tek onda otvarajte poklopac i dalje pržite otkrivene na drugoj strani. Tako ćete dobiti i beli prsten oko sredine.
Krofne možete vaditi na ubrus da upije višak masnoće, ako ga ima. Punite ih nadevom po želji ili samo pospite šećerom u prahu.
Da li znate za priču kako su nastale krofne?
Postanak krofni obavijen je velom misterije, ali postoji nekoliko teorija o njihovom poreklu. Jedna od najpoznatijih teorija pripisuje nastanak krofni holandskim kolonistima u Americi, koji su još u 18. veku pravili slatka pržena testa pod nazivom „olykoeks“ ili „uljne kolači“. Međutim, legenda kaže da je krofne u današnjem obliku prvi put napravio američki mornar Henson Gregori 1847. godine, kada je probušio sredinu testa kako bi se ravnomerno ispržilo. Iako ne postoje konkretni dokazi koji bi potvrdili ovu priču, ona je široko rasprostranjena i često se navodi kao zvanično objašnjenje. Izvor: Smithsonian Magazine
Rođeni 17. septembra su ljudi koji na život gledaju ozbiljno i temeljno. Njihova snaga je u istrajnosti i posvećenosti, a slabost u tome što često zaboravljaju da se opuste i uživaju u trenutku.
Motivacija je pokretačka snaga koja nas podstiče da ostvarimo ciljeve, prevaziđemo izazove i istrajemo kada postane teško. Ona je ključna kako za lične tako i za profesionalne uspehe - od završavanja fakulteta, preko razvijanja zdravih navika, do suočavanja sa kriznim periodima života. Međutim, motivacija nije uvek stabilna. Svi znamo onaj osećaj kada započnemo puni entuzijazma, a zatim vrlo brzo posustanemo.
Začeće nakon kontracepcije ne bi trebalo da bude problem samo po sebi. Za parove koji su koristili određene metode kontracepcije, postizanje trudnoće može biti sledeći korak u planiranju porodice.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).