Nije da sam probala baš mnogo recepata kada su krofne u pitanju, ali ovaj se definitivno izdvaja, ako želite meke, a šuplje, nalik na one koje svi najviše volimo sa plaže. Rekla bih da je ovo najbolji recept za krofne, pržene u ulju. Postoji zdravija verzija, pečenih u rerni, sa puterom, ali nisu tako lepe kada se ohlade, već samo ako ih odmah jedete.
Šta vam je potrebno za krofne?
800 gr brasna
1 svež kvasac
400 ml mleka
puna kašika šećera
2 jajeta
kašičica soli
1 litar ulja
šećer u prahu za posipanje i
džem, krem ili čime želite i ako želite da ih napunite
Kako se prave krofne?
U toplo mleko stavite šećer, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Kada malo počne da narasta dodajte u vanglu u koju ste sipali brašno, so, 2 umućena jajeta i 50 ml ulja. Sve zajedno zamesite i prekrijte da odstoji oko 30 minuta.
Premesite, pa ostavite da stoji još 30 minuta.
Na pobrašnjavljenu podlogu razvijte testo na oko 1 centimetar debljine. Iz njega vadite krugove i ostavljajte ih da stoje na brašnu još oko pola sata prekriveno krpom.
U šerpu koja je niža a široka sipajte preostalih 950 mililitara ulja i uključite da se zagreje dobro. Ulje ne sme sve vreme da bude na najvišoj temperaturi, ali u početku je važno da se dobro zagreje. Krofne moraju da krenu da se prže kako iz ubacite, a ne da potonu. Krofne ubacujte tako što će strana koja je bila na podlozi biti gore, a ona koja je bila pod krpom i malo se osušila dole okrenuta ka ulju. Ovako se stavljaju da bi mogle potpuno da narastu dok se prže.
Kada ubacite krofnu u šerpu, stavite poklopac (idealno ako imate providan) i držite poklopljeno dok lepo ne narastu možda minut, pa tek onda otvarajte poklopac i dalje pržite otkrivene na drugoj strani. Tako ćete dobiti i beli prsten oko sredine.
Krofne možete vaditi na ubrus da upije višak masnoće, ako ga ima. Punite ih nadevom po želji ili samo pospite šećerom u prahu.
Da li znate za priču kako su nastale krofne?
Postanak krofni obavijen je velom misterije, ali postoji nekoliko teorija o njihovom poreklu. Jedna od najpoznatijih teorija pripisuje nastanak krofni holandskim kolonistima u Americi, koji su još u 18. veku pravili slatka pržena testa pod nazivom „olykoeks“ ili „uljne kolači“. Međutim, legenda kaže da je krofne u današnjem obliku prvi put napravio američki mornar Henson Gregori 1847. godine, kada je probušio sredinu testa kako bi se ravnomerno ispržilo. Iako ne postoje konkretni dokazi koji bi potvrdili ovu priču, ona je široko rasprostranjena i često se navodi kao zvanično objašnjenje. Izvor: Smithsonian Magazine
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Uvek treba imati u vidu da ih pubertet čini opreznijim, više se plaše neuspeha. Nisu više samouvereni kao što su bili par godina ranije. Ovo je veoma osetljiv period, a često ni sami nisu sigurni šta je to što oni žele.
U sezoni virusa, najbolje bi bilo da se što više hranite kod kuće i izbegavate mesta gde osobe koje donose ili pakuju hranu dodiruju i novac. Neke osnovne stvari uvek možete da spremite kod kuće.
Bikovi koji su godinama gradili nešto "ispod radara" mogu konačno videti rezultate. Finansijska sigurnost dolazi kroz pametno planiranje, dugoročne projekte i realna očekivanja.
Oni su često filozofi u duši, ali sa praktičnim pristupom stvarnosti. Njihov put je da uče druge kroz iskustvo, da putuju, istražuju i proširuju granice kako sopstvene tako i tuđe.
Kako da napravite brze uštipke bez dugog čekanja da testo naraste i ukoliko nemate kvasac (ili se ne snalazite sa njim), ovo su uštici sa praškom za pecivo.
Recept za jednostavan kolač sa kikirikijem i čokoladom koji se peče u rerni, a može se služiti nekoliko dana. Sadrži i jaja i brašno, pored kikirikija, te nije pogodan za osobe sa nekom od ovih alergija.
Ono što je sjajno je što je najveći posao da se oljušte i izrendaju jabuke, a testo se umuti varjačom za 5 minuta. Ne treba vam ni vaga za merenje, jer se za merenje koristi čaša od kiselog mleka koje iskoristite.
Ako ste se pitali kako biste mogli da napravite zdrav nadev za testo i možda deci date spanać u verziji koja nije klasična, tu su rolnice sa spanaćem koje je pravila Vesna, podelila ga na forumu Demetra i dozvolila nam da njen recept objavimo i na našem portalu.