Ishrana tokom trudnoće: 10 predloga šta jesti, a šta izbegavati?
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Kolači i pite sa jabukama su nešto što gotovo svi vole da jedu. Tradicionalna američka pita sa jabukama je nekima poznata još iz detinjstva, kada su gledali „Mikijevu radionicu“. Ova pita i ovo testo se može koristiti i sa drugim filovima. Sada vam predstavljamo onu klasičnu sa jabukama, čiji su i deca ljubitelji. Pored toga, jabuke su najzdravije voće, iako možete da je pravite i sa drugom vrstom fila.
U ovom tekstu
Puter koji ste tek uzeli iz frižidera, isecite nožem na komadiće u brašno, dodajte žumance, so i 120 grama šećera. Mutite polako mikserom dok se mrvi, pred kraj dodajte vodu. Mutite sve par minuta dok ne dobijete testo glatke konzistencije.
Zatim testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.
Uključiti rernu da se greje na 180ºC.
Za to vreme razvucite 2/3 testa na pobrašnjavljenju podlogu i smestite u pleh, dobro pritisnite svaki kraj da lepo prijanja uz pleh, a zatim odsecite višak testa sa ivica. Kada ste obložili pleh, ubacite ga da se peče nekih 10 minuta.
Jabuke oprati, oljuštiti i iseći na četvrtine. Komadiće jabuka u posudi pomešati sa isceđenim limunom, cimetom, muskatnim oraščićem, posuti sa 2 kašike griza ili prezle i 100 grama šećera.
Fil sipati u koru koja se pekla, a onda ostatak testa od 1/3 razvući u krug i preklopiti pitu. Ako nemate dovoljno testa, isecite na trakice, pa ih poređajte unakrsno preko testa. Ukoliko ste preklopili sve, isecite jedan krug prečnika 1cm na sredini, kako testo ne bi puklo.
Malo umutite belance i njime premažite pitu pre ubacivanja u rernu, pa pecite još 50 do 55 minuta. Dok ne porumeni.
Sačekajte da se malo ohladi pre služenja. Idealno je da se kombinuje sa sladoledom od vanile. Po želji dodajte i još cimeta preko.
*Ukoliko koristite kisele jabuke, dodajte u fil 50 g šećera više.
Obavljen: 13. januara 2022. godine, ažuriran: 3. februar 2025. godine