Kolači i pite sa jabukama su nešto što gotovo svi vole da jedu. Tradicionalna američka pita sa jabukama je nekima poznata još iz detinjstva, kada su gledali „Mikijevu radionicu“. Ova pita i ovo testo se može koristiti i sa drugim filovima. Sada vam predstavljamo onu klasičnu sa jabukama, čiji su i deca ljubitelji. Pored toga, jabuke su najzdravije voće, iako možete da je pravite i sa drugom vrstom fila.
Puter koji ste tek uzeli iz frižidera, isecite nožem na komadiće u brašno, dodajte žumance, so i 120 grama šećera. Mutite polako mikserom dok se mrvi, pred kraj dodajte vodu. Mutite sve par minuta dok ne dobijete testo glatke konzistencije.
Zatim testo umotajte u providnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.
Kako se testo stavlja u kalup?
Uključiti rernu da se greje na 180ºC.
Za to vreme razvucite 2/3 testa na pobrašnjavljenju podlogu i smestite u pleh, dobro pritisnite svaki kraj da lepo prijanja uz pleh, a zatim odsecite višak testa sa ivica. Kada ste obložili pleh, ubacite ga da se peče nekih 10 minuta.
Priprema fila za pitu sa jabukama
Jabuke oprati, oljuštiti i iseći na četvrtine. Komadiće jabuka u posudi pomešati sa isceđenim limunom, cimetom, muskatnim oraščićem, posuti sa 2 kašike griza ili prezle i 100 grama šećera.
Fil sipati u koru koja se pekla, a onda ostatak testa od 1/3 razvući u krug i preklopiti pitu. Ako nemate dovoljno testa, isecite na trakice, pa ih poređajte unakrsno preko testa. Ukoliko ste preklopili sve, isecite jedan krug prečnika 1cm na sredini, kako testo ne bi puklo.
Premažite pitu pre pečenja
Malo umutite belance i njime premažite pitu pre ubacivanja u rernu, pa pecite još 50 do 55 minuta. Dok ne porumeni.
Američka pita sa jabukama
Sačekajte da se malo ohladi pre služenja. Idealno je da se kombinuje sa sladoledom od vanile. Po želji dodajte i još cimeta preko.
*Ukoliko koristite kisele jabuke, dodajte u fil 50 g šećera više.
Obavljen: 13. januara 2022. godine, ažuriran: 3. februar 2025. godine
Rođeni 17. septembra su ljudi koji na život gledaju ozbiljno i temeljno. Njihova snaga je u istrajnosti i posvećenosti, a slabost u tome što često zaboravljaju da se opuste i uživaju u trenutku.
Motivacija je pokretačka snaga koja nas podstiče da ostvarimo ciljeve, prevaziđemo izazove i istrajemo kada postane teško. Ona je ključna kako za lične tako i za profesionalne uspehe - od završavanja fakulteta, preko razvijanja zdravih navika, do suočavanja sa kriznim periodima života. Međutim, motivacija nije uvek stabilna. Svi znamo onaj osećaj kada započnemo puni entuzijazma, a zatim vrlo brzo posustanemo.
Začeće nakon kontracepcije ne bi trebalo da bude problem samo po sebi. Za parove koji su koristili određene metode kontracepcije, postizanje trudnoće može biti sledeći korak u planiranju porodice.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).