fbpx
Savetnica za dojenje

Maderoterapija i dojenje

Da li je maderoterapija dozvoljena dok dojim?

Poštovanje,

porodila sam se carskim rezom pre dve nedelje. U pitanju je treći carski rez i treća beba. Zanima me da li smem da krenem na masažu oklagijama? U pitanju je kao celulit masaža, ali ja dojim bebu i planiram, naravno, dugo da dojim – zanima me kako te masaže mogu uticati na mleko? Unapred zahvalna.

ODGOVOR SAVETNICE ZA DOJENJE:

Što se tiče same maderoterapije (masaže oklagijama) ona se ne preporučuje najmanje 4 meseca posle porođaja, bez obzira da li dojite ili ne, zbog hormonske neravnoteže usled koje neće ispoljiti adekvatan efekat.

Inače, bilo kakve anticelulit masaže sa sredstvima koja sadrže kofein se ne preporučuju bar tih prvih 6 meseci, kad je beba isključivo na majčinom mleko, jer kofein prolazi u mleko i u kombinaciji ako pijete kafu, čaj ili jedete dosta čokolade, biće visoke koncentracije i neke bebe reaguju razdražljivošću. Stoga, te tretmane planirajte da budu uvek neposredno posle jednog podoja, da bi pik kofeina u krvi pao do sledećeg podoja.

Treba samo da znate jednu napomenu – celulit inače postaje vidljiviji tokom trudnoće zbog estrogena, i tokom dojenja zbog visokog hormona prolaktina (povlači vodu iz kože pa ostaju vidljive naslage “narandžine kore”).

Milena Kostić, savetnica za dojenje

“Udruženje Roditelj”

Vaša pitanja možete poslati na dojenje@demetra.rs

Odgovore na sva pitanja možete pročitati OVDE

Sve o dojenju – KLIK

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Reklame

Related Articles

Back to top button