Škola kuvanja bez glutena i alergena – jedinstveni projekat u Srbiji
Ishrana bez glutena je sve veća potreba ne samo osoba obelelih od celijakije, alergije na glutenske žitarice i intolerancije na gluten, već i osoba sa drugim bolestima koje imaju ograničenja u ishrani ili im dijeta bez glutena i alergena pomaže pri osnovnom lečenju sopstvene bolesti. Tu uglavnom spadaju problem sa štitnom žlezdom, deca sa poteškoćama u govoru, kolitis, dijabetes i mnoge druge bolesti.
Porast broja obolelih od celijakije, raznih vrsta alergija na hranu i drugih autoimunih oboljenja je sve veći zdravstveni problem, kako kod nas, tako i u svetu. Statistički podaci o rastu broja osoba čija je potreba za gluten free ishranom kod nas nisu potvrđeni, ali u svetu su alarmantni. Naučno potvrđene studije govore u prilog bezglutenskoj ishrani pri poboljšanju stanja mnogih bolesti, od lupusa, autizma, dijabetesa, multipleskleroze i drugih autoimunih bolesti, ali i kod osoba koje samo žele da se hrane zdravo.
Međutim, postoje i mnoge zablude o bezglutenskoj ishrani. Jedne od njih su da je ishrana bez glutena zdrava i da podstiče mršavljenje. Međutim, nije sva hrana bez glutena zdrava.
U jedinstvenom projektu Alergija i ja koncepta, Školi kuvanja bez glutena i alergena, uči se o zdravoj i funkcijonalnoj ishrani bez glutena i pružaju se informacije o upotrebi određenih bezglutenskih žitarica, kao i prednostima određenih namirnica koje se koriste u bezgutenskoj ishrani.
· Kako napraviti univerzalno bezglutensko dizano testo?
· Kako da napravite bezglutenski hleb
· Kako da napravite bezglutensku pogaču bez kvasca
· Kako da napravite bezglutenske kiflice
· Kako da napravite bezglutenske tortilje
· Kako napraviti univerzalno bezglutensko testo za kolače?
· Kako da napravite bezglutenski mafini
Škola kuvanja bez glutena i alergena namenjena je osobama koje su na samom početku bezglutenske prehrane ili se ne snalaze sa bezglutenskim brašnom, osobama sa celijakijom, alergijom na glutenske žitarice i intolerancijom na gluten, onima koji tek žele izbace gluten iz ishrane, onima koji žele da saznaju više o ishrani bez glutena i alergena, onima koji žele da nauče kako da savladaju bezglutensko brašno i onima koji žele da nauče tehniku rukovanja sa bezglutenskim testom, onima koji prelaze na bezglutensku ishranu i žele da saznaju koje sve namirnice mogu da koriste, onima koji ne provode mnogo vremena u kuhinji i ne žele da im gluten free ishrana u mnogome to promeni, onima koji žele da uz druženje i u opuštenoj atmosferi kuvaju sa nama i prave: univerzalno bezglutensko dizano testo, bezglutenski hleb, bezglutensku pogaču bez kvasca, kiflice, univerzalno bezglutensko testo za kolače, bezglutenske mafne, bezglutenske tortilje, bezglutenske palačinke.
Šta se dobija od praktičnih znanja?
· Naučićete da osetite bezglutensko testo.
· Naučićete da kombinujete bezglutenska brašna.
· Naučićete kako da pripremite bezglutensko dizano testo.
· Naučićete kako da napravite testa bez kvasca.
· Naučićete da napravite razne oblike testa.
· Naučićete da pravite peciva bez recepata.
· Naučićete kako da od univerzalnog testa napravite više vrsta peciva.
· Naučićete kako da od univerzalnog testa za kolače napravite više poslastica.
· Naučićete jednom zauvek da rukujete sa bezglutenskim brašnom.
· Kako da napravite bezglutenski hleb, pogaču bez kvasca, univerzalno bezglutensko testo, tortilje, mafine i univerzalno testo za kolače.
Organizator Škole kuvanja bez glutena i alergena je Alergija i ja koncept, koji čine Alergija I ja portal i Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjiam sa ograničenjima u ishrani, kao jedinstveni koncept u regionu koji se bavi edukacijom i najnovijim informacijama na polju alergija i ishrane bez glutena i alergena.
Sledeći termin Škole kuvanja bez glutena I alergena je 1.06.2019. godine, u subotu, od 11h i do 18h.
Kako se prijaviti?
Prijave se vrše na info@alergijaija.com ili preko inboxa Facebook stranice Alergija i ja.
Samo za čitaoce Demetre popust!!!
Prilikom prijave naglasite kod Demetra i dobićete 500 dinara popusta na ukupnan iznos vrednosti Škole.
Važna informacija
Bezbednost prostora: Prostor i kuhinja u kojima se izvodi priprema hrane su 100% bezbedni i nekontaminirani glutenom te je pogodno i za osobe sa celijakijom i alergijama.
Implantacijski grčevi su jedan od raniih znakova trudnoće i događaju se određenom broju žena. Oni se događaju upravo u vreme kada oplođena jajna ćelija, odnosno blastocista uspeva da se ugnezdi u sluzokožu materice kako bi nastavila da raste.
Jedno od klasičnih jela je svakako sladak kupus sa mesom. Ovo je jedno od onih jela, poput boranije sa junetinom koje mnogi ne vole dok ne probaju kakav je ukus kada se pripremi na malo drugačiji način, a onda im postane jedno od omiljenih jela. Mada ima i toga da neka jela više volimo s godinama.
Ljudi rođeni 15. avgusta nalaze se na vrhuncu lavlje sezone, pa nije ni čudo što su impresivni, ponosni i izrazito harizmatični. Njihova energija pleni, a broj 15 im dodaje umetničku žicu, senzualnost i brižnost. Ovi Lavovi su često osobe koje zrače toplinom, samopouzdanjem i elegancijom.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Česta dilema žena jeste upravo kako ostati hidrirana bez pijenja vode na silu. Svuda čitaš: „Pij minimum 2 litra vode dnevno!“ Ali, šta ako ti voda ne prija? Zaboravljaš da piješ? Ili ti jednostavno dosadi već posle druge čaše?
Želeli smo da se osvrnemo ovaj put na to da postoji zdrava hrana koja nije skupa. To su jednostavne namirnice koje su svima lako dostupne, ukusne i veoma hranljive. Jeftina zdrava hrana je kod nas i lako dostupna.
Počela je sezona godišnji odmora, a letovanje i celijakija i te kako mogu da idu zajedno. Nema razloga da odmor bez glutena za vas bude noćna mora, jer se sve da isplanirati i organizovati bez stresa.