Bezglutenske vanilice i bez jaja i orašastih plodova
Za osobe koje su na ishrani bez glutena ili imaju neke druge alergije najveći izazov je napraviti stare recepte koji su svojim mirisima od kuće stvarali dom. Jedan od starinskih kolačića koje su bile neizostavan deo toplog porodičnog doma su vanilice bez glutena. U varijanti za alergične i intolerante na hranu i osobe sa celijakijom pravimo ih u varijanti bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova.
Mnoge glutenske recepte je veoma lako napraviti u bezglutenskoj varijanti. Ovo je jedan od njih. Ako znamo da bezglutensko brašno traži malo više tečnosti nego glutensko i ako znamo da osetimo testo pod rukama, onda svaki recept veoma lako možete “prevesti” u bezglutenski.
Vanilice bez glutena, bez jaja i bez orašastih plodova
Svaki recept za vanilice liči jedan na drugi. Nijanse u promeni razmera su u pitanju. Starinski šmek vanilica bez glutena i bez jaja postiže se ukusom putera i dodavanjem vanile.
Sastojci za bezglutenske vanilice
250 g bezglutenskog brašna
100 g putera
100 g šećera
100 ml vode
1/2 kašičice praška za pecivo
vanilin šećer
džem
Priprema vanilica bez glutena
Pomešati sve suve sastojke i lagano ih umesiti sa tečnim, s tim da se vanilin šećer prvo pomeša sa vodom na tihoj vatri. Ostaviti da se smesa ohladi u frižideru oko 3 sata. Pre pripreme, izvaditi iz frižidera pola sata ranije. Rastanjiti testo, praviti oblike i peći 15 minuta na 180 stepeni. Po završetku kolutove spajajte sa džemom.
Ukoliko imate zdravstvenih potreba koje zahtevaju bezglutensku ishranu, u Beogradu se jednom mesečno održavaju radionice bezglutenskog kuvanja u organizaciji portala Alergija i ja na kojem se možete detaljnije raspitati o svim informacijama vezanim za način ishrane bez alergena i glutena.
Možda se osećate kao da ste u drugom stanju, ali kada počne 7.nedelja trudnoće, još uvek ne izgledate tako. Možda ste do sada dobili prvih kilogram ili dva ili ste, zbog jutarnjih mučnina, smršali par kilograma. Velike promene se dešavaju unutar vašeg tela. Neke žene ove nedelje blistaju, dok druge imaju problem sa aknama i jedva funkcionišu zbog mučnine.
Čaj od lavande se pravi od ljubičastih pupoljaka biljke lavanda (Lavandula angustifolia) prelivanjem vrućom vodom, kao što je to uobičajeno za pripremu čaj.
Da li se i po čemu razlikuju ljudi rođeni 1. u mesecu, šta kaže numerologija o njima? Koje su njihove prednosti, a koje mane? Čemu teže i šta ih definiše?
Čaj od lavande se pravi od ljubičastih pupoljaka biljke lavanda (Lavandula angustifolia) prelivanjem vrućom vodom, kao što je to uobičajeno za pripremu čaj.
Cezar salata je jedno od ukusnijih jela, uz to nije tipična salata već kompletan obrok. Ređe se sprema kod kuće jer nekada deluje da je više posla, ali zapravo može biti odlična za vrlo malo uloženog vremena.
Jedan od ukusa koji sve generacije podseća na detinjstvo svakako su mekike. Čini se da su ih poslednjih godina zamenila druga jela, nekada zdravija, ali sigurno ne ukusnija.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.