Špagete bolonjeze: Kako se pravi originalni bolonjeze sos?
Čini se da su špagete bolonjeze jedne od najčešće spremanih i svojevrstan klasik, čak i u Srbiji. Međutim, nije svaki sos podjednako dobar. Kako da napravite jednostavan, a kako originalni bolonjeze sos?
Pored ovih sastojaka, biće vam potrebno i pakovanje 500 g špageta po izboru. Koje ćete skuvati prema uputstvu sa pakovanja.
Kako se prave špagete bolonjeze na jednostavan način?
Na dno šerpe sipajte ulje i kada se ugreje, dodajte sitno seckan luk i izrendanu šargarepu (može i u seckalici iseckano zajedno). Kada počne da se prži, dodajte meso i sve propržite da meso pobeli. Nakon toga sipajte sok od paradajza i začine. Ostavite da se krčka minimum pola sata, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili. U međuvremenu skuvajte špagete prema uputstvu. Servirajte špagete, pa prelijte sos.
Savet plus: Ukoliko je deci jako, možete u sam sos dodati malo pavlake za kuvanje ili obične kisele pavlake. Po želji možete posuti i parmezanom preko i dodati listiće svežeg origana ili bosiljka.
Kako se pravi originalni bolonjeze sos?
Sastojci za pravi italijanski bolonjez sos:
45 ml maslinovog ulja
kockica putera (oko 25 grama)
1 glavnica sitno seckanog crnog luka
1 stabljika sitno seckanog celera
1 sitno seckana šargarepa
150 grama sitno, na kockice seckane pančete
400 grama mešanog mlevenog mesa
200 ml crnog vina
2 kašike koncentrovanog paradajz pirea
200 ml bujona za supu
400 grama špageta ili taljatela
Priprema:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, te dodajte luk, šargarepu, celer, slaninu (pančetu) i propržite 10-ak minuta, odnosno dok luk ne omekša. Posle toga dodajte meso i pržite dalje dok ne pobeli meso, odnosno dok se blago ne proprži. Sipajte vino i ostavite ga da ispari. Paradajz pire razmutite u malo bujona i prelijte sve. Smanjite na nižu temperaturu, pokrijte i lagano krčkajte naredna dva sata, proveravajući da li ima dovoljno bujona da ne zagori i ne presuši se. Sklonite sa vatre i dodajte sveže kuvane testenine. Sve umešajte i služite.
Po ovom receptu više puta je spremao i čuveni Đenaro Kontaldo, mentro Džejmi Olivera i jedan od dvojice omiljenih Italijana iz serije „Two Greedy Italians„.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.