9 jednostavnih načina da preživite sledeće porodično putovanje
U nastavku je devet proverenih načina da porodično putovanje automobilom bude lakše, organizovanije i manje stresno.
Torta sa višnjama i čokoladom je bez orašastih plodova i lako je možete pretvoriti da bude bezglutenska torta.
U ovom tekstu
Uprkos virusu korona i svemu što o njemu slušate ovih dana, rešila sam da opet ovaj petak odvojim za još jedan recept. Možda će ovih dana neko baš želeti da proslavi rođendan uz tortu sa višnjama. Skoro sam je probala i svi smo se složili da je odlična lagana varijanta, ako volite takve torte. Nije baš prevelika. Recimo da ispadne oko 20 parčića, pa imajte to u vidu kada je budete pravili. Obzirom da je teško da ćete u ovo doba praviti veće slavlje, taman vam može dobro doći.
Ovaj recept imam zapisan u svesci bezmalo 15 godina i nikada je nisam pravila. Ne znam uopšte od koga sam ga i zašto prepisala, a ne sećam se da sam je negde ni jela ranije.
Probala sam razne recepte za čeri tortu, neki su bili odlični, neki pak kiseli sa previše višanja. Ova torta sa čokoladom i višnjama je taman kako treba. Možda možete dodati nešto u žuti fil, ako biste jaču varijantu. Na primer: 200 g mlevenih lešnika, oraha, badema ili keksa.
Kora – torta sa višnjama i čokoladom
Fil za tortu
Kako se pravi čokoladni ganaš?

Foto: MrsPetkovic
Umutiti žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve promešajte, pa dodajte mleko i sneg od prethodno umućenih belanaca. Koru sipajte na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Fil za tortu pravite tako što u 900ml mleka skuvate pudinge. Kada se ohladi dodajte puter, vanilin šećer i šećer u prahu.
Stavite koru u poslužavnik, zatim je premažite polovinom fila. Preko naređajte višnje. Možete ih malo utisnuti, a zatim nanesite drugu polovinu fila. Ostavite tortu da se ohladi.
Ganaš pravite tako što u šerpi zagrejete slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu do ključanja, zatim ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Oko 2 sata. Kada se ohladi i stegne, umutite je mikserom i onda premažite tortu.
Čula sam posne varijacije na temu, ali moram priznati da mi se nijedna nije dopala. Prvo, ne volim da koristim biljne napitke, koji se vode kao mleko, a koji se koriste za koru i kuvanje pudinga. Radije ne pravim ništa sa pudingom, ako se koristi voda ili ova zamena.
Drugo, onda se koristi margarin, a treće u čokoladu koja ide preko se dodaje samo malo ulja. Ne pravi se ganaš. Meni sve ovo nije po volji, vi možete probati, a ako imate sličan recept koji vam se čini da može biti dobar – tu sam. Javite!
Objavljen: 9. novembra 2020. godine, ažuriran: 17. oktobra 2024. godine
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
U nastavku je devet proverenih načina da porodično putovanje automobilom bude lakše, organizovanije i manje stresno.
Rođeni 24. novembra deluju smireno i stabilno, ali u sebi nose vatru i snagu koja ih pokreće da stalno rastu.
Koja je uloga ginekologa prilikom porođaja? Koja babice? Koja dule? Da li jedno od njih može biti u sve tri uloge? Ko je najvažniji?
Uglavnom se neredovna menstruacija dešava zbog promena nivoa hormona. Estrogen, progesteron i FSH su glavni hormoni koji regulišu menstrualni ciklus i ako se nešto poremeti u njihovom funkcionisanju, mogu se javiti neredovne menstruacije.
Ljudi rođeni 23. novembra su tipični predstavnici Strelca, ali sa naročito jakim naglaskom na men...
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako se pravi originalna tzatziki salata koju možete koristiti uz različite vrste jela?
Ovo je jedan veoma ukusan vegetarijanski recept za njoke sa prokeljom i dokaz da možemo veoma zdravo povrće, kao što je prokelj, napraviti na ukusan način.
Ako volite one obične pekarske kifle od punog testa, teške, a ne vazdušaste, ovo je pravi recept kako da ih napravite.
Dok piletina može biti mnogo blaga i "utopiti se" u ukus graška, junetina je dovoljno dominantna da se u jelu i grašak i junetina osećaju baš kako treba.
Gibanica bez sira je jedno od najjednostavnih jela. Za pripremu vam ne treba nikakvo predznanje ni iskustvo u kuhinji. Dovoljno je da obezbedite potrebne sastojke, imate pleh, rernu i to je to. Pratite uputstva i nećete pogrešiti.
Kako napraviti kolač sa limunom? Šta vam je potrebno od sastojaka?


