Ako imate već izrendanu bundevu, a vrlo često se baš takva prodaje na pijaci, onda će zimski kolač sa bundevom spadati u one koji se prave za par minuta, ako izuzmemo vreme potrebno za pečenje.
Ovo je ujedno i jedini kolač sa bundevom koji jedu svi ukućani kod nas, a da nismo inače ljubitelji bundeve. Čokolada i vino fino zamaskiraju bundevu da dobije neki egzotičan ukus.
Zimski kolač sa budevom
Šta je potrebno za zimski kolač sa bundevom?
Za ovaj kolač vam čak nije potreban ni mikser. Sastojke u posudi možete umutiti varjačom, a za pečenje će biti potreban pleh okvirnih dimenzija 25 x 35 centimetara.
250 grama rendane na krupno bundeve
250 grama brašna
1 kesica praška za pecivo
1 dl crnog vina
1 dl mleka
160 g šećera
50 ml ulja
70 g seckanih oraha
2 jajeta
½ kašičice cimeta
3 kašike kakaoa
100 grama čokolade i 2 kašike ulja
Kako se pravi zimski kolač sa bundevom?
Pomešajte bundevu sa jajima, vinom, mlekom, uljem i cimetom. Nakon toga dodajte šećer, brašno sa praškom za pecivo, orasima, kakaom i sve dobro promešajte. U zagrejanu rernu ubacite prvo pleh premazan uljem da se 2 minuta zagreje, pa kada ga izvadite, sipajte smesu u pleh. Ovako ćete izbeći da se kolač zalepi za pleh (ovaj trik možete koristiti i inače za kolače i proju). Pecite oko 30 minuta na 190-200°C.
Nakon što izvadite kolač iz rerne, premažite ga prethodno ispoljenom čokoladom, pomešanom sa dve kašike ulja.
Nema potrebe da kolač držite u frižideru. Samo ćete ga bespotrebno presušiti. Za naredna 2 do 3 dana, neće mu ništa biti ako vam u domu nije baš prevruće.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Rođeni na ovaj datum u ljubavi traže osobu koja će razumeti njihovu složenost i emotivnu dubinu. Ne zadovoljavaju se površnim odnosima, njima je potrebna duhovna i intelektualna povezanost.
Razumevanje rizika i prevencija srčanih bolesti tokom menopauze može značajno doprineti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja tokom ovog životnog perioda.
Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.
Akne se najčešće pojavljuju u pubertetu i kod žena u PMS-u ili u toku menstruacije. Razlog tome su hormoni, koji imaju jednu od ključnih uloga kada su bubuljice u pitanju.
Kvalitet bureka u mnogome zavisi od kvaliteta sira, moj idealan izbor je neki sitan sremački, delimično masan. Ako je potpuno masan, istopiće se skroz, ako je pak suviše posan, neće se ni malo sjediniti sa korama.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.