Sarmice od zelja su jedno od tradicionalnih jela koje se servira uz kiselo mleko, a mogu se praviti na više načina. Mnogi zaziru od pravljenja jer misle da je sve previše komplikovano, a posebno uvijanje sarmica. Ovo uopšte nije problem jer ih u krajnjoj liniji možete napraviti kao musaku, ređanjem i dobićete apsolutno isti ukus, a skratiti vreme pripreme.
Sastojci za sarmice od zelja:
3 veze zelja,
300 grama mešanog mlevenog mesa,
1 srednja glavica crnog luka,
2 čena belog luka
1/2 male šoljice pirinča od 100ml
2 ravne kašike masti ili malo ulja
1/2 male šoljice soka od paradajza
so, biber i aleva paprika
prilog: kiselo mleko
Kako se prave sarmice od zelja?
Sitno iseckati crni i beli luk ili ih samleti u seckalici. Propržiti luk na zagrejanoj kašiki masti ili ulja. Kada se luk ustaklasti, dodati meso. Nakon što se i meso proprži, dodati pirinač, biber, so i alevu papriku. Sve promešati i fil je gotov.
Zelje oprati i po potrebi skratiti središnju žilu na listu. Nakon toga ga na minut uroniti u ključalu vodu ili staviti u cediljku pa dobro prelijti ključalom vodom kako bi se listovi poparili i omekšali da mogu da se uvijaju.
Uzeti manju šerpu, sipati na dno malo ulja ili razmazati preostalu mast. Uzeti na dlan list zelja, staviti u dnu 1-2 kafene kašičice fila i uvijati sarmicu tako što ćete prvo saviti sa obe strane, da fil ne ispada, a onda rolati celu dužinu. Ređajte gušće jednu do druge u krug.
Nakon što ovaj postupak završite, prelijte sokom od paradajza, sa još malo soli, bibera i aleve paprike, te nalijte vodom toliko da voda oko pola prsta prekriva sarmice. Nemojte odmah stavljati previše vode. Uključite da provri, a onda smanjiti na nižu temperaturu i na svakih par minuta po potrebi dodati malo vode. Biće potrebno oko 20 do 25 minuta da se skuvaju do kraja, odnosno dok se pirinač skuva. Zbog pirinča je važno da ne ostanu bez vode, a on će je upijati kako se budu kuvale.
Služiti uz kiselo mleko.
Savet plus:
Okvirno ide oko veze zelja na 100 g mlevenog mesa. Ako vam treba veća količina, samo sve povećajte i to je to.
Obično koristim mešano mleveno meso, kao najukusnije, ali vi možete u skladu sa željama i mogućnostima.
Ako slučajno ne koristite pirinač, možete dodati više mesa ili šargarepu da njima povećate količinu. Uz upotrebu pirinča, ne treba vam hleb uz obrok.
Neki umesto sa kiselim mlekom, sarmice od zelja jedu sa pavlakom. Posebno je deci tako ukusnije, jer je pavlaka jača i masnija, te deci više „ubije“ ukus oprog zelja.
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Overena saglasnost drugog roditelja često je ključan dokument koji potvrđuje da jedan roditelj ili staratelj ima dozvolu da vodi dete preko granice. Ovaj dokument je posebno važan u slučajevima razvedenih roditelja, starateljstva ili kada dete putuje sa trećom osobom.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
U nekim kulturama, crvena može imati različite konotacije koje mogu uticati na preferencije. Na primer, u nekim azijskim kulturama crvena je simbol sreće i prosperiteta, dok u drugim može biti povezana s opasnošću ili upozorenjem.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.