Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni.
Piroške su još jedan od starih recepata i zapravo su veoma slične mekikama. Mnogi se pitaju koja je razlika između mekika, uštipaka, piroški i krofni. Zapravo i nije prevelika, jer se sve slično mese i slično prže. Piroške su najčešće punjene, dok su mekike razvučene i prazne, kao i uštipci, koji su uz to i mali, a krofne fino oblikovane.
Sastojci za piroške sa sirom i šunkom:
Sastojci za testo:
550 g brašna
1/2 kockice kvasca
1 jaje
250 ml mleka
50 ml vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Sastojci za punjenje:
2 kašike pavlake
3 kašike kečapa
1 manja kriška tvrdog sira, fete ili kačkavalja (izgnječena ili izrendana)
100 g šunke sjtno seckane ili rendane
po želji origano i drugi sastojci
Trebaće vam još i oko 5 do 6 decilitara ulja za prženje.
Kako se prave piroške?
Ugrejati mleko i vodu, da bude toplo, ali ne vruće. U to dodati šećer i kvasac, rastopiti ga, pa ostaviti par minuta. Za to vreme u vanglu sipati brašno i pomešati so sa njim. Dodati jaje i kvasac rastopljen u vodi i mleku. Sve je najbolje umutiti mikserom dok ne postane glatko i potpuno kompaktno. Ostaviti testo oko 20 minuta da naraste.
Nakon toga rastanjiti testo na pobrašnjavljenu ili neplepljivu podlogu u veći pravougaonik debljine oko pola centimetra. Seći pravougaonike po želji, ali vodite računa da može da stane punjenje u njih.
Što se tiče punjenja, treba pomešati sve sastojke i stavljati na sredinu svake piroške. Piroške dobro zatvoriti da se ne bi otvorile tokom punjenja. Najbolje je da dobro pritisnete krajeve, a onda dodatno urolate.
Od ovog materijala ćete dobiti 20 manjih ili 10 velikih piroški. Vodite računa o tome da ih pravite tako da vam stanu u sud u kome ćete ih pržiti. Ulje zagrejte dobro pre nego što prvu ubacite i okrećite ih kada vidite da se jedna strana zarumenela. Vadite ih na ubrus ili salvetu kako bi upilo višak masnoće.
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Uvođenje čvrste hrane je pravi izazov za roditelje. Možete uvesti čvrstu hranu u bilo koje vreme između navršenih 4 i 6 meseci starosti (mada je preporuka sačekati 6. mesec) ako je vaša beba spremna.
Najjednostavnije rečeno, neplodnost je nemogućnost da se zatrudni nakon godinu dana redovnih odnosa bez zaštite. Kod žena starijih od 35 godina savetuje se javljanje lekaru već nakon šest meseci, jer sa godinama plodnost prirodno opada.
Kako se približavaju novogodišnji praznici, svi planiraju da tokom praznika gledaju i neki film. Na ovoj listi su najbolji božićni filmovi svih vremena koji uključuju sve filmove koji su u tom periodu poplarni tokom poslednih decenija.
Ono što je sjajno je što je najveći posao da se oljušte i izrendaju jabuke, a testo se umuti varjačom za 5 minuta. Ne treba vam ni vaga za merenje, jer se za merenje koristi čaša od kiselog mleka koje iskoristite.
U ljudskoj prirodi je da nam prija i raduje nas ono što stvorimo sami. Deca vole da iznova gledaju svoje radove i znaju da je to nešto što su oni pravili. Sigurno će im ostati kao lepa uspomena.
Ako ste se pitali kako biste mogli da napravite zdrav nadev za testo i možda deci date spanać u verziji koja nije klasična, tu su rolnice sa spanaćem koje je pravila Vesna, podelila ga na forumu Demetra i dozvolila nam da njen recept objavimo i na našem portalu.
Ovo testo je zapravo osnovno testo za sve što želite da pravite, bilo slatko ili slano i možete ga koristiti i za razne kiflice ili rolnice, kao i za običnu pogaču.