Ukoliko želite zdrav recept, domaće toblerone nisu za vas. Međutim, ukoliko želite nešto ukusno, ni slučajno ih nemojte preskočiti. Mnogi ne prave ove kolače jer nemaju kalup, a zapravo sve što vam je potrebno jeste aluminijumska folija. Možete čak i da probate sa silikonskim kalupima, kao što sam radila kada je domaći rum kasato u pitanju.
Sastojci za toblerone kolač:
100 grama crne čokolade
100 grama posnog keksa
100 grama šećera
75 grama margarina (puter ako ne pravite posnu verziju)
50 grama pečenog lešnika
50 ml koka-kole
1 kašika meda
Glazura za toblerone:
100 grama crne čokolade
2 kašike ulja
Kako se prave domaće toblerone?
Prvo se sprema glazura i za nju će vam biti potrebna dva parčeta folije okvirne dužine po 30-40 cm. Na obe premazujte rastopljenu čokoladu sa uljem kao na snimku u nastavku (oko 25-30 cm dužine i oko 12-15 cm širine). Premazujte sloj preko sloja sve dok sve ne potrošite. Najbolje je da koristite četkicu koju inače koristite za nanošenje jaja na kiflice i slično.
U šerpi istopite margarin, čokoladu, med, šećer i na kraju dodajte koka-kolu. Mešajte dok se sve ne otopi. Onda dodajte keks i lešnike. Lešnike pre toga treba samleti ili izlomiti tako da bude i sitnih i krupnijih. Za ovu svrhu je najbolje koristiti seckalicu, ako je imate. Čekajte da se masa prohladi i malo stegne, tako da možete da je rasporedite na obe folije po dužini. Preko čokolade koju ste prethodno naneli.
Zavijte voliju polako tako da okvirno dobijete trougao. Nećete moći verovatno odmah da dobijete oblik toblerone, već ostavite par minuta u frižideru, pa onda pokušajte da oblikujete ponovo. Važno je i da se ne stegne previše jer ćete samo izlomiti čokoladu. Kada se toblerone u potpunosti stegnu, skinite foliju i isecite nožem po želji.
Rođeni 30.juna poseduju izuzetno izraženu harizmu, toplinu i pronicljivost, ali i neobičnu mešavinu snage i ranjivosti. Njihova ličnost je često oslonjena na unutrašnju mudrost, snažnu intuiciju i duboku emotivnu inteligenciju. Ove osobe su prirodni diplomate - vešto balansiraju emocije i razum, čak i kada drugi oko njih to ne uspevaju.
Tek je počeo ovaj letnji raspust, ali nas zanima kada su školski raspusti 2025/2026. godine. Naredna školska godina zvanično počinje u ponedeljak, 1. septembra 2025. godine, i donosi neke značajne novine koje će obradovati i đake i roditelje.
Oko toga da li redovan seks produžava život ili zdrave osobe imaju češće seks uvek postoje brojne rasprave. To mu dođe kao ono da li je starija kokoška ili jaje. Bilo kako bilo, seksualni odnosi mogu samo da poboljšaju kvalitet vašeg života i, ukoliko je moguće, ne bi trebalo da ih izbegavate i smatrate bespotrebnim.
Blizu 20% svih trudnoća koje su potvrđene završi se spontanim pobačajem, dok do biohemijske trudnoće dolazi u čak oko 50% slučajeva, ali žene tada ni ne znaju još uvek da su ostajale u drugom stanju. Koliki je uticaj kariotipa na ponovljeni pobačaj i kako se utvrđuje da je roditeljski kariotip uzročnik?
Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.