20.12.2025 07:00

Kiseli kupus sa kolenicom

Evo kako da napravite svadbarski kupus, ali ne klasičan sa više vrsta mesa već samo kiseli kupus sa kolenicom. Verujte, neće mu faliti ničega i biće preukusan. 

kiseli kupus sa kolenicom

Foto: MrsPetkovic

Evo kako da napravite svadbarski kupus, ali ne klasičan sa više vrsta mesa već samo kiseli kupus sa kolenicom. Verujte, neće mu faliti ničega i biće preukusan.

Sastojci za kiseli kupus sa kolenicom:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 1 dimljena kolenica
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1/2 šolje paradajz sosa
  • 3-4 lovorova lista
  • 3-4 čena belog luka
  • biber u zrnu (par zrna)
  • aleva paprika
  • svinjska mast 2 veće kašike ili ulje oko 50-70 ml

 

Kako se pravi kiseli kupus sa kolenicom?

Operite glavicu kupusa ako je previše kisela. Uzmite veći lonac, idealno zemljani, ali ne mora, naravno. Premažite ga iznutra svinjskom mašću ili razmažite ulje. Glavnicu kupusa presecite na pola, a zatim secite na veće komade i ređajte u krug kao sarme.

Kada naređate jedan red, dodajte red crnog luka sečenog na tanke kriške i pospite polovinom ostalih začina. Onda stavite kolenicu (kako uspete da je zaglavite), pa nastavite sa kupusom, lukom i ostatkom začina. Kada završite, prelijte sokom od paradajza i čašom vode i uključite da prvo provri, a onda smanjite na srednje nisku temperaturu.

Foto: MrsPetkovic

Povremeno proveravajte i po potrebi dodajte još vode. Kupus je gotov kada lako budete mogli da izvučete kost od kolenice, a meso ostane u šerpi. Imajte na umu da će se krčati par sati, ali nema potrebe da ništa više radite oko njega.

Još recepata:

Sladak kupus sa mesom

o autoru

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.