fbpx
Mojih 5 minuta

Mobilni telefon – na koje sve načine može negativno da utiče na naše zdravlje

Više niko ne može da funkcioniše bez mobilnog telefona. Na sve strane se priča kako oni štetno utiču na naše zdravlje, ali često nema ni jasnih objašnjenja na šta tačno utiču. Neka istraživanja o zračenju, koja se navode, su stara po 20 godina i odnose se na prve mobilne telefone. Na koje sve načine mobilni telefon negativno utiče na naše zdravlje, možete pročitati u ovom tekstu.

Loš uticaj mobilnih telefona na naše zdravlje

1.     Mobilni telefon može da uzrokuje bolove u vratu

Nije retkost da se zbog položaja u kom je telo, pre svega vrat i glava, počnu da se javljaju bolovi zbog dugotrajnog gledanja u telefon. Ovi bolovi se osim u vratnom delu kičme mogu javiti u bilo kom delu leđa, kao i duž celih ruku. Bilo bi dobro da se potrudite da telefon držite bliže licu ispred sebe, kako ne biste stalno bili u tom savijenom položaju i da pravite pauze na svakih 20 minuta. Vežbanje joge i pilatesa je odlična preventiva za bolove u vratu.

2.     Pridržavanje telefona ramenom

Da li imate naviku da pridržavate telefon ramenom dok pričate i nešto radite? Ovaj položaj će najlakše dovesti do bolova u vratu. Ako ne vidite drugi način da pričate telefonom, na svakih par minuta promenite stranu.

3.     Razgovor telefonom prilikom vožnje automobila

Bespredmetno je da naglašavamo koliko je važno da vodite računa kao učesnik u saobraćaju. Vama možda deluje kao da pratite situaciju, ali nažalost to baš i nije slučaj.

Osobe koje voze i koriste telefon imaju veće šanse da učestvuju u saobraćajnoj nezgodi:

  •  4 puta više ako su razgovarali telefonom;
  • čak 23 puta više ako su slali poruke.

(Izvor: www.webmd.com)

4.     Bakterije na mobilnom telefonu

Nosite mobilni svuda sa sobom i dodirujete svašta prljavo, a onda uzimate telefon. Koliko ga često čistite? Retko ili nikada? Dešava se da ga zamažete znojem, šminkom, da razgovarate dok se voize gradskim prevozom, sipate gorivo na pumpi, dodirujete novac ili odlazite u toalet.

Dobra stvar je da današnji telefoni imaju ravan ekran i nema pregiba ni tastature u koju se prljavština više zavlačila. Ipak, ne bi bilo loše da ga prebrišete s vremena na vreme.

Pročitajte još:

5.     Upotreba mobilnog telefona tokom noći

Misli se na upotrebu mobilnog telefona za praćenje društvenih mreža i surfovanje na internetu. Tokom noći bi trebalo da odramarate, a posebno je štetno emitovanje veštačke svetlosti kakvu emituje ekran mobilnog telefona. Ona lako može dovesti do nesanice i poremećaja spavanja, a oni onda dovode do pojave dijabetesa, srčanih i drugih zdravstvenih problema.

Najbolje bi bilo da mobilni telefon ne nosite sa sobom u spavaću sobu, već da bude rezervisan za dnevne aktivnosti.

“Plavo svetlo” koje emituju mobilni telefoni veoma umara oči. Rezultat mogu biti česte glavobolje, pa čak I oštećenje rožnjače. Isto je i ako provodite više vremena ispred računara. Stoga je najbolje da pravite česte pauze i smanjite upotrebu  mobilnog uređaja. Onima koji više sati dnevno rade ispred računara, savetuje se da nose naočari sa zaštitnim staklima.

6. Sindrom karpalnog tunela i artritis palca

Ako dugo držite savijen lakat, posebno ako je on oslonjen na podlogu, može doći do sindroma karpalnog tunela. On može uzrokovati trnce u rukama i prstima, kao i bolove. Pokušajte da što više odmarate ruku, pravite pauze, menjate ruke, noću odmarate bez pritiska na ruku.

Mobilni telefon

Kada je u pitanju artritis palca, još uvek nije dokazano da mobilni telefon može biti uzročnik pojave, ali je dokazano da ljudima koji već imaju artritis može i te kako da šteti i pogoršava simptome. Kod ovih osoba ne postoji mogućnost izlečenja, ali redovna terapija i odmor će svakako pomoći.

Da li vam se do sada dešavalo da se palac zaglavi i da ne možete da ga ispravite? Imate utisak kao da iskoči kada ga ispravljate. Ova pojava se dešava kada dođe do oštećenja omotača oko tetive, pa tetiva ne može slobodno da klizi. Tretman uključuje maksimalno skraćenje vremena koje se koristi uz mobilni telefon do daljnjeg.

7. Mobilni telefoni i rizik od karcinoma

Nijedna studija do sada nije pokazala čvrstu vezu između pojave raka i upotrebe mobilnih telefona. Pojedine studije i dalje traju, ali veoma ih je teško sprovesti zbog tehnologije koja se stalno menja. Ukoliko brinete da li telefon ipak zrači, potrudite se da ga držite dalje od sebe tokom noći. Ograničite njegovu upotrebu tokom dana i češće koristite slušalice.

Objavljen: 25. februar 2020. godine, ažuriran: 6. februar 2023. godine

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button