fbpx
Zdravstveni problemi

Migrena kod žena: Žene i glavobolja

Naučnici procenjuju da tek 10 odsto osoba na čitavom svetu nikad nije patilo od glavobolje. Žene i glavobolja se često spominju zajedno. Šta nas to boli u glavi i zašto?

Kada neko kaže „boli me mozak“, ne treba mu verovati baš na reč. Jer, moždane ćelije nemaju receptore za bol, već glavobolju osećamo kao bol u pojasu koji okružuje mozak: bole mišići, nervi, krvni sudovi, lobanja ili sinusi.

Glavobolja kod žena – česti uzročnici su:

 • Genetska predispozicija
 • Povreda glave
 • Bolesti kao što su meningitis ili infekcija sinusa
 • Promena vremena
 • Emocionalni uzroci (stres, depresija, anksioznost…)
 • Neadekvatna hrana i piće
 • Problem sa snom, više: Spavanje kod žena
 • Buka
 • Previše ili premalo fizičke aktivnosti

Žene i glavobolja

Glavobolja koja nije uzrokovana oboljenjem često se rešava unošenjem više vode, izbegavanjem kofeina koga ima u čajevima i kafi, uz više sna, zdravu ishranu i što manje stresa.

No, glavni krivac za glavobolje lako se može naći ako znamo da žene čak tri puta češće od muškaraca pate od glavobolje. Dokazano je i da žene zaista imaju mnogo češće glavobolju, a ne da, kao što se nekad mislilo, samo imaju niži prag tolerancije bola.

Žene i glavobolje

Odgovor zbog čega je to tako leži u hormonima. Pogledajmo na primer jednostavan grafikon kretanja nivoa polnih hormona kod žena u toku jednog mesečnog ciklusa. Ne treba da budemo eksperti da bismo primetili da oni tokom meseca dožive nagle padove i skokove, i to u različito vreme.

žene i glavobolje
Žene i glavobolje

I muškarci imaju polne hormone, samo što, u njihovom slučaju, radi se o ravnim linijama, pošto se kod njih nivo hormona ne menja značajno.

Estrogen i progesteron, dva hormona koja dominiraju mesečnim ciklusom žene, mogu imati uticaj na hemijske supstance u mozgu koje se povezuju sa glavoboljama. Pročitajte: Estrogen i progesteron: 9 prirodnih načina kako da povećate estrogen i progesteron

Generalno, što je niži nivo estrogena, to je veća šansa da se pojavi glavobolja, navode lekari američke klinike Mejo. Kako u toku meseca nivoi ovog hormona rastu i opadaju u zavisnosti od vremena kada dolazi do ovulacije i menstruacije, neke žene mogu primetiti pravilnosti i u glavoboljama.

Nivo estrogena najniži je na samom kraju mesečnog ciklusa žene i tada naglo pada, a najviši je na sredini ciklusa kada se žene obično osećaju veoma dobro i poletno.

glavobolja kod žena
Žene i glavobolja
Literatura:
 1. NIH: Migraine and women’s health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11991424/
 2. Mayo Clinic: Migraine: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201

Foto: Freedigitalphotos.net/David Castello

Save

Save

Save

Tekst “Migrena kod žena” objavljen: 22. jul 2014. godine, ažuriran: 17. oktobra 2023. godine

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button