fbpx
GinekologijaZdravljeZdravstveni problemi

Zašto me bole grudi? – 10 mogućih razloga

Od momenta kada počnu da rastu pa sve do menopauze, žene se periodično pitaju: „Zašto me bole grudi?“ Bol, pečenje, težina i nadutost dojki su uobičajene pojave, ali je dobro i da sve promene ispratite i po potrebi se posavetujete sa svojim lekarom.

Šta je mastalgija i zašto se javlja?

Bol u grudima se naziva MASTALGIJA. Lekari smatraju da je važno pratiti uzrok, ali da pojava bola u jednoj ili obe dojke nije sam po sebi simptom nekog ozbiljnog stanja poput raka dojke. Osetljivost dojki i druge neprijatnosti mogu da se jave iz različitih razloga.

„Zašto me bole grudi?“ – Ovo mogu biti razlozi:

1.      Promena nivoa hormona

Usled promena nivoa hormona, normalno je da se javljaju i bolovi u grudima. Većina se odnosi na nivo estrogena i progesterona. Ove smene nivoa se najčešće dešavaju tokom:

 • puberteta – tokom rasta grudi,
 • predmenstrualnog perioda,
 • prvog tromesečja trudnoće,
 • dojenja (obratite pažnju da se ne radi o mastitisu),
 • menopauze.
demetra 16

2.      Bol u grudima kao posledica menstrualnog ciklusa

Cikličan bol u grudima je povezan sa reproduktivnim ciklusom i neki od njegovih simptoma su:

 • Pojava bola i težine u grudima,
 • Grudi su natečene i nekad kvrgavo izgledaju,
 • Javlja se u obe dojke, uglavnom u gornjem i spoljašnjem delu koji se nekada proteže pod pazuh,
 • Ovaj probem je češći kod žena u 20-im i 30-im godinama kao i pred menopauzu.

Nekada lekari predlažu oralnu kontracepciju kako bi se ovi simptomi olakšali. Ukoliko već uzimate pilule za kontracepciju, možda će biti potrebno da vam se prilagodi doza. Probajte i da uzimate lekove protiv bolova, ako su oni konstantni i da smanjite unos kofeina.

Bolne bradavice su često znak da dolazi menstruacija, a bol bi trebao da umine nakon što počne menstrualno krvarenje. Trudnoća može da uzrokuje osetljivost dojki.

3.      Bol u grudima i dojenje

Nasuprot tome što ćete često čuti, DOJENJE NE SME DA BOLI. Svaki bol tokom dojenja je znak da nešto nije kako treba. Možda beba ne hvata dobro dojku, imate ragade ili infekciju, ali dojenje, kao ni masiranje dojki i ništa što radite ne sme da izaziva bol. Najbolje je da se obratite sertifikovanim stručnjacima za dojenjem kako bi vas uputili i pomogli da se dojenje nastavi neometano.

grudi bole 2
4.      Fibrocistične promene dojke

Fibrocistične promene dojke mogu da izazovu bol i obično su povezane i sa hormonima. Uglavnom su bezopasne i javljaju se kod oko polovine žena između 20 i 50 godina. Nema potrebe za lečenjem ako nema ozbiljnijih simptoma.

Šta još može uzrok toga što grudi bole?
 • Neravnoteža masnih kiselina

Masne kiseline su potrebne u sastavu našeg tela, a ukoliko postoji njihov disbalans mogu postati osetljivije na hormone. Da biste smanjile ove simptome, pokušajte da smanjite unos masne hrane.

 • Infekcija dojke

Mastitis – infekcija dojke se najčešće javlja tokom dojenja, ali može se javiti u bilo kom uzrastu. Ako vam se odeća trlja o bradavice i iritira ih, može doći do kontaminacije bakterijama. Gljivične infekcije se osećaju kao ubod ili peckanje, a koža može da bude crvena, suva i u ljuspicama. Više o MASTITISU!

 • Grudi bole, a nije izazvano hormonskim promenama

Ako su vaši simptomi pored bola: peckanje i stezanje, koje je konstantno ili se javlja nepredvidivo. Uz to se odnosi samo na određeno područje ili jednu dojku; prošli ste menopauzu.

 • Bol koji se samo čini da je iz dojke

Ovaj bol se čini da dolazi iz grudi, a posledica je bola iza grudnog koša. Može biti posledica upale mišića i obično se smanjuje mirovanjem i uzimanjem lekova protiv bolova.

Nekada je bol posledica pojave atopijskog dermatitisa, pa povedite računa o tome šta bi moglo da iritira vašu kožu.

 • Grudi bole zbog povrede

Povreda dojke može da uzrokuje bol, kao i trauma u vidu operacije ili ugradnje implantata. Povreda nekad može da izazove oticanje vene dojke i stvaranje krvnog ugruška, ovo obično nije ozbiljno i proći će nakon nekog vremena, a možete uzeti lekove protiv bolova za koje nije potreban recept.

Bol mogu da izazovu i neadekvatni grudnjaci, kao i nenošenje adekvatne podrške te žene sa teškim i velikim grudima mogu imati istegnute ligamente i tkivo dojke koje može da boli. Žene sa velikim grudima nekada imaju i bolove u vratu, ramenima i leđima. Nošenje sportskog grudnjaka i tokom noći može da pomogne.

Imajte na umu da je povremeno normalna pojava da grudi bole, te nema potrebe da idete na vanredan pregled, ukoliko upratite da je posledica hormonskih promena. Sa druge strane, ako je bol atipičan i konstatan, važno je da se bez odlaganja javite lekaru, kako bi se otkrio i sanirao uzrok.

zasto me bole grudi

Literatura:

 1. The Women’s Royal Hospital – Breast & nipple thrush
 2. WebMD.comhttps://www.webmd.com/women/guide/why-do-my-breasts-hurt

Objavljeno: 27. septembar 2022. godine, ažuriran: 14. jul 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button