fbpx
GinekologijaHormoniZdravlje

Visok nivo estrogena: Koji su simptomi visokog estrogena?

Visok nivo estrogena može da izazove brojne probleme kao što su povećanje telesne težine, težak oblik PMS-a i loše raspoloženje, a kod muškaraca može da dovede do erektilne disfunkcije. Mnoge žene se plaše nedostatka estrogena zbog ulaska u menopauzu, ali ni visok estrogen nije dobro rešenje. Telu je potrebna određena ravnoteža nivoa estrogena.

Hormoni: Visok estrogen

Estrogen je, pre svega, ženski polni hormon, dok je kod muškaraca prisutan u manjim količinama. Njegov nivo varira tokom vremena i u zavisnosti od perioda meseca i uzrasta. Ovaj hormon reguliše nivo holesterola, održava kosti zdravim i ima uticaj na raspoloženje. Kod žena ima uticaj na pubertet, menstruaciju, trudnoću i menopauzu.

Konstantno visok nivo estrogena može da dovede do zdravstvenih problema.

Vrste estrogena:

 1. Estron (E1): Primarni oblik estrogena kod muškaraca i kod žena nakon menopauze.
 2. Estradiol (E2): Njegova koncentracija je najveća kod žena u reproduktivnom periodu i smatra se najvažnijim. On je najsnažniji oblik estrogena i lekari ga koriste kao marker za zdravlje jajnika.
 3. Estriol (E3): Ovu vrstu proizvodu placenta i vrhunac dostiže tokom trudnoće. Njegov nivo raste kako trudnoća napreduje.

Šta uzrokuje visok nivo estrogena?

Nivoi estrogena mogu da postanu visoki zbog: prekomerne proizvodnje estrogena, promene načina na koji telo izlučuje ili razlaže estrogen. Bilo šta od ovoga može da dovede do hormonske neravnoteže. Kod žena se ovo događa kada su nivoi estrogena visoki u poređenju sa progesteronom, drugim važnim ženskim polnim hormonom.

Dominacija estrogena

Dominacija estrogena može da se desi iz različitih razloga, a neki od njih su:

 • Stres koji povećava nivo kortizola. Stalno visok nivo kortizola može da smanji nivo progesterona, te da prevlada estrogen.
 • Gojaznost može da dovede do viših nivoa estrogena, jer masno tkivo sintetiše estrogen.
 • Alkohol – veliki unos alkohola podiže nivo estradiola i otežava telu da obrađuje estrogen.
 • Lekovi – pojedini lekovi mogu da povećaju estrogen i potisnu progesteron.
 • Neka zdravstvena stanja – Sindrom PCOS, miomi materice, endometrioza, insulinska rezistencija i određene vrste raka mogu da povećaju nivo estrogena.
 • Disbioza – previše štetnih bakterija u debelom crevu i izostanak dobrog mikrobioma creva mogu da dovedu do visokog nivoa estrogena.
 • Izloženost pojedinim hemikalijama – Opasne hemikalije, kojih ima u plastici: BPA i fralati mogu da oponašaju estrogen kada se nađu u telu. Pročitajte više: Mikroplastika u hrani – 3 saveta kako da smanjite njen uticaj
 • Genetika – Neka nasledna stanja mogu da uzrokuju višak estrogena i kod muškaraca i žena.
demetra 86
Photo by CoWomen on Unsplash

Koji su simptomi visokog estrogena kod žena?

 • Povećanje telesne težine, posebno u predelu struka i kukova,
 • obilne ili oskudne menstruacije,
 • teži simptomi PMS-a nego inače,
 • stalni umor,
 • miomi u materici,
 • fibrocistične promene u dojkama,
 • nizak libido,
 • loše raspoloženje i
 • anksioznost.

Pored navedenih nekada se javljaju i glavobolja, nadutost, poremećaji sna i opadanje kose. (Izvor: NCBI)

Visok estrogen kod muškarca – simptomi: uvećane grudi, erektilna disfunkcija, depresija i sterilitet. Više: Neplodnost kod muškarca – kako se ispituje

Visok estrogen – komplikacije i posledice

Ukoliko neko, tokom dužeg vremenskog perioda ima visok estrogen, povećava se rizik od pojave: krvnih ugrušaka, niskog nivoa kalcijuma, visokog krvnog pritiska, karcinoma dojke i raka grlića materice. Visok estrogen može da pogorša i stanje kod osoba koje imaju epilepsiju ili astmu, kao i kod još nekih zdravstvenih stanja.

Normalan nivo estrogena kod žena

Nivo estrogena varira i zavisi od starosti, dana menstrualnog ciklusa i da li postoji trudnoća. Referente vrednosti nivoa estrogena su iskazane u pg/ml:

Estron (E1) – pre puberteta: 0-29 pg/ml, tokom puberteta: 200-200 pg/ml, pre menopauze: 17/200 pg/ml, posle menopauze: 7/40 pg/ml.

Estradiol (E2) – pre puberteta: 0-20 pg/ml, tokom puberteta: 0-350 pg/ml, pre menopauze: 15-350 pg/ml, posle menopauze: manje od 10 pg/ml.

referentne vrednosti estrogena
Normalne vrednosti estrogena – vizual Canva/Demetra
Normalan novi estrogena kod muškaraca

Muškarci i žene imaju gotovo isti nivo estrogena tokom detinjstva, ali se kod njih estrogen ne povećava u pubertetu. Kod muškaraca su referente vrednosti estrona (E1) – pre puberteta: 0-16 pg/ml, tokom puberteta: 0-60 pg/ml, od 18. godine i dalje: 10-60 pg/ml.

Što se tiče estradiola (E2), referentne vrednosti su – pre puberteta: 0-13 pg/ml, tokom puberteta: 0-40 pg/ml, od 18. godine i dalje: 10-40 pg/ml.

Lečenje visokog estrogena

Ako lekar posumnja da bi trajnost visokog estrogena mogla da ugrozi zdravlje, može da prepiše lekove koji pomažu da se njegov nivo smanji. To je enzim koji telo koristi za pretvaranje androgena u estrogen. Pored toga, lekar može prepisati sintetički oblik hormona za snižavanje estrogena.

U retkim slučajevima, kada postoji visok rizik od raka zbog prisustva visokog estrogena, lekar može preporučiti operaciju uklanjanja jajnika. Ovo se može preporučiti nakon utvrđivanja da postoje genetske promene BRCA1, BRCA2 ili drugi geni. Posebno kod postojanja porodične istorije raka dojke ili jajnika.

Kućni lekovi i promena načina života kod visokog estrogena

Kada se javi dominacija estrogena, prvo treba utvrditi uzrok jer od njega zavisi i lečenje. Nekada lekari preporučuju promenu načina života, kako bi se smanjio nivo. Neki od saveta za ljude su da:

 • pokušati da postignete optimalnu telesnu težinu,
 • smanjite nivo stresa,
 • ograničite unos alkohola ili prestanete da ga konzumirate,
 • unosite više omega-3 masnih kiselina u ishranu ili uzimate suplementaciju,
 • započnete antiinflamatornu dijetu i jedete više biljne hrane, kao što su brokoli, kelj i laneno seme,
 • izbegavate pakovanje hrane u plastiku,
 • izbegavate prirodne lekove i suplemente koji povećavaju nivo estrogena.

Visok nivo estrogena može da izazove simptome neredovne, teške ili oskudne menstruacije, povećanje telesne težine, umor i miome kod žena. Kod muškaraca može da izazove rast tkiva dojke, erektilnu disfunkciju i neplodnost. Kod oba pola mogu se javiti i simptomi depresije. Prilagođavanja načina života i ishrane može da dovede do smanjenja nivoa estrogena, ali bi svakako prvo trebalo da se konsultujete sa stručnim licem .

Objavljen: 1. novembar 2023. godine, ažuriran: 27. mart 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button