fbpx
GinekologijaMenstruacijaZdravlje

Menstruacija posle abortusa

Kako izgleda i kada se javlja menstruacija posle kiretaže

Menstruacija posle abortusa, ne računajući krvarenje koje usledi posle abortusa, dolazi posle izvesnog vremena. Odmah nakon abortusa počinje krvarenje koje traje uglavnom kao i klasična menstruacija, a prva sledeća menstruacija posle abortusa se javlja uglavnom 4 do 8 nedelja kasnije. 

demetra 2

Važno je napomenuti da je abortus medicinski postupak niskog rizika kojim se iz nekog razloga prekida trudnoća. Tada je normalno da dođe do krvarenja. A o tome kako ovaj hiruški postupak utiče na menstrualni ciklus možete čitati u nastavku teksta.

Menstruacija posle abortusa: Kako abortus utiče na menstrualni ciklus?

Prva menstruacija posle abortusa se javlja nakon 4 do 8 nedelja i to je potpuno normalno. Nema razloga za brigu, ako do prvog krvarenja prođe više od 30 ili 35 dana. Ipak, ako ni nakon 8 nedelja ne dođe do prve menstruacije, trebalo bi se javiti lekaru bez odlaganja.

Šta je krvarenje koje se javlja odmah posle kiretaže?

Krvarenje koje abortusa se javlja bilo da je on hiruški ili medicinski.

Nakon kiretaže se savetuje korišćenje uložaka, kako biste mogli da pratite količinu krvi. Tih dana treba izbegavati upotrebu tampona.

menstruacija posle pobacaja
Menstruacija posle abortusa

Krvarenje posle medicinskog abortusa 

Medicinski abortus je kada žena pije tablete za abortus, koje se daju obavezno u prisustvu lekara. Tada se daju dve vrste tableta (prva da zaustavi razvoj trudnoće i druga da pokrene matericu da izbaci tkivo). Pri ovoj vrsti abortusa je prisutno krvarenje slično obilnijoj menstruaciji. Krvarenje može čak sadržati i velike krvne ugruške. Krvarenje može trajati i do dve nedelje, s tim da će nakon par dana ono biti u tragovima. Više: Abortus pomoću tableta – Medikamentozni abortus

Kada je u pitanju hiruški pobačaj, on se vrši na dva načina – vakuumskom aspiracijom ili dilatacijom i evakuacijom. Hiruški abortus će izazvati krvarenje nalik onom kada je uobičajen menstrualni ciklus. Trajaće jednu do dve nedelje.

Neredovna menstruacija posle kiretaže

Ukoliko je žena imala neredovne menstruacije i pre trudnoće, moguće je da će se one nastaviti i kada je u pitanju menstruacija posle abortusa. Ako je žena imala redovne cikluse pre trudnoće, a sada su neredovni, trebalo bi da ode na kontrolni pregled i porazgovara sa svojim lekarom.

Kod žena kojima je abortus prouzrokovao veliki emocionalni stres može doći do neredovnim menstruacija u nekom periodu.

Kako izgleda krvarenje posle pobačaja?

Ukoliko je rađen hiruški abortus, prva menstruacija posle abortusa je obično kraća jer je postupkom kiretaže potpuno ispražnjena materica. Nakon medicinskog abortusa, pak, naredno menstrualno krvarenje može biti nešto duže, a hormoni koji se koristi prilikom medicinskog abortusa mogu da utiču i na dužinu ciklusa.

Kako izgleda menstruacija posle pobačaja?

menstruacija posle abortusa
Menstruacija posle abortusa

Tokom druge menstruacije, verovatno će se stvari vratiti na staro. S tim da će kod nekih žena biti potrebno dva do tri ciklusa da se situacija ustali i vrati u normalu. 

Krvni ugrušci do veličine limuna su normalni tokom krvarenja posle abortusa, ali ugrušci veći od tog su razlog da se javite lekaru na pregled. Ukoliko se jave nesvestica i temperatura potrebno je javiti se lekaru bez odlaganja. Više o simptomi posle kiretaže: Mogući simptomi posle abortusa

Literatura:

  1. CME: Abortion – https://www.bmj.com/bmj/section-pdf/750967?path=/bmj/348/7940/Clinical_Review.full.pdf , januar 2014.
  2. MNT: When do periods start again after an abortion? –  https://www.medicalnewstoday.com/articles/325542 , jun 2019.
  3. BPAS: Dilatation i evacuation – https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-treatments/surgical-abortion/dilatation-and-evacuation
  4. Image by design. meliora from Pixabay and Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Objavljen: 15. maj 2014. godine, ažuriran: 14. februar 2024. godine

Reklame
Izvor
BMJMNTBPAS

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button