fbpx
Nega trudnice

Promene na grudima u trudnoći

Bolne, veće, preosetljive grudi u trudnoći

Zašto su moje grudi tako bolne od kada sam trudna?

Hormonalne promene tokom trudnoće uzrokuju povećan protok krvi i promene u tkivu dojke, što može da učini da osećate vaše grudi kao natečene, bolne i neobično osetljive na dodir. Neke žene opisuju taj osećaj kao preterane verzije njihovih grudi pred menstruaciju.

Osetljivost grudi je jedan od prvih i najranijih znakova trudnoće. Ona obično počinje oko 4. do 6. nedelje i traje tokom prvog tromesečja.

Koje se druge promene mogu očekivati?

Počevši od oko 6. do 8. nedelje možda ćete primetiti da su vaše grudi sve veće. One će i dalje rasti tokom trudnoće. Uobičajeno je da se veličina poveća za broj ili dva, pogotovo ako je to vaše prvo dete. Možda ćete osećati svrab i osećaj da se koža isteže, a možda ćete čak razviti strije na njima sa strane.

Možete biti u mogućnosti da vidite vene pod kožom svojih grudi, a možete uočiti i da su vaše bradavice sve veće i tamnije. Nakon prvih nekoliko meseci, vaša areole – pigmentni krugovi oko bradavica – će takođe biti veće i tamnije.

Možda pre niste primetili male neravnine na vašim areolama. Ali sada te kvržice, koje se zovu Montgomerijeve žlezde mogu da postanu mnogo više izražene. Vaše grudi prolaze kroz ove promene u pripremi za negu bebe.

Oko trećeg meseca trudnoće, vaše grudi će početi da proizvode kolostrum, posebno mleko koje će beba sisati kada prvi puta počinje dojenje. Tokom poslednjih nekoliko meseci trudnoće, možda će početi da curi mala količina ove guste žućkaste tvari, iako kod nekih žena počne da curi i ranije, a nekima nikada ne curi za sve vreme trudnoće.

Šta mogu da učinim da se smanji bol?

Vaša najbolja šansa je da nađete nekoliko dobrih, podržavajućih brushaltera. Uzmite dovoljno vremena da ih isprobate pri kupovini i po mogućnosti u specijalozovanim prodavnicama trudničkog veša.

Da biste sprečili trenje, tražite brushalter mekog materijala bez šavova u blizini bradavica. Pamuk će biti više udoban i prozračan od sintetike.

Promene na grudima u trudnoći
Promene na grudima u trudnoći

Za dodatnu podršku tokom dana, pokušajte da nosite grudnjak za porodilje. (Tokom trećeg tromesečja, možda biste želeli da ulažite u grudnjak za dojenje, jer će vam jedan svejedno trebati ako ćete dojiti.)

Posebno je važno da nosite grudnjak koji odgovara na pravni načim dok vežbate, jer vaše grudi su sada teže. Grudnjak dizajniran za vežbe će pružiti dodatnu podršku koja vam je potrebna i smanjiti nelagodnost.

Razmislite o kupovini malo većeg grudnjaka, budući da grudi mogu da porastu i do jednog ili dva broja (kako u veličini korpice i obima grudi). Odaberite one kod kojih se korpa kopča, tako da ćete imati neki prostor da ih pustiti napolje. Ovo je definitivno dobra ideja i ako ste odlučili da kupite grudnjak za dojenje pre porođaja.SaveSave

Save

Midas

Related Articles

Back to top button