fbpx
PorodicaUređenje doma

Savremeni minimalizam: Kako stvoriti elegantan dom s malo stvari u 8 koraka

U današnjem ubrzanom svetu, sve više ljudi teži jednostavnom životnom stilu koji je istovremeno elegantan i funkcionalan. Savremeni minimalizam postaje popularan pristup uređenju doma koji podstiče smanjenje nereda, fokusiranje na suštinsko, i stvaranje prostora punog mira.

Šta je savremeni minimalizam?

Savremeni minimalizam predstavlja pristup u dizajnu i životnom stilu koji teži smanjenju nepotrebnog i naglašava esenciju i funkcionalnost. Ovaj pokret, koji se razvio tokom 20. veka, ima svoje korene u umetnosti, arhitekturi i filozofiji, a danas se proširio na mnoga područja, uključujući uređenje doma, način života i tehnologiju.

Osnovne karakteristike savremenog minimalizma:

 • jednostavnost i svedenost,
 • neutralne boje – siva, bela, bež, crna,
 • kvalitetni materijali – drvo, staklo, metal i beton,
 • funkcionalan nameštaj,
 • otvoren prostor,
 • odustvo nepotrebnog,
 • prilagodljivost i svestranost, kao i
 • osećaj harmonije.

Važno je napomenuti da minimalizam nije samo estetski izbor, već i filozofija koja promoviše svesnost, jednostavnost života, oslobađanje od materijalizma i fokusiranje na ono što zaista ima vrednost. Ovaj pristup može biti primenjen u različitim sferama života kako bi se postigla ravnoteža između materijalnog i duhovnog blagostanja.

uredenje doma 8

Foto: Canva & Demetra

Kako da uredite dom tako da bude zastupljen samo savremeni minimalizam?

Kako stvoriti elegantan dom sa malo stvari. Tačnije, kako vaš dom da bude uredan i dovoljno opremljen, a da nemate bespotrebne viškove. Evo nekih predloga, kako da lakše opremite dom u minimalističkom duhu.

1. Esencija minimalizma

Minimalizam nije samo smanjen broj stvari u domu. To je filozofija koja naglašava važnost fokusa na bitno. Prepoznavanje da ne trebamo mnogo stvari da bismo bili srećni ključno je za usvajanje ovog stila života.

Važno je da fokus bude na bitnim stvarima u životu, te bi trebalo da izostane beskrajno akumuliranje materijalnog. Eliminišite ono što opterećuje dom i izisuje dodatno čišćenje, a ne doprinosi sreći i korisnosti. Minimalizam podstiče svesno trošenje vremena i resursa umesto traganja za novim opremanjem, traženja izgubljenih stvari u domu, kao i na fokusiranje da vam više vremena ostaje za porodicu i prijatelje.

Minimalizam teži smanjenju konzumerizma i potrošačke kulture koja uključuje neprestano nagomilavanje materijalnih dobara. U suštini, minimalizam predstavlja promenu načina razmišljanja o životu, postavljanje prioritetnih vrednosti iznad materijalnog bogatstva i svesno usmeravanje energije ka onome što zaista donosi sreću i zadovoljstvo.

2. Raščišćavanje nereda

Prvi korak ka savremenom minimalizmu je eliminisanje nepotrebnih predmeta. Prođite kroz svoj dom i oslobodite se stvari koje nisu od suštinskog značaja. Donirajte, prodajte ili reciklirajte sve što ne doprinosi funkcionalnosti ili estetici vašeg doma.

3. Odaberite kvalitet umesto kvantiteta

Minimalistički dom se ne sastoji samo od malog broja stvari, već i od visokokvalitetnih predmeta. Investirajte u trajne komade nameštaja i dobro odabrane dekorativne elemente koji će odisati elegancijom i dugotrajnošću.

3. Odaberite kvalitet umesto kvantiteta

Minimalistički dom se ne sastoji samo od malog broja stvari, već i od visokokvalitetnih predmeta. Investirajte u trajne komade nameštaja i dobro odabrane dekorativne elemente koji će odisati elegancijom i dugotrajnošću.

4. Boje i materijali

Minimalistički prostori često se oslanjaju na neutralne boje poput belih, sivih i bež tonova. Ovi tonovi stvaraju smirujuću atmosferu i doprinose osećaju prostranosti. Kada je reč o materijalima, preferirajte prirodne i kvalitetne materijale poput drveta, stakla i metala.

5. Dobra organizovanost

Minimalizam podrazumeva pažljivo organizovanje prostora. Koristite multifunkcionalni nameštaj koji služi više svrsi, poput skladištenja ili preoblikovanja. Otvorene police takođe mogu biti korisne za izlaganje nekoliko omiljenih stvari, istovremeno održavajući prostor urednim.

6. Fokus neka bude na prostoriji gde provodite najviše vremena

Minimalizam ne znači da morate eliminisati sve iz doma. Fokusirajte se na prostorije koje donose najviše radosti i koristi u vašem životu. Stvaranje prostora za hobije, opuštanje i druženje ključno je za održavanje ravnoteže.

7. Umetnost jednostavnog

Dodajte umetnost jednostavnosti u svoj dom. Odlučite se za nekoliko klasičnih umetničkih dela ili jednostavnih dekorativnih komada koji će dodati karakter prostoru bez pretrpavanja prostora nepotrebnim detaljima.

8. Održavajte redovno čišćenje

Minimalistički dom zahteva održavanje reda. Redovno čišćenje prostora od suvišnih predmeta i praćenje organizacije ključno je za očuvanje elegancije.

uredenje doma 9

Foto: Canva & Demetra

Koja je razlika između kvaliteta u enterijeru i statusnih simbola?

Razlika između kvaliteta u enterijeru i statusnih simbola ogleda se u njihovoj suštini, značenju i uticaju na život ljudi. Evo kako možemo razlučiti ova dva pojma:

Kvalitet u enterijeru

 • Suština: Kvalitet u enterijeru odnosi se na estetski, funkcionalni i često emotivni aspekt prostora. To uključuje odabir visokokvalitetnih materijala, pažljivo planiranje rasporeda, funkcionalnost nameštaja i dekorativne elemente koji pridonose celokupnom doživljaju prostora.
 • Fokus na iskustvu: Kada se razmišlja o kvalitetu u enterijeru, naglasak je na stvaranju prostora koji poboljšava kvalitet života, pruža udobnost i radost, i odražava lični ukus i stil pojedinca.
 • Individualnost: Kvalitet u enterijeru može se postići s obzirom na individualne potrebe, preferencije i funkcionalne zahteve domaćina. To ne podrazumeva nužno skupe stvari, već pametno birane komade koji doprinose funkcionalnosti i estetici doma.

Statusni simboli

 • Suština: Statusni simboli su spoljašnji znaci bogatstva, moći ili prestiža koji često služe kao sredstvo društvenog pokazivanja ili afirmacije. To može uključivati skupocenu odeću, brendiranu tehniku, luksuzne automobile ili druge materijalne stvari koje imaju visoku socijalnu vrednost.
 • Fokus na percepciji: Statusni simboli naglašavaju kako pojedinac ili porodica žele da budu viđeni u društvu. Oni često reflektuju društvene norme i očekivanja, težeći prihvatanju ili priznanju od strane drugih.
 • Mogući manjak autentičnosti: Statusni simboli ponekad mogu biti manje autentični jer se baziraju na eksterijernim faktorima koji nisu nužno povezani s ličnim vrednostima ili stvarnom srećom pojedinca.

Ukratko, kvalitet u enterijeru usredsređen je na unapređenje života kroz stvaranje funkcionalnog i estetski prijatnog okruženja, dok su statusni simboli često povezani s društvenim prestižom i eksterijernim pokazateljima bogatstva. Autentičnost, lični ukus i zadovoljstvo često igraju ključnu ulogu u postizanju kvaliteta u enterijeru, dok su statusni simboli više usmereni ka društvenim percepcijama.

Usvajanje savremenog minimalizma može doneti ne samo estetsku vrednost vašem domu već i unaprediti vaš način života. Stvaranje elegantnog doma s malo stvari ne samo da doprinosi estetici već i podstiče unutrašnji mir i harmoniju.

Objavljen: 9. februara 2024. godine, ažuriran: 17. aprila 2024. godine

Savremeni minimalizam
Savremeni minimalizam –

Foto: Canva & Demetra

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button