fbpx
Uređenje doma

Praznična dekoracija stola

Salvete

Najlakši način da donesete praznični duh na trpezu je da kupite salvete sa motivima ukrašene jelke, Deda Mraza ili pak Sneška Belića. Njih možete pronaći u svim bolje snabdevenim marketima i knjižarama.
Štampane salvete su nešto skuplje od jednobojnih, ali su i dalje najjeftiniji i najprostiji način da obeležite praznike i u toku obroka.

Sveće

Sveće su, takođe, veoma popularan i uobičajen dodatak na stolu u vreme praznika. Uvek su dobrodošle i možete ih postaviti na nekoliko načina.

Postoje svećnjaci za ovu priliku, najčešće od veštačkih borovih iglica, sa šišarkama ili bez, dodacima u različitim bojama.
Ne morate kupovati neki od ovih namenskih svećnjaka, već možete iskoristiti neki koji imate kod kuće ukoliko je neutralan i ne odskače od Vaše teme.
Ako kupite sveće  u metalnom postolju, nije neophodno da ih stavljate u svećnjak, već ih rasporedite na samom stolu. U kombinaciji sa drugim detaljima, biće sasvim dovoljno i ovako.
Sveće bez postolja savetujemo da stavite na tacnu, ovalnu keramičku činiju ravnog dna ili nešto što vam se učini prigodno u kuhinji, kako ne biste rizikovali da vosak stružete sa stola ili stolnjaka.

praznicna dekoracija stola

Tanjiri sa prazničnim motivima

Tanjiri sa prazničnim motivima su nepopularani kod nas iz razloga što su skupa investicija, a ujedno nepraktična iz više razloga:

  • CENA – prilično je besmisleno izdvajati izvesnu sumu novca za tanjire koje ćete koristiti kratak vremenski period u toku godine;
  • ODRŽAVANJE – šare na ovim tanjirima su često prilično osetljive i nećete moći da ih perete u mašini za sudove;
  • ODLAGANJE – ukoliko ih nećete koristiti tokom godine, potreban vam je prostor gde ćete ih odložiti. Biće vam potreban deo kuhinje, ostave, podruma ili garaže, gde ćete ih odložiti do naredne prilike;
  • KOLIČINA – kada se odlučite da ih ipak kupite, javiće se problem za koliko tanjira da se odlučite. Da li ćete ih kupiti samo za porodicu, zatim, šta ako naredne godine budete planirali još gostiju, a takvih tanjira ne bude na tržištu? Da li ćete onda menjati celu postavku trpeze ili dodati ostatak ”neprazničnih” tanjira?
  • IZGLED – Razmislite da li će vam se ovi tanjiri dopadati i uklapati u ambijent i narednih godina?

Sve ovo nije razlog da svoju porodicu ne počastite šoljama sa slikom Deda Mraza, koje se mogu kupiti povoljno i iz kojih ćete piti vruć čaj pored jelke u vreme praznika.

Stolnjak i nadstolnjak

Božićni stolnjak ili nadstolnjak je dovoljan detalj da trpezu učini prazničnom. Međutim, ako ga nemate, možete ga I sami napraviti za ovu priliku.
Potrebni su vam jednobojan stolnjak ili nadstolnjak, ukrasna traka, igla, konac i makaze. Kupite taft traku sa novogodišnjim motivima, obično se kupuju za ukrašavanje jelke i možete ih pronaći na pijaci i prodavnicama gde ima novogodišnjih ukrasa. Blago koncem pričvrstite traku za stolnjak i dobićete sjajan novogodišnji dekor.
Naravno, pre narednog pranja, savetujemo da oparate traku i odložite je za nerednu priliku, a stolnjak operete na uobičajen način.

Reklame
1 2Next page

Related Articles

Back to top button