fbpx
Običaji i proslaveStil ŽivotaUređenje doma

Novogodišnja dekoracija u 2023. godini: Kako ćemo dočekati 2024?

Svake godine postoje trendovi i po pitanju uređenja kuće, kao i dekoracije. Kakva novogodišnja dekoracija u 2023. godini je popularna? Da li vam treba dodatna inspiracija? Šta bi mogli da uradimo, bez kupovine novih detalja? Da li već imate sve kod kuće što bi moglo da koristi?

Božićni i novogodišnji praznici su kod nas, ali i u drugim zemljama, nesumnjivo omiljeni. Odrasli i deca podjednako uživaju u praznicima, a lepi dodaci samo pojačavaju praznično raspoloženje.

Novogodišnja dekoracija u 2023. godini

Ove sezone, nostalgija nam kuca na vrata. Za razliku od prethodnih godina, kada smo svašta novo kupovali, konačno je akcenat na ekološkoj osvešćenosti, ali i tradiciji, pa će najpopularnije biti, ako imate stare ukrase iz svog detinjstva, ako nabavite polovne ili budete pravili sami neke.

Klasika je u trendu

Trendovi su kreativna nova rešenja koja su nekada praktična, lepa i inventivna, a nekada i smešna. Ove godine, zapravo, u trendu je da se osvrnemo i iskoristimo ono što možda već imamo ili nas podseća na detinjstvo i tadašnje novogodišnje praznike. Bez obzira na ono što se smatra trendom, uvek volite ono što već imate u svom domu. Klasika je svakako ono što je izdržalo test dobrog ukusa i uvek je u trendu.

Po čemu se izdvaja božićna dekoracija 2023. godine?

Imajte na umu da božićna dekoracija nije stalni nameštaj, koliko god da vam primamljivo izgledaju različiti komadi u radnjama, ne treba da na njih dajete bogatstvo. Prethodnih godina su mnogi, prava mala bogatstva ulagali u novogodišnju dekoraciju iznova i iznova, uz mnogo muke gde bi mogli da skladište svu dekoraciju tokom ostatka godine. Sada smo shvatili da preterani konzumerizam i „bacanje novca“ čak i ako imate budžet za ovu priliku samo donose nov krš.

U redu je da osvežite postojeću kolekciju nekim detaljem ili ukrasem, ali nema potrebe preterivati.

bozicna dekoracija 2024
Photo by Genevieve Rusnac on Unsplash

5 predloga kada je novogodišnja dekoracija 2023. godine u pitanju

Kućica od medenjaka

Ova jestiva dekoracija ne može biti loša ideja. Napravite kućicu od testa za medenjake ili možete kupiti gotovu koju je samo potrebno sklopiti. Osim što će biti dekorativna i probuditi nostalgiju, doneće pravi božićni duh u vaš dom. Ovaj ukusan dezert je omiljen svim mališanima.

Ako vam je previše komplikovano da pravite kućicu od medenjaka, možete napraviti obične medenjake. Oni ne moraju izgledati savršeno. Naprotiv. Ukoliko ih deca budu pravila, više će uživati u tome i ponosu što je njihovo delo, nego da kupite gotove, makar izgledali najsavršenije moguće. Recept za medenjake možete naći ovde: Kako se prave novogodišnji medenjaci?

Tanjiri i kutije za novogodišnje keksiće

Jedna od omiljenih dekoracija su novogodišnje metalne kutije za keks, kao i novogodišnji tanjiri. Pored toga, nećemo zaboraviti ni novogodišnje šolje za topli čaj i kafu. Ništa ne prija i ne podseća na praznike, kao medenjaci sa mirisom đumbira i cimeta uz topli čaj, ćebe i jelku.

Veštačko zelenilo na šanku, gelenderu ili kaminu

Više puta smo pričali o tome koliko je greota seći jelku. Čak i one sa busenom nekada propadnu. Potrudite se da nađete alternativno veštačko zelenilo ili neki reciklažni materijal, poput suvih grančica i šišarki, koje ćete duži niz godina upotrebljavati. Zimzeleni dekor na obodima odlično izgleda i možete ga ukrasiti po želji, a bez upotrebe svetala i trošenja dodatne struje ili baterija.

Venac od šišarki, bobica ili zelenila

Na internetu postoji mnoštvo ideja o tome kako da napravite venac od materijala koji možete naći u obližnjem parkiću i par detalja koji možda već imate u kući. Ovo je naš predlog kako da napravite novogodišnje venčiće za sto ili vrata.

Sušene pomorandže kao novogodišnja dekoracija u 2023. godini

Još su bake stavljale kore od pomorandže na „smederevac“ da zamiriše kuća. Sušene pomorandže su jednostavna i jeftina lepa dekoracija za dom, za koju možete naći različite ideje i namene. Da li ćete praviti male arandžmane sa listićem bršnjena ili žalfije za sto ili napraviti girlandu od sušene pomorandže, izbor je vaš.

Somot je u modi

U duhu retro dekoracija, božićna dekoracija u 2023. godini, ali i cela ova zima su obojene somotom. Somotske jastučnice u bordo, oker i tamno roze boji trend ove jeseni i zime. Ne morate nužno kupovati novogodišnju jastučnicu, poslužiće i neka koju možete koristiti cele godine.

Ukoliko sada birate novogodišnju čarapu za dekoraciju, neka bude od somota ili pliša. To su materijali koji će, kao tokom detinjstva nekih prošlih generacija, obeležiti i ove praznike.

Božićna dekoracija 2023. godine i njene boje

Kako su ovi praznici u duhu nekih davnih vremena, paleta boja će biti tradicionalna – crvena, zelena i bela dekoracija. Pored njih biće popularne i boja bakra, braon i zlatna.

Pročitajte: Ukrašavanje novogodišnje jelke

Objavljen: 1. decembar 2023. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button