Novogodišnji medenjaci
Ako nešto svi volimo tokom zimskih meseci, to je miris cimeta i đumbira. Novogodišnji medenjaci su rado viđeni u svim domovima, a možete ih praviti u najrazličitijim oblicima i sa različitim glazurama ili bez njih.
Ovo je recept za osnovnu smesu, oblike ćete praviti u zavisnosti od toga kakve kalupe imate. Navešćemo i dve vrste glazura, a na vama je da odlučite da li želite glazuru i kakvu. Mnogi izbegavaju popularnu “kraljevsku glazuru” obzirom da podrazumeva “živo belance” koje se samo kratko suši u rerni zbog straha od salmonele.
U ovom tekstu:
Sastojci:
- 300 grama brašna
- 100 grama putera
- 1 jaje
- 100 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašičica kakaoa
- 4 kafene kašičice meda
Kako se prave novogodišnji medenjaci?
Otopite med i puter polako, zatim dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Umotajte ga u foliju i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta u frižideru. Zatim razvucite na oko 5 milimetra debljine testo i vadite oblike. Pecite između 9 i 10 minuta na 180°C. Kada ih izvadite iz rerne, možda će vam se činiti da su malo mekani, ali kada se ohlade, biće taman kako treba.
Ukrašavanje medenjaka
Za razliku od ovih, koji su samo posuti prah šećerom, možete da ih ukrašavate gustom smesom šećera u prahu, razmućenog sa kašikom vode, na oko pola šoljice šećera u prahu. Tako ćete imati gustu smesu nalik na pastu u koju možete da dodate boju.
Profesionalna varijanta se sa kraljevskom glazurom, ali ona podrazumeva umućeno belance koje se nakon toga suši u rerni kratko vreme.
Ove medenjake možete koristiti i za pravljenje keksa u drugim oblicima. Kao, na primer, ako pravite: Uskršnji keks – zeke i keks sa komadićima čokolade