fbpx
Stil ŽivotaUređenje doma

Boja dečije sobe: Koja boja za dečiju sobu je pravi izbor?

Boja dečije sobe zavisi i od uzrasta deteta, ali i od vaših sklonosti, odnosno detetovih ukoliko je starije. Kao i u svemu, i ovde su se stilovi i preporuke menjali. Ukoliko se bliži kupovina stvari za bebu ili je vreme da dete dobije svoju sobu, spremili smo za vas vodič kroz kombinacije boja. Predočićemo vam kako da uklopite omiljene nijanse sa najsavremenijim, ali i rešenjima koja su uvek aktuelna na osnovu uzrasta dece, boje zidova, veličine sobe i nameštaja.

Izbor boja dečije sobe i najčešće greške

Jedna od najčešćih grešaka kod izbora boja dečije sobe jeste kada biramo nijanse koje su za nas praktičnije i ne vodimo računa o sklonostima dece. Naravno, kada opremamo bebinu sobu, mi smo ti koji prave izbor, ali kada deca rastu, svakako ih treba uključiti i uskladiti i njihove želje. Treba imati na umu i veličinu dečije sobe, ako je premala, delovaće lako pretrpano sa tamnim nameštajem i zidovima.

Dečija soba mora da bude istovremeno i opuštajuće, bezbedno, ali i bezbrižno mesto za mališane. Dečija soba je mešavina dnevne i spavaće, pa treba dobro balansirati izbor nameštaja, boja i dezena.

Uopšteno govoreći, u obzir treba uzeti neutralne nijanse u kombinaciji sa pastelnim i dodati malo živahnijih boja. Mališan kroz sobu treba da se kreće bez poteškoća.

decija soba
Photo by Collov Home Design on Unsplash

Kako se kroz periode menjala boja dečije sobe?

Nekada se podrazumevalo da garderoba, pa i boje za dečiju sobu budu nežno roze i svetlo plava. Sve je bilo u ove dve nijanse i roditelji su često jedva uspevali da nađu žute ili bele komade. Onda smo imali period kada je bilo popularno da sve bude u “Benetton” bojama, odnosno drečavim i jarkim: kraljevski plava, zelena, crvena i žuta. Nakon toga, odnosno u poslednjoj deceniji nastupio je period pastelno-neutralnih boja poput bež i sive.

Naš predlog je da odbacite sve ove stereotipe od prvog do poslednjeg i da pri izbora boja za sobu za bebu uzmete u obzir 3 stvari:

  • karakter i želje deteta,
  • budžet,
  • dostupnost boja i komada na tržištu.

Prava boja za dečiju sobu

Boja za dečiju sobu definiše prostor, a svako od nas gotovo da ima svoju omiljenu boju ili više njih. Ponekad imamo period života kada nas privlače neutralne nijanse, ali nekada su to i intenzivne. Deca retko biraju pastelne i više vole da sve izgleda živopisno. Vaš izbor će se razlikovati i u skladu sa uzrastom deteta.

Boja dečije sobe za uzrast bebe do 3 godine

Sobu za bebe je najuzbudljivije pripremati jer je reč o nečemu što često radite još u trudnoći, prekraćujete vreme i neizvesnost da se upoznate sa tim malim bićem i ne želite ništa da prepustite slučaju. Najpogodnije boje za bebinu sobu su: mint zelena, bež, svetlo plava, svetloružičasta, golubije siva i zagasito žuta.

Zidovi imaju funkcionalnu, ali i dekorativnu ulogu, pa ih možete iskostititi da okačite postere i ramove sa ilustracijama ili fotografijama. Možete za zid birati i tapete sa dečijim motivima. Ako birate postere i ilustracije, neka to budu motivi životinja ili oblaci, meseci i zvezde. Za bebinu sobu birajte netoksične materijale i nameštaj mekših ivica.

Važno je da bebama bude prijatno, ali i da imaju igračke koje predstavljaju kontraste jakih boja. Kada su u pitanju igračke koje treba da ih animiraju i potpomognu razvoj, izbegavajte neutralne tonove. Više: Pametne igračke

decija soba 1

Boja dečije sobe za uzrast 3 do 6 godina

Kako dete raste, tako počinje da razvija sopstveni ukus, a i vi imate bolju predstavu šta preferira. Deca predškolskog uzrasta vole živopisne nijanse: žutu, zelenu, narandžastu, ciklama, plavu, crvenu. Ipak, ne preterujte. Dodajte deo boja, ali ih kombinujte sa prigušenim nijansama, kako ne biste preterali ni u stimulaciji mališana, obzirom da će u toj sobi i trebati da spava. Najbolje je da drečave boje ostavite za par dekorativnih dodataka kao što su poster ili jastuk za krevet, a tu su svakako i šarene igračke.

Deca su mnogo maštovitija i kreativnija od odraslih, pa će izmišljati kreativni svet likova koji se stalno menjaju. Zato bi trebalo da u sobi omogućite da dete stvara te likove, ali i da oni ne budu isti i statični. Neka samo dete kreira crtež za zid koji se lako može zameniti, na primer.

decija soba 3

Boja za dečiju sobu: uzrast 6 do 12 godina

Deca su u ovom uzrastu izuzetno radoznala i stalno zapitkuju nešto novo, žele da sve vide i otkriju svet. Oni vole da eksperimetišu i traže načine da izraze svoju kreativnost. U ovim godinama moramo da im damo slobodu, ali da pazimo da nisu previše sami i da ih pratimo dok rastu. Spavaća soba bi trebalo da održava viziju sobe koja je uvek u pokretu. Oni će okruženje menjati kako budu otkrivali nove hobije i strasti, a neutralne boje sada možete kombinovati sa više smelijih i zidnim ukrasima koji mogu biti najrazličitiji.

Najpopularnije boje sobe za decu ovog uzrasta su: koralna, morsko zelena, golubije siva, tirkizna, zelena, ljubičasta, plava, braon, oker i terakota. Nemojte zaboraviti da im dodate zanimljive prekrivače na krevete, kao i ukrasne jastuke.

decija soba 4

Boja za dečiju sobu: uzrast od 12 godina nadalje

Renoviranje tinejdžerske sobe je najkompleksnije jer se radi o najdelikatnijem uzrastu dece. Deci u ovom uzrastu treba sopstvena privatnost i žele prostor u koji niko ne može da pristupi. Moramo im dati parče prostora koje je samo njihovo, čineći im okruženje prijatnim. Najbolje je da razgovarate sa detetom o tome šta želi, ali imajte na umu da je to njegova, ne vaša soba i da su dovoljno veliki da znaju šta žele.

Boje koje oni najčešće biraju su: plava, ružičasta, zelena, narandžasta, ljubičasta, braon i bež.

U ovom uzrastu dečaci će želeti da imaju i nešto vezano za igrice, možda udoban prostor za sedenje sa društvom. Devojčice će imati mesto za svoj mali nakit, ogledalo, želeće udoban prostor za čitanje i druženje koji se ne odnosi samo na krevet za spavanje.

Savet plus: Ako deci ne možete da objasnite da ne šaraju po zidovima, možete kupiti tapetu koja se boji kao bojanka, a možete kupiti i staviti vodoperive tapete.

Objavljen: 5. decembra 2022. godine, ažuriran: 7. april 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button