fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Turski hleb

Klasičan turski hleb neki zovu nan, a drugi misle da se radi o libanskom. Uglavnom ukus je fantastičan, mesi se i pravi vrlo lako, a jedini je problem što će vam trebati izvesno vreme da ga ispečete. Dobar je i sutradan, a može se i podgrevati u mikrotalasnoj ili aparatu za tople sendviče, nakon što ga nafilujete nečim.

turski hleb 2

Sastojci:

turski hleb 3

Testo:

  • 500 grama brašna
  • 150 ml toplog mleka
  • 150 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kvasca

Za preliv:

  • maslinovo ulje
  • beli luk
  • peršun

Kako se pravi turski hleb?

Prvo je potrebno da umesite testo od sastojaka i to tako što ćete kvasac rastopiti u toplom mleku i vodi, a zatim prvo ostaviti da se aktivira. Onda sve sastojke za testo sjedinite i ostavite da naraste oko pola sata.

Nakon toga testo premesite i podelite na 10 kuglica, ako želite velike kao klasične palačinke ili 20 ako želite manje kao američke palačinke. Svaku kuglicu rastanjite na oko par milimetara debljine i ostavite da stoje.

Zagrejte tiganj premazan sa par kapi ulja. Uzimajte jednu po jednu i stavljate u tiganj. Sve vreme temperaturu držite na srednjoj (5-6) ako brojevi idu do 9. Kada počne da tamni sa jedne strane, okrenite je na drugu i tako okrećite dok ne bude pečena sa obe strane i ne počne da narasta kako stoji u tiganju. Ako bude potrebno, smanjite temperaturu pečenja.

Turski hleb servirajte sa prelivom od maslinovog ulja, seckanog peršuna i belog luka. Ako ne volite beli luk, možete preskočiti ili koristiti nešto drugo. Deca obično vole da namažu krem sir ili pavlaku i dodaju još po nešto. Turski hleb je idealan i umesto lepinje za pljeskavicu.

turski hleb

Isprobajte i recept za: Mekike

Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button