Klasičan turski hleb neki zovu nan, a drugi misle da se radi o libanskom. Uglavnom ukus je fantastičan, mesi se i pravi vrlo lako, a jedini je problem što će vam trebati izvesno vreme da ga ispečete. Dobar je i sutradan, a može se i podgrevati u mikrotalasnoj ili aparatu za tople sendviče, nakon što ga nafilujete nečim.
Sastojci:
Testo:
500 grama brašna
150 ml toplog mleka
150 ml tople vode
1 kašičica soli
1/2 kvasca
Za preliv:
maslinovo ulje
beli luk
peršun
Kako se pravi turski hleb?
Prvo je potrebno da umesite testo od sastojaka i to tako što ćete kvasac rastopiti u toplom mleku i vodi, a zatim prvo ostaviti da se aktivira. Onda sve sastojke za testo sjedinite i ostavite da naraste oko pola sata.
Nakon toga testo premesite i podelite na 10 kuglica, ako želite velike kao klasične palačinke ili 20 ako želite manje kao američke palačinke. Svaku kuglicu rastanjite na oko par milimetara debljine i ostavite da stoje.
Zagrejte tiganj premazan sa par kapi ulja. Uzimajte jednu po jednu i stavljate u tiganj. Sve vreme temperaturu držite na srednjoj (5-6) ako brojevi idu do 9. Kada počne da tamni sa jedne strane, okrenite je na drugu i tako okrećite dok ne bude pečena sa obe strane i ne počne da narasta kako stoji u tiganju. Ako bude potrebno, smanjite temperaturu pečenja.
Turski hleb servirajte sa prelivom od maslinovog ulja, seckanog peršuna i belog luka. Ako ne volite beli luk, možete preskočiti ili koristiti nešto drugo. Deca obično vole da namažu krem sir ili pavlaku i dodaju još po nešto. Turski hleb je idealan i umesto lepinje za pljeskavicu.
Motivacija je pokretačka snaga koja nas podstiče da ostvarimo ciljeve, prevaziđemo izazove i istrajemo kada postane teško. Ona je ključna kako za lične tako i za profesionalne uspehe - od završavanja fakulteta, preko razvijanja zdravih navika, do suočavanja sa kriznim periodima života. Međutim, motivacija nije uvek stabilna. Svi znamo onaj osećaj kada započnemo puni entuzijazma, a zatim vrlo brzo posustanemo.
Perfekcionizam je snažno izražen kod njih, pa sve što rade žele da bude urađeno do najsitnijih detalja. Ove osobe često deluju mirno i povučeno, ali iza te spoljašnje smirenosti krije se bogat unutrašnji život i snažna želja da doprinesu drugima.
Rezultati spermograma, koji se takođe naziva i analizom sperme, pružaju detaljne informacije o kvalitetu muškog ejakulata i plodnosti. Neki od ključnih parametara koje oni pokazuju su: volumen ejakulata, koncentracija sperme, ukupan broj spermatozoida, pokretljivost, morfologiju, vitalnost, ph vrednost i prisustvo leukocita.
Kada se embrioni kultivišu do stadijuma blastociste u laboratorijskim uslovima, obično se uočava da oko polovine embriona prestaje da raste do kraja trećeg dana. Ovo je sasvim normalno i rezultat je slabog razvojnog potencijala pojedinih embriona.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).
Spremili smo vam nešto drugačiji spisak predloga gde biste mogli da odete za vikend ili, još bolje, produženi vikend. Beg iz grada je uvek dobar izbor, ako ste u mogućnosti.