Ishrana tokom trudnoće: 10 predloga šta jesti, a šta izbegavati?
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Klasičan turski hleb neki zovu nan, a drugi misle da se radi o libanskom. Uglavnom ukus je fantastičan, mesi se i pravi vrlo lako, a jedini je problem što će vam trebati izvesno vreme da ga ispečete. Dobar je i sutradan, a može se i podgrevati u mikrotalasnoj ili aparatu za tople sendviče, nakon što ga nafilujete nečim.
Testo:
Za preliv:
Prvo je potrebno da umesite testo od sastojaka i to tako što ćete kvasac rastopiti u toplom mleku i vodi, a zatim prvo ostaviti da se aktivira. Onda sve sastojke za testo sjedinite i ostavite da naraste oko pola sata.
Nakon toga testo premesite i podelite na 10 kuglica, ako želite velike kao klasične palačinke ili 20 ako želite manje kao američke palačinke. Svaku kuglicu rastanjite na oko par milimetara debljine i ostavite da stoje.
Zagrejte tiganj premazan sa par kapi ulja. Uzimajte jednu po jednu i stavljate u tiganj. Sve vreme temperaturu držite na srednjoj (5-6) ako brojevi idu do 9. Kada počne da tamni sa jedne strane, okrenite je na drugu i tako okrećite dok ne bude pečena sa obe strane i ne počne da narasta kako stoji u tiganju. Ako bude potrebno, smanjite temperaturu pečenja.
Turski hleb servirajte sa prelivom od maslinovog ulja, seckanog peršuna i belog luka. Ako ne volite beli luk, možete preskočiti ili koristiti nešto drugo. Deca obično vole da namažu krem sir ili pavlaku i dodaju još po nešto. Turski hleb je idealan i umesto lepinje za pljeskavicu.
Isprobajte i recept za: Mekike
Objavljen: 10. decembar 2022. godine, ažuriran: 10. februar 2025. godine
Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Kako treba da izgleda ishrana tokom trudnoće? Spisak 10 stvari koje treba jesti i 10 koje bi trebalo izbegavati. Predlozi dnevnog menija za svaki trimestar.
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Postoje načini kako prirodno povećati plodnost, mada morate imati u vidu da ne postoji čarobni štapić ukoliko postoji određena dijagnoza steriliteta i ozbiljan zdravstveni problem. Na šta bi svi parovi trebali da obrate pažnju ukoliko planiraju potomstvo i koji je zdrav put na putu do što bržeg ostvarivanja trudnoće?
Naša čitateljka je pitala šta može biti rozikast sekret i ugrušak u vreme ovulacija.
Rođeni 29.juna su osobe izražene intuicije, dubokih emocija i umetničkog duha. Ovaj datum pod znakom Raka donosi osobe saosećajne prirode, često tajanstvene i veoma senzitivne na energiju iz svoje okoline. Njihova harizma dolazi iz unutrašnje tišine, strpljenja i posmatračke mudrosti.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Došla je sezona mladog luka, a ako biste da ga korstite kao sastojak u salati, satrica je pravi izbor za vas. Recept za ovu salatu je veoma jednostavan, a tokom prolećnih i letnjih meseci može biti divno osveženje i dodatak uz obrok.
Ukoliko se pitate kako se pravi bela čorba kao iz restorana, evo recepta da to postignete uz precizne mere i na jednostavan način. Naravno, kao i za sve, možete praviti varijacije koje se vama dopadaju, ali ovo je osnova s kojom nećete promašiti.
Obično đuveč pravimo sa svinjskim ili junećim mesom, sa piletinom češće pilav, a ovo je recept baš za đuveč sa belim mesom. Vaš je izbor da li ćete koristiti pileće ili ćureće belo meso. Često deca ne vole da jedu ovo jelo, ali probajte da se dogovite da bar pojedu delove povrća koje vole, pirinač i meso. Sigurno će im se dopasti.
Ćufte u pireu su idealan jednostavan izbor ukoliko biste da napravite nešto drugačije ćufte i r...
Pita sa šumskim voćem ili višnjama uvek nekako ispadne kisela i retko je sočna, a kompaktna. Pita sa malinama i pudingom je baš idealan spoj svega.
Testenine sa sirom i jajima zapečene u rerni su jedno od onih jela koje pripremamo kad nam treba nešto brzinski, a nemamo ideju šta bi bila bolja opcija. Spremali smo ih i ujutru da bi deca nosila u kutijici u školu. Zgodno je jer se prohlade, ali nisu nejestivi ni tako, naprotiv.