Svinjsko meso u paradajz sosu
Još jedan predlog za ručak iz rerne ili samo u jednoj šerpi je svinjsko meso u paradajz sosu.
Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika

Omiljeno jelo u našoj kući je bez premca pileći paprikaš. Do te mere ga deca vole, da im je to prošle godine bila želja da jedu uoči novogodišnjih praznika umesto pečenja i ruske salate, koju mi stariji preferiramo. Naime, takvi su samo kada je u pitanju baš ovakav paprikaš sa belim mesom, dok nisu ljubitelji drugih varijacija na temu.


Sipajte ulje na dno veće šerpe tako da bude oko 0,5 cm. Crni luk i šargarepu očistite i sitno iseckajte (uvek za to koristim seckalicu, kako bi sva deca rado jela). Stavite da se prži na zagrejanom ulju. Odmah kada krene da se prži počnite da dodajete i belo meso sečeno na komade od 4-5 centimetara. Kada završite ubacivanje piletine, malo smanjite i povremeno mešajte da piletina potpuno pobeli (da se uhvati spolja korica.
Za to vreme ljuštite krompir. Ako je piletina pobelela, nalijte vodu toliko da je prekrije do vrha. Počnite da dodajete odmah krompir sečen na četvrtine ili osmine, u zavisnosti od veličine. Trebalo bi da krompir i piletina budu približno iste veličine, kako bi se istovremeno i skuvali.
Nakon što dodate sav krompir, sipajte i sok od paradajza, so, biber, origano i nalijte sa još vode. Sipajte vode toliko da bude do pred kraj krompira, ali ne više od toga kako ne bi bio previše redak. Kuvajte oko 25-30 minuta na srednjoj temperaturi. Proverite da li su belo meso i krompir razmekšali i da li je jelo dovoljno slano.
Ako je sve gotovo, u šoljicu stavite 2 kašičice brašna. Za zdraviju verziju možete da koristite integralno ili mleveno laneno seme umesto brašna. Nalijte brašno sa malo tečnosti iz paprikaša i dobro razmutite da ne bude grudvica, pa dodajte još tečnosti da razredite. Dobijenu smesu sipajte u šerpu i polako promešajte da se krompir i meso ne raspadu. Ako želite gušće, stavite više brašna, a nemojte dodavati uopšte, ako ne želite da dobijete gustinu.
Ovu i još mnoštvo drugih ideja za ručak možete naći na spisku: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak?

Više recepata na Instagram profilu: @demetra.portal
Objavljen: 14. januar 2023. godine, ažuriran: 17. maj 2025. godine
Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.
Još jedan predlog za ručak iz rerne ili samo u jednoj šerpi je svinjsko meso u paradajz sosu.
Studije objavljene u časopisima Human Reproduction i Fertility and Sterility pokazuju da ishrana bogata voćem, povrćem, celim žitaricama, maslinovim uljem i ribom može značajno doprineti uspešnosti VTO postupaka.
Ako niste već radile vežbe, počnite sada. Jačanje svojih mišića karličnog dna može da pomogne u prevenciji ili lečenju urinarne stres inkontinencije, problema koji pogađa do 70 posto žena tokom ili nakon trudnoće.
Čitateljka se obratila logopedu jer dete ne zna da kaže G, K, L i R i interesuje je kada je vreme da ga odvede kod logopeda.
Ukrasi za jelku i, uopšte, novogodišnja dekoracija, su se pored garderobe prvi našli na listi stv...
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Još jedan predlog za ručak iz rerne ili samo u jednoj šerpi je svinjsko meso u paradajz sosu.
Prva bebina nova godina je nešto čega se ona sigurno neće sećati, ali vi ćete zauvek pamtiti. Uje...
Kako da napravite brze uštipke bez dugog čekanja da testo naraste i ukoliko nemate kvasac (ili se ne snalazite sa njim), ovo su uštici sa praškom za pecivo.
Novogodišnji medenjaci su klasik koji se veoma lako pravi i smesa je idealna da se i deca mogu zabavljati.
Veoma jednostavno je mogu napraviti i oni koji do sada nisu pravili kolače i testa, jer sa ovim receptom nema greške.
Recept za jednostavan kolač sa kikirikijem i čokoladom koji se peče u rerni, a može se služiti nekoliko dana. Sadrži i jaja i brašno, pored kikirikija, te nije pogodan za osobe sa nekom od ovih alergija.